IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTRAŽIVANJA: U ogromnoj većini Srbi ne želi u EU, protive se sankcijama Rusiji i vole Putina… (foto, video)

Na predstavljanju rezultata 81 posto ispitanih misli kako bi Srbija pod svaku cijenu trebala očuvati svoju neutralnost, dok ih 80 posto smatra da Srbija ne treba uvesti sankcije Rusiji…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 01. VII. 2022… 10: 28… ISTRAŽIVANJA: U ogromnoj većini Srbi ne želi u EU, protive se sankcijama Rusiji i vole Putina… (foto, video)

VISOK postotak građana Srbije ne želi ući u EU, a da se referendum o ulasku Srbije u EU održava danas, čak bi ih 51 posto glasalo protiv. Ulazak bi podržalo 34 posto, a 17 posto stanovnika Srbije ne misli da bi njihova država trebala raditi ustupke kako bi napredovala prema EU.

Rezultati su to istraživanja Demostata “Vanjskopolitičke orijentacije građana Srbije” koje je danas predstavio Srećko Mihailović, piše Danas.rs.

Mihailović navodi da 58 ispitanih smatra da Srbija ne treba uskladiti svoju vanjsku politiku s politikom EU, a 33 posto ih misli da bi to trebala učiniti.

80 posto ispitanika misli da Srbija ne treba uvesti sankcije Rusiji

Na predstavljanju rezultata Mihailović je rekao da 81 posto ispitanih misli kako bi Srbija pod svaku cijenu trebala očuvati svoju neutralnost, dok ih 80 posto smatra da Srbija ne treba uvesti sankcije Rusiji, piše Danas.rs.

Čitaj još:   Halid Bešlić: Kako sam pobijedio šećer... (foto, video)

Mihailović je naveo da 81 posto ispitanika smatra kako bi Srbija pod svaku cijenu trebala očuvati svoju neutralnost, a 80 posto njih smatra da Srbija ne treba uvesti sankcije Rusiji.

Upitani o odgovornosti za trenutno stanje u Ukrajini, čak je 54 posto ispitanih odgovorilo da smatraju da je za ratnu situaciju kriv isključivo NATO. Tek tri posto ispitanika smatra da je Rusija krivac, a 17 posto ih misli da NATO savez snosi veću odgovornost od Rusije.

Njih 46 posto najviše vjeruje Vučiću, a o Putinu imaju najbolje mišljenje od svjetskih lidera…

Po pitanju srpskih političara, 46 posto ispitanih najviše ima povjerenja u predsjednika Aleksandra Vučića. Šest posto stanovnika Srbije vjeruje Zdravku Ponošu i Ivici Dačiću, a 27 posto nema povjerenja niti u jednog političara. 

Od svjetskih lidera, ispitanici imaju najbolje mišljenje o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, njih čak 45. Drugi po redu je predsjednik Kine Xi Jinping o kojem 12 posto ispitanih ima dobro mišljenje, a treći je francuski predsjednik Emmanuel Macron o kojem 11 posto Srba ima dobro mišljenje, piše Danas.rs.

Čitaj još:   MIGRANTSKI TUNELI NA GRANICI SRBIJE: Velika akcija POLICIJE I VOJSKE... (foto i video)

BONUS VIDEO: PUTIN NEĆE JOŠ DUGO ČEKATI!- SRBIJA HITNO MORA DA SE OKRENE RUSIJI!: EU nas NEĆE primiti NIKAD!

izvor iBalkan.net/ Index.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more