IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RASTE BROJ TURISTA U BIH: Evo odakle ih najviše siže… (foto, video)

Broj posjeta u prvih pet mjeseci ove godine veći je za 87,3 posto u odnosu na isti period prošle godine…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, četvrtak 14. VII 2022… 19: 38… RASTE BROJ TURISTA U BIH: Evo odakle ih najviše siže… (foto, video)

U periodu od januara do maja ove godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 455.765 posjeta, što je više za 87,3 posto i 994.055 noćenja, što je više za 76,7 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Kada se uporedi isti period 2019. godine, prije izbijanja pandemije koronavirusa, sa prvih pet mjeseci u ovoj godini, u BiH je boravilo 78.877 turista manje, te je ostvareno 111. 255 noćenja manje.

Broj noćenja domaćih turista u prvih pet mjeseci ove godine bio je viši za 22, 9 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 154, 4 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 41,1 posto dok je 58,9 posto bilo učešće stranih turista, podaci su Agencije za statistiku BiH.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj još:   DANAS Kiša i snijeg: Gdje se očekuje razvedravanje, a gdje jaki udari vjetra... (foto)

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Srbije (22 posto), Hrvatske (20,8 posto), Slovenije (6, 9 posto), Njemačke (4, 7 posto), Turske (4,4 posto), Crne Gore (3,8 posto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,3 posto), što je ukupno 65,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 34,1 posto noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu bili su: Kuvajćani sa prosječnim zadržavanjem od 3,3 noći, Bahreinci sa 3,1 noći, Irci, Kinezi i Japanci sa po 2,9 noći te Luksemburžani sa 2,8 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 94,3 posto…

BONUS VIDEO: Veliki broj turista u Travniku

izvor iBalkan.net

TREBA ZNATI: Razlike između napada panike i anksioznosti? (foto, video)

Neočekivani napadi panike se javljaju bez očiglednog uzroka. Očekivani napadi Read more

NOVI PAZAR: Jezivi snimci požara, vatra guta šumu, plamen se širi- VATROGASCI SATIMA VODE LAVOVSKU BORBU… (foto, video)

Snimci iz drona pokazuju razmere požara, vatrogasci se satima bore Read more

Čitaj još:   SNIMAK KOJI JE POSTAO HIT: Maloljetnik pokušao “upasti” u javljanje reporterke, ali je ostao razočaran... (foto, video)