IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Koliko klinika u Srbiji je u vlasništvu Abazovićevog brata? (foto, video)

Pored klinike koju u zgradi BIGZ-a u Beogradu otvaraju brat crnogorkog premijera Dritana Abazovića i partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić, a o kojoj je Gradska ranije istraživala, pažnju javnosti privuklo je i otvaranje nove, u maju, čiji je jedan od vlasnika takođe brat premijera Abazovića…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 13. VII 2022… 22: 38… BEOGRAD: Koliko klinika u Srbiji je u vlasništvu Abazovićevog brata? (foto, video)

Portal Danas prenosi kako kiparska kompanije Vinkula Biotek, ujedno i većinski vlasnik te klinike, posjeduje i veliki broj zdravstvenih ustanova u regionu, te da je Džihan Abazović, brat crnogorskog premijera, jedan je od suosnivača i direktor klinike Biocell hospital, koja se nalazi u Beogradu.

Iako otvorena u maju, portal Danas prenosi da je Abazović već godinama suvlasnik bolnice u Beogradu.

Kako nam je kazao analitičar CDM-a Ljubomir Filipović, klinika je u vlasništvu kompanije Vincula Biotech Group, sa vrlo upitnom vlasničkom strukturom.

“Iz tog razloga sam pristupio Javnom registru Srbije, koji je svima dostupan, i vidio sam interesantnu informaciju a to je da se 90% vlasništva te firme krije, odnosno da je vlasnik firma kojoj je veoma teško doći do podataka o vlasništvu koja se nalazi na Kipru”, objašnjava Filipović.

Iako se do stvarnog vlasnika kompaije ne može doći, uvidom u javno dostupna dokumenta, navodi se da je Džihan Abazović direktor kiparske firme a poseduje i simboličan, jedan odsto kapitala. Osim Abazovića, grupa ljekara takođe ima udjele od po najviše nekoliko procenata.

Portal Danas prenosi da su u vlasničkoj strukturi Vincula Biotecha sa 15 odsto odnedavno i Robne kuće Beograd, odnosno kao krajnji vlasnik Milija Babović, dok najveći udio, 75 odsto, poseduje kiparska Ensifolia Limited. Direktorka Ensifolia je Ana Abou Šaban, a funkciju sekretara vrši firma Setalexfre dok podaci o vlasniku takođe nijesu dostupni.

Čitaj još:   Uz neskrivena bliskost sa Vučićem: Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC... (foto i video)

Na sajtu Vincula Biotecha navodi se da u sklopu te grupe radi više medicinskih ustanova. Među prvima je 1993. godine u Novom Sadu otvorena Parks bolnica koja sada nosi naziv i “Dr Dragi” a navodi se da je riječ o specijalizovanom hirurškom centru. Uz to, u Sloveniji, gradiću Trzin, otvorene su dvije istraživačke jedinice, Educell, 1997. za razvoj biotehnologije i proizvodnju ćelijskih proizvoda i medicinskih uređaja, kao i Biobanka, 2008. za krioprezervaciju krvi, ćelija i tkiva. Kako se navodi na sajtu, nova Opšta bolnica u novobeogradskom bloku West 65 ima sve specijalnosti, najsavremeniju tehnologiju ali je fokus na regenerativnoj medicini, uključujući ćelijske i genske terapije.

Filipović ističe da je izuzetno važno da se u ovom momentu, kada odluke premijera Abazovića izazivaju nestabilnost u cijelom regionu, otkrije ko stoji iza tako velike klinike koja se nalazi u Beogradu, a čiji je jedan od suvlasnika premijerov brat.

““Sada jednostavno moramo razlučiti što su informacije, a što dezinformacije cijele priče oko gospodina Abazovića i njegovih potencijalnih biznis veza sa srpskom vlašću. Posebno što se pojavljuje informacija da je premijerov brat izuzetno bogat čovjek, nakon što smo imali prije dvije godine i objavu i analize sata gospodina Abazovića. Ranije se javnost sa pravom bavila ovom temom kada je bila riječ o predsjedniku Crne Gore gospodinu Đukanoviću. Zašto se sada time ne bavimo u slučaju gospodina Abazovića i njegovih ministara koji takođe pokazuju sklonost ka luksuznom životu?”, naglašava Filipović.

Gradska RTV je prije nekoliko mjeseci, na tragu informacija o otvaranju klinike u zgradi BIGZ-a, o kojoj smo već informisali javnost, a čiji je suvlasnik takođe brat crnogorskog premijera, kontaktirala NVO MANS I Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije KRIK u Srbiji, kako bi od njih dobili informaciju da li imaju saznanja o ovoj temi.

Čitaj još:   NJEMAČKA: Od danas ublažene brojne mjere i pad novozoraženih i umrlih od koronevirusa... (foto)

Tada su nas obavijestili da ne posjeduju informacije.

Podsjećamo da smo juče ponovo kontaktirali MANS sa istim pitanjem i od direktorke Vanje Ćalović Marković dobili informaciju da je ova nevladina organizacija uputila zahtjev za dobijanje dokumentacije od nadležnih institucija u Srbiji, te da će se po ovom pitanju oglasiti kada dobiju odgovor.

Sa druge strane, iz KRIK- a a su nam kazali da se do sada nijesu bavili ovom temom, te da ne planiraju ni u narednom periodu.

Kontaktirali smo i kliniku Biocell hospital kako bismo dobili informaciju o vlasniku kompanije Vincula Biotech Group, međutim, kako su nam kazali, oni ne znaju te informacije.

IZVOR Danas.rs

Dnevni horoskop za 10. avgust 2022. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

VIC DANA Đetić i odlazak na balet… (foto)

Šta se dogodi kad Vaso odvede Natu na balet, pa Read more