IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UKRAJINA: Sve se mijenja iz temelja- Američki raketni sistemi uništavaju ruska skladišta oružja, agresoru prijeti EROZIJA SNAGA… (foto, video)

Nakon ovog efikasnog korištenja najmodernijih američkih višecjevnih raketnih bacača, vrijedi podsjetiti kako je bivši komandant Američke vojske za Europu, Ben Hodges nedavno na LinkedInu prognozirao da će se ratni ”val” u Ukrajini okrenuti protiv Moskve u julu, a da će ruske snage “puknuti” kako se taktički izazovi budu povećavali…

Washington- KIYEV: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 01. VII. 2022… 00: 28… UKRAJINA: Sve se mijenja iz temelja- Američki raketni sistemi uništavaju ruska skladišta oružja, agresoru prijeti EROZIJA SNAGA… (foto, video)

Ukrajina je pogodila skladište oružja duboko unutar regije Lugansk, koja je trenutno pod kontrolom Moskve, a ruska strana potvrdila je da je korišten raketni sistem za višestruko lansiranje raketa koji su Ukrajincima donirale Sjedinjene Američke Države.

“Prvi slučaj upotrebe američkog MLRS-a M142 HIMARS zabilježen je u LPR-u danas (utorak – op.)”, rekao je glasnogovornik Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LPR), potpukovnik Andrej Maročko, za državnu televiziju Rusija 1.

”U 7.20 ujutro, iz smjera Artemovska (ukrajinska strana isti grad zove Bahmut – op.), došlo je do udara na Perevalsk. To je duboko u pozadini”, napomenuo je, dodajući kako ”ovo otkriva puno o tome što Ukrajina planira jer je sada potvrđeno da se ti sistemi nalaze u Donbasu”.

Slike posljedica ukrajinskog napada, koje su objavljene na profilima društvenih mreža povezanima s Rusijom, pokazuju ostatke nečega što izgleda kao konkretni projektil zapadne proizvodnje.

Komentirajući ove vijesti da su ukrajinske snage koristile HIMARS za gađanje ruskih snaga daleko od prve linije fronta, šef ukrajinske vojne uprave regije Lugansk, Sergej Hajdaj, rekao je su to dobre vijesti ”jer ako pogađamo kasarne i skladišta u kojima eksplodira municija, to znači da bi ovo moglo usporiti njihovo napredovanje prema Lisičansku.”

Nije, naravno,  iznosio dodatne detalje o napadu, ali riječ je o spektakularnom pogotku, o čemu zorno svjedoče snimke objavljene na Twitteru, kako sa zemlje tako i satelita:

Pogođeno skladište municije bilo je 70 kilometara iza ruskih linija u Donbasu. Ali, nije samo ono dokazano sigurna meta ukrajinskog udara novim VBR-om pristiglim od ”barbe iz Amerike”. Na Twiteru se neko potrudio na karti na karti što se sve sada nalazi o njihovom dometu, naglašavajući da je ovo možda najvažnija karta ukrajinskog fronta za sljedećih mjesec dana ratovanja.

Čitaj još:   HAOS: Gošća URLALA od BIJESA, Dušica joj rekla da NAPUSTI emisiju... (video)

Nakon ovog efikasnog korištenja najmodernijih američkih višecjevnih raketnih bacača, vrijedi podsjetiti kako je bivši komandant Američke vojske za Europu, Ben Hodges nedavno na LinkedInu prognozirao da će se ratni ”val” u Ukrajini okrenuti protiv Moskve u julu, a da će ruske snage “puknuti” kako se taktički izazovi budu povećavali.

General Hodges nije jedini stručni promatrač koji očekuje eroziju ruskih snaga. Nakon što su njeni početni napadi na Ukrajinu bili posustali, Rusija je preusmjerila fokus na istočne provincije Donjeck i Lugansk i počela se više oslanjati na artiljeriju kako bi porazila ukrajinske snage. I u tome je bila uspješna.

Masivna artiljerijska vatra dugo je već centralno mjesto ruske vojne doktrine, a u ovom slučaju omogućila je razorne napade na obrambene snage Ukrajine, dovodeći što manje ruske vojnike u opasnost.

Ukrajinska vojska također se okrenula artiljeriji, ali joj je ponestalo municije za topove naslijeđene iz sovjetske ere, a modernija artilkjerija koje su joj ranije donirale zemlje NATO-a imala je ograničen domet.

Kako navodi analitičar ”Forbesa”, na raketne napade koje su posljednjih dana izveli Rusi Kijev zasad nema adekvatan odgovor, ali ne možete okupirati i zadržati teritorij koristeći krstareće rakete; artiljerija i oklop će odlučiti ko kontrolira Ukrajinu.

Zašto su onda stručnjaci poput Hodgesa uvjereni da će se dogoditi preokret u ovom ratu? Jedan od ključnih razloga je upravo odluka Bidenove administracije da u borbu uvede artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS). Bijela kuća je 31. maja objavila da šalje četiri raketna bacača montirana na kamione u Ukrajinu (mogu biti i na gusjeničarima), a sada je objavila da se još četiri otpremaju. Broj će se vjerovatno još povećati, pružajući ukrajinskim snagama super precizni udarni sistem koji može pogoditi ciljeve na više od duplo većoj udaljenosti nego haubice koje su dosad isporučile američke i europske zemlje NATO- a…

Čitaj još:   PODGORICA: Crnogorac više ne savjetuje mandatara Zdravka Krivokapića... (foto)

A Ukrajinci nisu gubili vrijeme da iskoriste HIMARS- e nakon što su prvi lanseri bili raspoređeni 25. juna. Više ruskih komandnih mjesta uništeno je u područjima za koja se ranije smatralo da su im nedostupna, daleko iza prve linije fronta. Mnogo je faktora koji potencijalno pridonose slabljenju ruskih snaga, od broja vojnika preko opreme do morala, ali HIMARS donosi ključnu sposobnost koja je prije nedostajala ukrajinskom arsenalu.

Većina vojnih analitičara mišljenja je da u sadašnjoj fazi rata Rusija ima važnu prednost u odnosu na Oružane snage Ukrajine kad je posrijedi broj topova, raketnih lansera i municije za njih. Isporuka sistema MLRS M270 i M142 HIMARS značajno će povećati sposobnost Oružanih snaga Ukrajine, a već se vide rezultati korištenja ovih VBR-ova.

Podsjetimo, uostalom, da je za Ukrajinu još prije dva mjeseca isporuka protivbrodskih projektila Harpoon izgledala kao nedostižan cilj, a danas su oni već u službi njenih oružanih snaga. S MLRS M270 i M142 HIMARS, po svemu sudeći, biti će isto, ali znatno brže.

izvor Slobodna Dalnacija.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more