IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUSI U VELIKOM ŠOKU: “Kako je moguće da je američki raketni sistem ovako precizan, gađa u milimetar?” (foto, video)

Do sada su se efikasnim HIMARS- ovim pogocima na ruska skladišta hvalili ukrajinski vojni zvaničnici, a sad gledamo kako i sa ruske strane stižu svjedočanstva o iznimnoj preciznosti američkih raketa…

MOSKVA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 12. VII 2022… 18: 38… RUSI U VELIKOM ŠOKU: “Kako je moguće da je američki raketni sistem ovako precizan, gađa u milimetar?” (foto, video)

Kad su prva četiri američka raketna sistema dugog dometa HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), krajem juna stigli u Ukrajinu, Volodimir Zelenski i ukrajinski vojni zvaničnici nisu krili oduševljene. Vjerovali su da bi ovo vrlo moćno i precizno oružju moglo donijeti preokret na ratištu te da se njime, u kratkom vremenu, može uspostaviti kakav-takav paritet brojnim i ubojitim ruskim topovima i raketnim sustavima. 

Do sada su se efikasnim HIMARS- ovim pogocima na ruska skladišta hvalili ukrajinski vojni zvaničnici, a sad gledamo kako i sa ruske strane stižu svjedočanstva o iznimnoj preciznosti američkih raketa.

Tako je Roman Saponkov, ruski vojni bloger koji s Putinovom armijom odlazi na prve linije ratišta, na komunikacijskom kanalu Telegram jučer opisao da je imao priliku iz prve ruke vidjeti kako HIMARS-i praše po njihovim položajima. Slikovito je opisao kako se osobno uvjerio koliko je oružje precizno te zaključio kako je bacač u stanju ispaliti cijelo raketno punjenje u tačku veličine novčića.

“Jučer sam svjedočio napadu Himarsa na Černobajevku u Hersonu. Sve sam vidio vlastitim očima. Bio sam pod vatrom mnogo puta i prilično me iznenadilo što je cijelo punjenje, pet ili šest raketa, gađalo praktički u jedan ‘peni'”, naveo je Saponkov objašnjavajući kako inače ispaljeni MLRS- ovi padaju razbacano na šire područje, a pogotovo pri maksimalnom dometu kad se potpuno rasprše poput lepeze.

Čitaj još:   FINSKA TRAŽI 150.000 RADNIKA: Žele da svako sposoban za rad ima posao...

“Ne mogu osporiti, ostavlja moćan dojam”; priznao je Saponkov objašnjavajući kako mu se taj utisak još više pojačao nakon što je kasnije istoga dana vidio kako se na sve strane raspršilo punjenje iz samohodnog višecijevnog raketnog sistema Uragan…

“Uragan se raspršio po velikoj površini, neeksplodirane rakete ostale su zaglavljene u poljima… Nakon Amerikanaca ovo ne izgleda ozbiljno… Isto područje je kasnije granatirano haubicama, također uz puno promašaja. Da je u pitanju bio HIMARS mete bi bile pokrivene od prve”, ocijenio je ruski bloger. Potom je krenuo ohrabrivati Ruse, jer je, kako je istaknuo, vidio “nezdravu paniku na društvenim mrežama nakon rezultata prvih gađanja HIMARS- a”. 

Ovo je tek početak, pogodit će Herson i druge pogranične gradove uključujući Belgorod. Granatirati će sve punktove i vojne objekte o kojima su podaci prikupljani u protekla četiri mjeseca, ali siguran sam da ćemo mi znati pravi odgovor jer ne postoji ‘wunderwaffe’ koje omogućuje pobjedu u ratu”, naveo je.

Drugi proruski ratni blogeri izvijestili su o velikim gubicima i nestašici municije zbog ukrajinskih raketiranja skladišta, a neki od njih otvoreno su kritizirali vrhovnu komandu. Poznati bloger Rybar optužio je ruske vojne komandante da pokušavaju ušutkati ratne izvjestitelje nakon što su pokušali pokazati Vladimiru Putinu “nered” u Ukrajini. Rybar je tako poručio da najviši ruski vojni oficiri smatraju ratne izvjestitelje prijetnjom zbog izvještavanja o vojnim greškama.

Čitaj još:   PARIZ Nova bura: Nakon burkinija, slijedi sportski hidžab...

“Na kraju krajeva, u Moskvi ne razumiju realnost fronte iz svojih udobnih ureda. Cijeli problem je u tome što oni stvarno ne razumiju što se događa krivo”, napisao je Rybar na svom Telegram kanalu koji prati 620.000 pretplatnika.

Drugi bloger Dimitrijev osvrnuo se na činjenicu da mnogi analitičari sad komentiraju na koji način minimizirati gubitke zbog ukrajinskih raketnih udara i govore kako je nužno dislociranje skladišta oružja.

“Osim jačanja protivzračne obrane, predlaže se disperzija skladišta municije, izbjegavanje dovođenja oklopnih vozila u jednu bazu, izbjegavanje postrojavanja helikoptera u jednu liniju i općenito decentralizacija svega. Ali gledajte u čemu je problem: možete se decentralizirati, ali to će biti potpuno drugačija vojska, a ne rusko-sovjetska. Decentralizacija je u suprotnosti s ruskim ustrojem ne samo vojske nego i cjelokupnog državnog ustroja općenito”, napominje.

 Ako se skladišta decentraliziraju i streljivo distribuira po raznim šumama i drugim skladištima, onda se i ovlasti moraju spustiti na tu razinu.

„Ali ta je moć stotinama godina bila pažljivo fokusirana na jednom mjestu. I tako se autoritet sačuvao, a sad decentralizacija… To je gore od vojnih gubitaka”, smatra vojni bloger.

Ruski kanal Voenny Osvedomitel zamjera vojnom vrhu što preventivni koraci za zaustavljanje posljedica sustava kao što je HIMARS nisu poduzeti prije početka rata jer Rusija ne može samo tako razbucati postojeća komandna mjesta s obzirom na arhaične komunikacije i centralizirani sistem upravljanja.  

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more