IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ukrajina započela protivofanzivu; Rusi blokiraju izlaze iz okupiranog Melitopolja, naglo pale cijene nafte… (foto, video)

Cijene nafte naglo su danas pale na međunarodnim tržištima, spustivši se ispod 101 dolara pod pritiskom jakog dolara, strogih mjera suzbijanja covida-19 u Kini koje koče potražnju i straha od posustajanja svjetske ekonomije…

KIYEV: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 12. VII 2022… 19: 38… Ukrajina započela protivofanzivu; Rusi blokiraju izlaze iz okupiranog Melitopolja, naglo pale cijene nafte… (foto, video)

U toku je 139. dan ruske invazije na Ukrajinu. Broj mrtvih u raketiranju zgrade na istoku Ukrajine porastao je na 31. U eksploziji automobila ubijen je promoskovski orijentisan zvaničnik u Harkovu. Ukrajinski ministar odbrane kaže da je predsjednik Volodimir Zelenski izdao zapovijest da se izrade planovi za protivnapad na jugu, u koji planira da pošalje milion vojnika naoružanih zapadnim oružjem. Granatiran je Harkov. Zelenski je vojsci izdao naređenje o oslobađanju obale.

Tokom jutra je zaustavljen dotok plina kroz Sjeverni tok, plinovod koji direktno povezuje Rusiju i Njemačku kroz Baltičko more. Riječ je o redovnim  ljetnjim radovima na održavanju koji bi trebalo da traju najviše dvije sedmice. Rusi su raketirali zgradu u Časiv Jaru, gradu na istoku Ukrajine i tom prilikom ubijeno je 19 ljudi.

Nehigijenski uslovi u Severodonjecku, nema dovoljno vode i hrane

„Nehigijenski uslovi rastu“ u Severodonjecku i „nema dovoljno vode i hrane“ u gradu, rekao je Roman Vlasenko, šef gradske regionalne administracije.

Vlasenko je dodao da ima problema i sa gasom i strujom, javlja CNN.

On je životnu situaciju opisao kao „veoma tužnu” za one koji su ostali iako „tamo nema mnogo ljudi”.

Znak u gradu je u ponedjeljak prefarban iz ukrajinske u ruske boje.

Vlasenko je rekao da se “pritisci na proukrajinske aktiviste nastavljaju” i da se oni i dalje suočavaju sa ozbiljnim izazovima.

Naglo pale cijene nafte

Cijene nafte naglo su danas pale na međunarodnim tržištima, spustivši se ispod 101 dolara pod pritiskom jakog dolara, strogih mjera suzbijanja covida- 19 u Kini koje koče potražnju i straha od posustajanja svjetske ekonomije.

Na londonskom je tržištu cijena barela poslijepodne bila niža za 6.15 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 100.95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 6.3 dolara nižoj cijeni, od 97.79 dolara.

Sjutra sastanak Turske, Ukrajine, Rusije i UN

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će se vojne delegacije Turske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Istanbulu sastati s predstavnicima Ujedinjenih nacija i razgovarati o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica.

“Vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine i izaslanstvo Ujedinjenih nacija sjutra će u Istanbulu razgovarati o sigurnom prevozu žitarica, koje čekaju u ukrajinskim lukama, na međunarodna tržišta morskim putem”, rekao je, prenosi Hina.

Čitaj još:   SARAJEVO PROKLJIČALO I UŽARENO U PJESMI I RADOSTI: Evo atmosfre ispred "VJEČNE VATRE"... (foto, video)

Turska ima ključnu ulogu u pregovorima UN-a, Rusije i Ukrajine o mogućem crnomorskom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine.

EU zamrznula 13.8 milijardi eura vrijednu imovinu ruskih oligarha

Evropska unija dosad je zamrznula 13.8 milijardi eura vrijednu imovinu ruskih oligarha, drugih pojedinaca i entiteta zbog rata Moskve protiv Ukrajine, rekao je najviši zvaničnik EU za pravosuđe Didier Reynders.

“Ali, vrlo velik dio, više od 12 milijardi, dolazi iz pet država članica, pa moramo nastaviti uvjeravati druge da učine isto”, rekao je on novinarima.

