IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA POBJEDA Ukrajine u Crnom moru: Rusi se povukli sa Zmijskog ostrva… (foto, video)

Danas je 127. dan ruske invazije na Ukrajinu… Zašto je važno Zmijsko ostrvo?

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijeti, četvrtak, 30. 06. 2022… 10: 28… VELIKA POBJEDA Ukrajine u Crnom moru: Rusi se povukli sa Zmijskog ostrva… (foto, video)

Ukrajinska vojska uništila ruski Pantsir na Zmijskom ostrvu… Ukrajinci tvrde da su uništili ruski sistem Pantsir na Zmijskom ostrvu.

Zmijsko ostrvo ili Zminji je malo kameno ostrvo površine dvadesetak fudbalskih igrališta.

Riječ je o strateški važnom ostrvu, kako zbog svoje lokacije (udaljeno je tek oko dvestotinak kilometara od Odese), tako i zbog činjenice da ima malo ostrva u Crnom moru. Ko kontroliše ovo ostrvo, praktično može da kontroliše morski saobraćaj oko luke Odesa.

Zbog toga je na ovom ostrvu u prvoj fazi rata u Ukrajini vođena jedna od najpoznatijih bitaka.

Prvobitno se vjerovalo da je ruska mornarica ubila sve graničare i vojnike sa pomenutog ostrva, međutim kasnije se ispostavilo da je 13 ukrajinskih državljana koji su bili na ostrvu, živi i da su u zarobljeništvu. U ovoj operaciji ruske vojske učestovala je i krstarica „Moskva“, ponos ruske Crnomorske flote, koja je sredinom aprila potopljena.

Navodno, na ovom ostrvu Rusi planiraju da naprave čitavu malu bazu, možda i pistu…

Ukrajinska vojska ostvarila je veliku pobjedu… Naime, ruske trupe povukle su se sa Zmijskog ostrva u Crnom moru.

Ukrajinci tvrde kako su pogodili rusku opremu na ostrvu i da je izgorjela.

Rusko ministarstvo odbrane, sa druge strane, tvrdi da su se povukli kako bi pokazali znak dobre volje. Dodaju da to povlačenje pokazuje da ne ometaju napore UN- a da organizuje izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine…

Ratna situacija u Ukrajini i dalje je haotična i neizvjesna. Međutim, nakon očitog napredovanja posljednjih sedmica, konture ruske pobjede u bici za Donbas, ili barem Lugansku oblast, pomalo se naziru.

Čitaj još:   Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ poručila Dritanu ABAZOVIĆU: "Sarajlije su vam dale najbolji odgovor, dat će i država BiH"... (foto, video)

Ukrajinski branitelji, potisnuti u sve manji dio Luganska i Donjecka, nalaze se u sve nezavidnijoj poziciji. Osim teških gubitaka koje trpe, prije svega zahvaljujući artiljerijskoj, raketnoj i vazdušnoj nadmoći agresora, postrojenjima koje brane Lisičansk, posljednji veći grad pod ukrajinskom kontrolom u Luganskoj oblasti, sve više prijeti okruženje, zajedno sa širom okolinom grada.

Iz Sjeverodonjecka su se već povukli, nakon što su sedmicama tamo odolijevali više nego silovitim artiljerijskim, vazdušnim i pješačkim napadima i nanosili teške gubitke napadačima. Ruska vojska, čečenska garda, plaćenici Vagnera i separatističke snage samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike nisu ih uspjeli izbaciti iz industrijske zone oko hemijske fabrike Azot ni potpuno okružiti.

Međutim, kad su Rusi zauzeli važna prigradska naselja, srušili posljednji most preko rijeke Sjeverni Donjec prema susjednom Lisičansku i počeli opasno da napreduju prema ovim gradovima s juga i jugozapada, ukrajinsko zapovjedništvo očito je shvatilo da je daljnja odbrana na toj poziciji neodrživa, pa je izdalo naredbu za povlačenje.

BONUS VIDEO: ZAŠTO JE ZMIJSKO OSTRVO VAŽNO I RUSIMA I UKRAJINCIMA I NATO?

Šefica američkih obavještajaca otkrila koja tri moguća scenarija vide u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje želi da zauzme veći dio Ukrajine, ali njegove su snage toliko iscrpljene borbama da u bliskoj budućnosti vjerovatno mogu samo postupno napredovati, rekla je čelnica američkih obavještajnih službi.

Direktorka Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, izlažući trenutnu procjenu američkih obavještajnih službi o ratu koji traje više od četiri mjeseca, rekla je da je konsenzus američkih obavještajnih agencija da će se on nastaviti još “dugo”.

– Ukratko, slika je i dalje prilično mračna, a stav Rusije prema Zapadu postaje sve tvrđi – rekla je Haines na konferenciji Ministarstva trgovine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ove sedmice američkom predsjedniku Džou Bajdenu i drugim čelnicima skupine G7 da želi da rat završi do kraja godine.

Čitaj još:   NATO ne vidi PROBLEM u akciji KOSOVSKE POLICIJE: Samo su SPROVODILI ZAKON...

Međutim, komentari Avril Haines sugerišu da milijarde dolara modernog oružja koje Sjedinjene Države i druge zemlje isporučuju ukrajinskim snagama možda neće omogućiti da one u skorije vrijeme preokrenu stanje.

Rekla je da Putin i dalje namjerava zda zauzme veći dio Ukrajine iako su ukrajinske snage u februaru dbile pokušaj Rusije da zauzme glavni grad Kijev, prisiljavajući Moskvu da redukuje svoj cilj na zauzimanje cijele istočne regije Donbas.

– Mislimo da zapravo ima iste političke ciljeve kao i ranije, što znači da želi da zauzme veći dio Ukrajine – rekla je Haines.

BONUS VIDEO: Šta se zapravo desilo na Zmijskom ostrvu u Crnom moru?!

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more