IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UČENJACI ZATEČENI TEMPERATURAMA MORA U HRVATSKOJ: „Ljudi, znate li vi što to znači…“ (foto, video)

Temperatura mora u Dubrovniku bila je 29 stepeni, samo dva stepena je niža od temperature vazduha, izvijestila je u središnjem nacionalnom Dnevniku sa lica mjesta reporter…

DUBROVNIK: Hrvatska, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 06. VII 2022… 11: 38… UČENJACI ZATEČENI TEMPERATURAMA MORA U HRVATSKOJ: „Ljudi, znate li vi što to znači…“ (foto, video)

Nakon što je jučer na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stupnjeva, slično je bilo i u drugim mjestima. U Dubrovniku i na Mljetu temperatura mora je dosegnula 29 stupnjeva, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Nezapamćene temperature zaprepastile su i znanstvenike, koji s nevjericom promatraju kako se brzo mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora, javlja HRT.

Znanstvenici ističu da se zbog globalnog zagrijavanja od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Suetskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.

– Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stupnja ili jedan stupanj to je jako velika promjena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena, ističe profesor Marcelo Kovačić s Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

U priči o novim stanovnicima pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora.

– Što se tiče europskih prosjeka mi smo kao cijela Hrvatska nekih 10% bolji od njihovih plaža od prosjeka u EU. Tako da zaista možemo biti zadovoljni, istaknula je profesorica Darija Vukić Lušić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Čitaj još:   ONI KOJI NE ZNAJU, TOALET PAPIR, ŠTETAN JE PO VAŠE ZDRAVLJE: Ljekari poručuju da ga više ne koristite... (foto)

Sve je vjerovatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za, nama egzotične, primjerke tropskih ribica, javlja HRT.

Temperatura mora u Dubrovniku bila je 29 stupnjeva, samo dva stupnja je niža od temperature zraka, izvijestila je u središnjem Dnevniku HRT- a Ivana Brailo Drnas.

– Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, poglavito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt, rekao je Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Komentirao je dolazak novih vrsta u Jadran zbog zagrijavanja mora.

– To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Suetskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile, zaključio je.

Čitaj još:   STRAŠNO,NEDA ARNERIĆ HITNO PREBAČENA U URGENTNI CENTAR: Glumicu pronašao brat u besvjesnom stanju...

izvor HRT.tr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more