IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Koliko klinika u Srbiji je u vlasništvu Abazovićevog brata? (foto, video)

Pored klinike koju u zgradi BIGZ-a u Beogradu otvaraju brat crnogorkog premijera Dritana Abazovića i partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić, a o kojoj je Gradska ranije istraživala, pažnju javnosti privuklo je i otvaranje nove, u maju, čiji je jedan od vlasnika takođe brat premijera Abazovića…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 13. VII 2022… 22: 38… BEOGRAD: Koliko klinika u Srbiji je u vlasništvu Abazovićevog brata? (foto, video)

Portal Danas prenosi kako kiparska kompanije Vinkula Biotek, ujedno i većinski vlasnik te klinike, posjeduje i veliki broj zdravstvenih ustanova u regionu, te da je Džihan Abazović, brat crnogorskog premijera, jedan je od suosnivača i direktor klinike Biocell hospital, koja se nalazi u Beogradu.

Iako otvorena u maju, portal Danas prenosi da je Abazović već godinama suvlasnik bolnice u Beogradu.

Kako nam je kazao analitičar CDM-a Ljubomir Filipović, klinika je u vlasništvu kompanije Vincula Biotech Group, sa vrlo upitnom vlasničkom strukturom.

“Iz tog razloga sam pristupio Javnom registru Srbije, koji je svima dostupan, i vidio sam interesantnu informaciju a to je da se 90% vlasništva te firme krije, odnosno da je vlasnik firma kojoj je veoma teško doći do podataka o vlasništvu koja se nalazi na Kipru”, objašnjava Filipović.

Iako se do stvarnog vlasnika kompaije ne može doći, uvidom u javno dostupna dokumenta, navodi se da je Džihan Abazović direktor kiparske firme a poseduje i simboličan, jedan odsto kapitala. Osim Abazovića, grupa ljekara takođe ima udjele od po najviše nekoliko procenata.

Portal Danas prenosi da su u vlasničkoj strukturi Vincula Biotecha sa 15 odsto odnedavno i Robne kuće Beograd, odnosno kao krajnji vlasnik Milija Babović, dok najveći udio, 75 odsto, poseduje kiparska Ensifolia Limited. Direktorka Ensifolia je Ana Abou Šaban, a funkciju sekretara vrši firma Setalexfre dok podaci o vlasniku takođe nijesu dostupni.

Čitaj još:   Istraživači i britanski znanstvenici misle da su konačno došli do odgovora: Šta je STARIJE, koka ili jaje? (foto, video)

Na sajtu Vincula Biotecha navodi se da u sklopu te grupe radi više medicinskih ustanova. Među prvima je 1993. godine u Novom Sadu otvorena Parks bolnica koja sada nosi naziv i “Dr Dragi” a navodi se da je riječ o specijalizovanom hirurškom centru. Uz to, u Sloveniji, gradiću Trzin, otvorene su dvije istraživačke jedinice, Educell, 1997. za razvoj biotehnologije i proizvodnju ćelijskih proizvoda i medicinskih uređaja, kao i Biobanka, 2008. za krioprezervaciju krvi, ćelija i tkiva. Kako se navodi na sajtu, nova Opšta bolnica u novobeogradskom bloku West 65 ima sve specijalnosti, najsavremeniju tehnologiju ali je fokus na regenerativnoj medicini, uključujući ćelijske i genske terapije.

Filipović ističe da je izuzetno važno da se u ovom momentu, kada odluke premijera Abazovića izazivaju nestabilnost u cijelom regionu, otkrije ko stoji iza tako velike klinike koja se nalazi u Beogradu, a čiji je jedan od suvlasnika premijerov brat.

““Sada jednostavno moramo razlučiti što su informacije, a što dezinformacije cijele priče oko gospodina Abazovića i njegovih potencijalnih biznis veza sa srpskom vlašću. Posebno što se pojavljuje informacija da je premijerov brat izuzetno bogat čovjek, nakon što smo imali prije dvije godine i objavu i analize sata gospodina Abazovića. Ranije se javnost sa pravom bavila ovom temom kada je bila riječ o predsjedniku Crne Gore gospodinu Đukanoviću. Zašto se sada time ne bavimo u slučaju gospodina Abazovića i njegovih ministara koji takođe pokazuju sklonost ka luksuznom životu?”, naglašava Filipović.

Gradska RTV je prije nekoliko mjeseci, na tragu informacija o otvaranju klinike u zgradi BIGZ-a, o kojoj smo već informisali javnost, a čiji je suvlasnik takođe brat crnogorskog premijera, kontaktirala NVO MANS I Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije KRIK u Srbiji, kako bi od njih dobili informaciju da li imaju saznanja o ovoj temi.

Čitaj još:   Za jedne svjetlo nade, za druge trampista: Jakov Milatović, potencijalni gradonačelnik Podgorice? (foto, video)

Tada su nas obavijestili da ne posjeduju informacije.

Podsjećamo da smo juče ponovo kontaktirali MANS sa istim pitanjem i od direktorke Vanje Ćalović Marković dobili informaciju da je ova nevladina organizacija uputila zahtjev za dobijanje dokumentacije od nadležnih institucija u Srbiji, te da će se po ovom pitanju oglasiti kada dobiju odgovor.

Sa druge strane, iz KRIK- a a su nam kazali da se do sada nijesu bavili ovom temom, te da ne planiraju ni u narednom periodu.

Kontaktirali smo i kliniku Biocell hospital kako bismo dobili informaciju o vlasniku kompanije Vincula Biotech Group, međutim, kako su nam kazali, oni ne znaju te informacije.

IZVOR Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more