IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSKVA: Prva reakcija Rusije na ulazak Švedske i Finske u NATO… (foto, video)

Rusija je toliko moćna vojna i politička sila da ove države nemaju nikakav značaj u globalnom strateškom smislu, izjavio je Andrej Klimov, šef komisije Savjeta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, Vijesti, srijeda, 29. 06. 2022… 00: 28… MOSKVA: Prva reakcija Rusije na ulazak Švedske i Finske u NATO… (foto, video)

Andrej Klimov, šef komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta je naglasio da učešće sjevernih susjeda Rusije u alijansi „neće poboljšati“ njihove odnose sa Moskvom.

Istovremeno, i Švedska i Finska su imale određene koristi od svoje neutralnosti, a sa jačanjem vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, „napraviće probleme sami sebi“, naveo je Klimov.

Turska će podržati poziv Finske i Švedske da se pridruže Sjevernoatlantskoj alijansi, saopštila je Kancelarija finskog predsednika.

Finski predsjednik Sauli Niiniste razgovarao je u Madridu sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, uz prisustvo generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 8. januar 2023. godine...

“Kao rezultat ovog sastanka, ministri vanjskih poslova naših zemalja potpisali su trojni memorandum, koji potvrđuje da će Turska na samitu u Madridu podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice NATO- a”, saopštila je Niinistina kancelarija.

Saveznici u Sjevernoatlantskoj alijansi će u naredna dva dana dogovoriti o konkretnim koracima za ulazak dvije nove zemlje…

“Postignut je trilateralni sporazum”, rečeno je u NATO- u, a generalni sekretar Jens Stoltenberg uskoro bi trebalo da otkrije više detalja.

BONUS VIDEO: BIĆEMO PRINUĐENI DA UZVRATIMO! Ovo će biti naredni potez Rusije KADA Švedska i Finska uđu u NATO!

izvor agencije aa

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more