IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OMILJENI SLADOLED HITNO POVLAČE S TRŽIŠTA: Ako ste ga kupili nemojte ga jesti… (foto, video)

U evropskom sistemu za hranu navode kako je rizik ozbiljan te se sladoled mora povući iz prodavnica i od potrošača koji su ga kupili…

PARIZ: Svijet, Zanimljivosti, ponedeljak, 11. VII 2022… 00: 38… OMILJENI SLADOLED HITNO POVLAČE S TRŽIŠTA: Ako ste ga kupili nemojte ga jesti… (foto, video)

Popularni sladoled hitno se povlači s tržišta zbog prisutnosti kancerogenog pesticida etilen oksida.

Sladoled je proizveden u Francuskoj, a prodaje se u čak 72 zemlje te će sa svih tržišta biti odmah povučen s prodajnih mjesta, ali i od potrošača koje se poziva da ga ne konzumiraju, piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o popularnom sladoledu od vanilije Haagen Dazs američke kompanije. Čini se kako je problem u vaniliji koja je u Francusku uvezena iz Madagskara te sadrži pesticid koji je zbog dokazane kancerogenosti zabranjen na tržištu EU.

Haggen Dazs vanilla ice cream u čašicama prodaje se i na tržištu Hrvatske, ali Hrvatska agencija za poljoprivredu i hrane te Državni inspektorat još se nisu očitovali o povlačenju. Učinio je to evropski sistem za brzo uzbunjivanje u prometu hranom ne navodeći detalje o kojem je proizvođaču riječ.

Čitaj još:   TORINO: Zmajevi vode 1: 0, Džeko, ohladio Azurre... (video)

U evropskom sistemu za hranu navode kako je rizik ozbiljan te se sladoled mora povući iz prodavnica i od potrošača koji su ga kupili. Zemlja prijave je Francuska, a porijeklo sladoleda i sirovina (vanilija) Francuska i Madagaskar, piše Danica.

Među 72 zemlje iz kojih se sladoled povlači, 20 je evropskih: Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Litvanija, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Španija, Švedska, Švicarska…

izvor agencije

Dnevni horoskop za 11. avgust 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

DANAS ponesite kišobrane, biće pretežno oblačno vrijeme uz temperature do 33 stepena C… (foto)

Pretežno oblačno, povremeno sa kišom. najniža jutarnja temperatura oko 16° Read more