IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAMA I TENZIJE U CRNOJ GORI: Vlada Dritana Abazovića pred padom uoči glasanja o Temeljnom ugovoru sa SPC… (foto, video)

“Sporovi između državnih institucija i SPC rezultirali su padom dvije posljednje Vlade…”

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, četvrtak, 07. VII 2022… 09: 58… DRAMA I TENZIJE U CRNOJ GORI: Vlada Dritana Abazovića pred padom uoči glasanja o Temeljnom ugovoru sa SPC… (foto, video)

Vlada Crne Gore će definitivno 8. jula glasati o predloženoj verziji Temeljnog ugovora o odnosima države i Srpske pravoslavne crkve (SPC). Dva dana pred glasanje naglo su podignute tenzije unutar same Vlade, piše Radio Slobodna Evropa.

Abazović je došao čak dotle da je stavove potpredsjednika Konjevića i ministra Krivokapića ocijenio kao – ,,propagandu sa fašističkim elementima“?!

Konjević je uzvratio premijeru da je bolje biti „ekstremista“ za svoju državu, nego njen „izdajnik“

Interesi Crkve Srbije, zbog koje je pala prethodna vlada, doveli su u pitanje opstanak i tek uspostavljene izvršne vlasti. Vlada Dritana Abazovića je na koljenima nakon što je objelodanjen nacrt takozvanog temeljnog ugovora koji on namjerava da potpiše sa ovom vjerskom zajednicom, oglušujući se o žestoko protivljenje potpredsjednika Vlade Raška Konjevića i ministra Ranka Krivokapića i, ali i o burne reakcije ogromnog dijela crnogorske stručne i laičke javnosti i upozorenja da se ovakvim dokumentom urušavaju državni i nacionalni interesi Crne Gore i ona na tacni poslužuje Beogradu.

 Abazović je došao čak dotle da je stavove potpredsjednika Konjevića i ministra Krivokapića ocijenio kao- ,,propagandu sa fašističkim elementima“?!

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: Od udara groma u Crnoj Gori poginulo dijete... (foto)

– Priča, propaganda, sa fašističkim elementima, ne znam kome ide u prilog. Pozivam građane da isprate tu sjednicu, ako bude potrebe ja ću objasniti situaciju i tu propagandu razbiti u paramparčad. Čitav svijet ide u pravcu veće stabilizacije, a ljudi ođe žele da nas vrate u devedesete…

To pitanje nema nikakav prioritet u odnosu na druge. Temeljni ugovor tretiramo u regularnoj proceduri. Oni koji su podržali vladu imali su sporazum koji je tretirao to pitanje. Davanjem podrške Vladi prihvatili su da se to pitanje rješava– poručio je on.

Pregovori između države Crne Gore i SPC o međusobnim odnosima traju, uz višegodišnje pauze od 2012. godine. Počeli su u vrijeme vlasti DPS, koja je 2020. izgubila izbore.

Temeljnim ugovorom država Crna Gora se obavezuje da se ne miješa u unutrašnje odnose i ustrojstvo SPC, jemči joj nepovredivost imovine i obavezuje da, u skladu sa pravnim poretkom, izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvo eparhija SPC.

Takođe, državni organi neće moći preduzimati bezbjednosne mjere, u objektima i prostorima SPC, bez prethodnog odobrenja crkvenih organa. Ugovor otvara mogućnost pravoslavne vjerske nastave u javnim školama, u skladu sa pravnim poretkom.

Ugovorom se SPC u Crnoj Gori priznaje subjektivitet duži za šest vjekova, od onog koji ista ta crkva ima u Srbiji u kojoj joj je sjedište.

Čitaj još:   KUĆNI RED I PLAN AKTIVNOSTI: SPAVANJE U 22h, USTAJANJE U 6h na Beogradskom Sajmu! (foto)

Sporovi između državnih institucija i SPC o njenom statusu u Crnoj Gori rezultovali su padom dvije posljednje Vlade.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more