IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA TUGA: Otišao dobri duh bh. diplomatije, živjela je za uspjeh svoje domovine i naroda… (foto)

Lidija Topić preminula je danas nakon teške borbe s neizlječivom bolesti…

MOSTAR: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 06. VII 2022… 19: 38… VELIKA TUGA: Otišao dobri duh bh. diplomatije, živjela je za uspjeh svoje domovine i naroda… (foto)

LIDIJA Topić je dio svoje karijere provela u diplomatiji naše zemlje…

Bila je jedna od najistaknutijih bh. diplomatkinja Lidija Topić- Bouwen preminula je u 55. godini. Borila se s opakom bolesti i izgubila životnu bitku unatoč velikom optimizmu koji je pokazivala do zadnjeg dana..

Naime, jedno vrijeme je bila šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji. Također, jedno vrijeme je bila ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji.

Bila je prepoznatljiva po iskrenom i velikom osmijehu kojim je plijenila pozornost gdje god bi pregovarala uime svoje države i za njezin napredak, posebice prema Europskoj uniji, na čemu je jako puno radila i doprinijela.

Živjela je prije rata u Sarajevu, u ratu u Zagrebu pa se vratila u glavni grad BiH, a posljednje godine provela je u Briselu, angažirana u međunarodnim organizacijama. Bila je viša savjetnica u Vijeću za regionalnu suradnju.

Čitaj još:   Razbijen lanac prostitucije: Djevojke iz Srbije UHAPŠENE U BANJA LUCI... (foto)

Njezin posljednji diplomatski angažman bio je upravo kao šefice Misije BiH pri Europskoj uniji u Brislu. Ime Lidije Topić, a napose njezin rad bili su prepoznati i cijenjeni u vanjskoj politici.

Bila je Ambasador BiH u Kraljevini Belgiji, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH od 2002. do 2005., kada je ministar vanjskih poslova BiH bio Mladen Ivanić, radila je u UNHCR- u, Europskom političkom centru, Stalnoj misiji BiH pri UN- u u New Yorku…

Prepoznatljiva je po iskrenom i velikom osmijehu kojim je plijenila pozornost gdje god bi pregovarala uime svoje države i za njezin napredak, posebice prema Europskoj uniji, na čemu je jako puno radila i doprinijela.

Porodica joj je porijeklom iz Širokog Brijega za koji je i sama bila vezana. Rado je dolazila u Hercegovinu. Iza Lidije Topić ostali su suprug Patrick Bouwen i sin Filip. •

izvor vecernji.ba

UŽAS KREĆE PREMA NAMA: Nakon Italije, strahovito nevrijeme pustošilo Sloveniju, udari vjetra prelazili su 100 kilometara na sat (foto, video)

Oluja se kreće prema BiH? KRANJ: Svijet, Crna Hronika, vijesti, Read more

Čitaj još:   TRAGIČAR Baraža za SP: Portugal u finalu, Burak Yilmaz sa penala promašio put do Katara... (foto, video)
OVO JE IZ HAŠKIH ARHIVA: Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane bili su agresori u BiH… (foto, video)

Proteklih dana bili smo svjedoci žestokih rasprava u javnosti o “oslobodilačkoj“ Read more