IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIRO Lazović o izjavi DRITANA Abazovića u Potočarima: Uzeo je veliki zalogaj koji neće moći progutati… (foto, video)

Dritan Abazović pokušava odigrati istorijsku ulogu u odnosima između Crne Gore i Srbije, mislim da iz toga neće izaći neokrnjen– rekoa je Lazović…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti. srijeda, 13. VII 2022… 12: 38… MIRO Lazović o izjavi DRITANA Abazovića u Potočarima: Uzeo je veliki zalogaj koji neće moći progutati… (foto, video)

Predsjedavajući Vijeća za sprovođenje Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u BiH Miro Lazović komentarisao je spornu izjavu crnogorskog premijera prilikom komemoracije u Potočarima, prenosi Avaz.ba.

– Dritan Abazović pokušava odigrati istorijsku ulogu u odnosima između Crne Gore i Srbije, mislim da iz toga neće izaći neokrnjen – rekoa je Lazović.

Zaslužuje kritike

– Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara – izgovorio je premijer Crne Gore Dritan Abazović u obraćanju tokom komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Nakon njegove izjave uslijedio je niz reakcija, a potom i izvinjenje Abazovića, a analizi obraćanja i pozadine koja eventualno stoji iza pomenutih riječi, pridružio se i Miro Lazović gostujući u programu N1.

Tvrdi da ovakav istup u Potočarima je krajnje neprimjeren, s obzirom da, barem na određeni način, relativizira događaje koji su se desili 1995. godine.

– Zaslužuje kritike, vjerujem da posljednjih mjesec dana, otkako je premijer, Abazović se zaigrao. Uzeo je veliki zalogaj koji neće moći progutati. Pokušava odigrati mesijansku, istorijsku ulogu kada su u pitanju odnosi Crne Gore i Srbije– pri tome govorim o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Mislim da iz toga neće izaći neokrnjen– stav je Mire Lazovića.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 18. septembar 2021. godine

Dodaje da je ono što je premijer Crne Gore uradio u Potočarima uvreda za žrtve.

Govoriti istinu

– Tamo ljudi jesu ubijani samo zato što su Bošnjaci– podcrtava Lazović, a pored sudskih presuda, podsjeća i na skorašnje svjedočenje o majci kojoj je dijete iz naručja istrgnuto nakon što su zločinci čuli da se zove Naser.

Lazović je dodao da u Potočarima ne treba izigravati nekog mesiju ili filozofa.

– Tamo treba govoriti samo istinu, držati se historijski utvrđenih činjenica i na taj način se neće pogriješiti – napomenuo je Lazović.

– Oprostite, Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi– napisao je Abazović u izvinjenju majkama nakon sporne izjave.

Međutim, nisu svi ubjeđeni u to da se radi samo o nejasno izrečenoj misli.

Možda je svjestan greške

– Način na koji se Abazović izvinuo srebreničkim majkama govori u prilog tome da je možda i svjestan svoje greške, ali ako je namjerno izrečena rečenica ona je morala biti dogovorena samo s nekim u Beogradu, s obzirom da je tamo često putovao u posljednje vrijeme. Moguće je da je u dogovoru s Vučićem ili nekim drugim napravio taj ispad”– govori Lazović tvrdeći da cilj može biti relativizacija kojom bi se svi predstavili kao oni koji su vršili zločine, da bi se na kraju došlo do teze da su svi podjednako nedužni.

Čitaj još:   SARAJEVO: Ide osjetno zahlađenje i kiša, na planinama moguć snijeg... (foto)

Izvor: Radio Titograd.me

VIC DANA Đetić i odlazak na balet… (foto)

Šta se dogodi kad Vaso odvede Natu na balet, pa Read more