IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REDŽEP TAJIP Erdogan: U noći 15. jula vidjeli smo da posljednju riječ određuju iman, srce i vjera… (foto, video)

Erdogan je govorio na komemorativnom skupu na Trgu Sarachane u Istanbulu, upriličenom u povodu šeste godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. godine, tokom kojeg su teroristi FETO- a ubili najmanje 251, a ranili 2.734 osobe…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak 15. VII 2022… 19: 38… REDŽEP TAJIP Erdogan: U noći 15. jula vidjeli smo da posljednju riječ određuju iman, srce i vjera… (foto, video)

Predsjednik Republike Turkiye Redžep Tajip Erdogan poručio je u petak kako se u noći 15. jula 2016. godine, tokom pokušaja puča terorista FETO- a, vidjelo da posljednju riječ ne određuju top i puška, već iman, srce i vjera, javlja Anadolu Agency (AA).

REDŽEP TAJIP Erdogan je govorio na komemorativnom skupu na Trgu Sarachane u Istanbulu, upriličenom u povodu šeste godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. godine, tokom kojeg su teroristi FETO-a ubili najmanje 251, a ranili 2.734 osobe.

“U noći 15. jula vidjeli smo da posljednju riječ ne određuju top i puška, već iman, srce i vjera”, poručio je Erdogan preda hiljadama okupljenih građana na trgu ispred zgrade Grada Istanbula.

Kazao je da će odlučno nastaviti graditi veliku i snažnu Turkiye kako njegova zemlja više nikad ne bi bila suočena s nesrećama poput 15. jula.

“Definitivno ćemo dovršiti izgradnju velike i moćne Turkiye. Samo tako se možemo odužiti našim šehidima”, istakao je predsjednik Turkiye.

Čitaj još:   DRITAN Abazović: DPS korektniji od drugih, STRAHINJA Bulajić, ne može nikog da drži kao taoce... (foto)

Naglasio je kako je Narodna alijansa, koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP), te noći (15. jula) dokazala svoju borbu te će svoju borbu dokazati i u narednom periodu.

Osvrnuvši se na borbu protiv terorizma, Erdogan je kazao kako Turkiye nastavlja sa svojom odlučnom borbom.

“U skladu s crvenim linijama Ankare, terorističke grupe FETO, PKK/ YPG po prvi put su na posljednjem samitu i na nivou NATO-a ubilježene kao takve”, kazao je turski predsjednik.

Erdogan je okupljenim građanima i javnosti poručio kako, u vremenu restruktuiranja političkih i gospodarskih centara moći, neće dati priliku onima koji žele njegovu zemlju izbaciti izvan igre”.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye do kojeg je došlo u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD- a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Čitaj još:   PROVOKACIJA VUČIĆA SREBRENICI: "Nikada vas nećemo ostaviti na cjedilu, živjela Republika Srpska" (foto)

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.​​​​​​​

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more