IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRAMOTA: Majkama Srebrenice zabranjeno da odaju počast žrtvama genocida u Kravici… (foto, video)

Majkama Srebrenice danas je bilo zabranjeno da uđu u objekat Zemljoradničke zadruge u Kravici gdje je 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.370 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Samo nekoliko njih preživjelo je ovaj masakr i svjedočili su u Hagu…

ZVORNIK- KRAVICA: BiH, Hronika, vijesti. srijeda, 13. VII 2022… 12: 38… SRAMOTA: Majkama Srebrenice zabranjeno da odaju počast žrtvama genocida u Kravici… (foto, video)

U Kravici su planirale obići prostor Zemljoradničke zadruge, položiti cvijeće i proučiti Fatihu. Međutim, dočekala ih je policija RS-a koja im nije dozvolila ulazak.

– Dana 13. jula 1995. godine u “poljoprivrednom magacinu” u Kravici ubijeno je preko 1.370 muškaraca i dječaka. Sjećamo ih se na ovoj stranici iako nam nije bilo dozvoljeno da uđemo jer lokalne vlasti mjesto zločina pretvaraju u “poslovni objekat”. Majke i preživjeli će istrajati – poručili su iz Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica.

Majke Srebrenice danas su obišle nekoliko lokacija gdje su ubijani Srebreničani, muškarci, starci, djeca, žene. Okupile su se ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a potom obišle zgradu Osnovnog suda u Srebrenici i prostor ispred stare policijske stanice u kojoj su mučene žene i djeca.

Čitaj još:   ČOVJEK HEROJ: Hasim iz Sjenice dao krv 156 puta, zaštitni znak PLEMENITOSTI ... (foto)

Ovo nije prvi put da se majkama zabranjuje ulazak u zadrugu.

Osnovni sud u Srebrenici izrekao je u novembru 2014. godine presudu majkama Srebrenice zbog incidenta koji se desio 13. jula 2013. godine kada je grupa od 150 osoba, uglavnom srebreničkih žena, pokušala ući u krug poljoprivredne zadruge u Kravici.

Kordon policije iz RS-a je tog 13. jula pokušao spriječiti ulazak povorke, sastavljene većinom od žena, u krug Kravica, međutim, tada je došlo da sukoba. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede.

Čitaj još:   Loše vijesti iz Italije: Prvi srpski fudbaler, pozitivan na korona virus... (foto)

Srebrenički sud je zbog ovog incidenta novčano kaznio Zumru Šehomerović sa 200 KM, učesnicu povorke koja je u Kravice došla odati počast žrtvama.

izvor (SB)

Država zbog Vesne Bratić nastavlja da plaća izgubljene sudske sporove…

Upravni sud je usvojio tužbu članova prvog saziva Etičkog komiteta Read more

MILOŠ Nikolić: JEDNOM SMO DOZVOLILI DA BUDEMO ZAVEDENI zelenom politikom MALOG NAPOLEONA, drugi put na to nemamo pravo…

“Autorski tekst predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića izazvao je Read more

Fama oko fotografije MILOJKA Spajića: MOŽDA SAM NAIVAN ALI NISAM SUJETAN…

Fotografija bivšeg ministra finansija sa premijerom Dritanom Abazovićem od juče je u Read more