Rusi blokiraju izlaze iz okupiranog Melitopolja

Rusija je drugi dan zaredom blokirala izlaze iz okupiranog ukrajinskog grada Melitopolja, rekao je gradonačelnik Ivan Fedorov.

Ruske snage su se “toliko bojale protivofanzive Oružanih snaga Ukrajine da su se pokrile hiljadama civila kao živim štitom”, rekao je Fedorov. “Cijeli grad je talac”.

Indija u junu uvezla rekordnu količinu ruske nafte

Indijski uvoz nafte iz Rusije porastao je u junu na rekordnih 950.000 barela dnevno, što odgovara gotovo petini ukupnog uvoza trećeg najvećeg svjetskog potrošača nafte, pokazali su podaci iz trgovačkih izvora.

Ukrajina: Gađali smo skladište oružja, uništeni haubica, vojna tehnika…

U protuofenzivi u Hersonu gađano je skladište oružja u gradu Novoj Kahovki, objavilo je južno zapovjedništvo ukrajinske vojske u ažuriranoj objavi na Facebooku.

Uništeni su haubica i vojna tehnika, a ruske snage izgubile su više od 50 vojnika, navodi ukrajinska strana.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti u međuvremenu je u utorak ujutro izvijestila o najmanje sedmoro mrtvih, četvoro nestalih i desetine povrijeđenih nakon napada, pozivajući se na prorusko vodstvo u Novoj Kahovki.

Ukrajina: Ubili smo još jednog ruskog generala

Ukrajinci tvrde da je još jedan ruski general ubijen u posljednjem raketnom napadu. General bojnik Artem Nasbulin navodno je poginuo u napadu izvedenom u Hersonskoj regiji, javlja Daily Mail. 

Ukrajina tvrdi i da je ubijeno 200 ruskih vojnika.

Ukrajina: Započeli smo veliku kontraofanzivu

Ukrajinska vojska priopćila je da je započela kontraofanzivu protiv ruskih trupa koje su okupirale dijelove južne ukrajinske regije Herson, javlja DPA.

Broj poginulih u Chasiv Yaru popeo se na 33

Broj poginulih u raketnom napadu na peterokatnicu u Chasiv Yar porastao je na 33. I dalje je u toku akcija spašavanja. Podsjetimo, Kijev je objavio da su stambenu zgradu pogodile ruske rakete ispaljene iz sistema na kamionima u subotu kasno uveče.

Ukrajinske službe za hitne slučajeve isprva su izvijestile o deset mrtvih, no taj broj iz dana u dan raste. Posljednja žrtva, devetogodišnjak, pronađena je sinoć oko 23.30 sati.

Čitaj još:   JEZIVI PRIZORI: Automobil kojim je upravljala Suada Zoronjić doživjela saobraćajnu nesreću u kanjonu Morače... (foto)

Britanski ministar saobraćaja: Troškovi odbrane moraju se moraju podići na tri odsto

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps, koji je ušao u trku za sljedećeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva, izjavio je da se izdvajanja za odbranu moraju podići na tri odsto.

“Kao predsjednik vlade, podići ću troškove odbrane na tri odsto BDP-a, za razliku od minimuma od dva odsto koji preporučuje NATO”, rekao je Šaps.

Niz eksplozija u Hersonu

Niz velikih eksplozija potresao je sinoć grad Novu Kakhovka u pokrajini Herson u Ukrajini. Grad je, kao i veći dio Hersona, pod ruskom okupacijom.

SAD: Svjetska cijena nafte mogla bi porasti 40 odsto

Svjetska cijena nafte mogla bi porasti 40 odsto, odnosno na oko 140 dolara po barelu ako se ne prihvati predložena gornja granica cijene ruske nafte, zajedno s izuzecima od sankcija koje bi dopustile isporuke ispod te cijene, izjavio je visoki američki zvaničnik Ministarstva finansija.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen razgovaraće o sprovođenju predložene gornje granice cijene nafte s japanskim ministrom financija Šunićijem Suzukijem kada se sastanu u utorak, rekao je zvaničnik.

Japanski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog preniske gornje granice cijene, ali nisu odmah odbacili potencijalni raspon cijena od 40 do 60 dolara po barelu, rekao je zvaničnik.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more