IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DA SE ZNA: Prije Novaka Đokovića, prvi teniski teren u Visokom (u Čekrčićima), napravio je NEMANJA- Emir Kusturica! (foto, video)

Prvi “pravi” teniski teren u Visokom sagradio NEMANJA Emir Kusturica koji je tenisko igrališta napravio u naselju Čekrčići na imanju supruge Maje.

VISOKO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 16. VII 2022… 18: 38… DA SE ZNA: Prije Novaka Đokovića, prvi teniski teren u Visokom (u Čekrčićima), napravio je NEMANJA- Emir Kusturica! (foto, video)

Dolazak Novaka Đokovića, aktuelnog pobjednika Wimbledonea i jednog od najvećih tenisača svih vremena u Visoko na otvaranje teniskog centra “Ravne 2” bio je spektakl koji je imao ogroman sportski i medijski odjek u BiH, zemljama regiona, ali i u svjetskim teniskim okvirima.

Sve što je povezano sa Đokovićem, svaki njegov izlazak na javnu pozornicu, njegove izjave, intervjui… prava su poslastica i ekskluziva za medije. Novak Đoković se tokom trodnevnog boravka u Visokom nije štedio, stavio se na raspolaganje svom domaćinu Semiru Osmanagiću, sudjelovao je u sportskim, zabavnim, humanitarnim manifestacijama. I iskreno, neskriveno uživao u svom boravku u Visokom.

Za razliku od dosadašnjih nekoliko posjeta Visokom tokom kojih je Đoković bio smješten na obližnjim planinama, Trebeviću i Igmanu, ovoga puta on nije napuštao Visoko. U neposrednoj blizini teniskih terena odnedavno se nalazi raskošna kuća koja je napravljena  specijalno za Đokovića, njegovu familiju i članove njegovog tima.

Očekuje se da će Novak u narednim mjesecima i godinama još češće dolaziti u svoju kuću i pripremati se uoči velikih teniskih turnira. Đokovićev dom u Visokom se nalazi u neposrednoj blizini kuće koju je sebi sagradio Semir Osmanagić.

Čitaj još:   Legenda truskog fudbala, opet na staroj adresi Emre III...

Teniski sport nema veliku tradiciju u Visokom, no nakon što je najbolji svjetski tenisač počeo redovno posjećivati ovaj grad, stotine djece su pohrlile da se upišu u lokalni teniski klub “Bosna”.

Zanimljivo je napomenuti da je prvi “pravi” teniski teren u Visokom sagradio režiser Emir Kusturica početkom 1990- ih godina prošlog stoljeća. Kusturica je tenisko igrališta napravio u naselju Čekrčići na imanju porodice Mandić, roditelja njegove supruge Maje.

Stanovnici Visokog sjećaju se da su u predratnim godinama gosti Emira Kusturice u Čekrčićima bili brojni poznati filmski radnici, glumci,  muzičari, njegovi prijatelji toga  vremena. U autobiografskoj knjizi “Smrt je neprovjerena glasina” Kusturica piše da je na svoje imanje u Visokom tokom 1991. godine doveo slavnog glumca Johnyija Deppa.

Visočaci se sjećaju da je Kusturičin teniski rival bio i Alain Noury, francuski glumac koji je tih godina glumio u brojnim jugoslovenskim filmovima, a neposredno uoči rata boravio je u Sarajevu gdje je snimao film “Belle Epoque” režisera Nikole Stojanovića.

Na početku rata Čekrčići, naselje većinski naseljeno srpskim stanovništvom stavljeno je pod kontrolu Vojske RS. Daytonskim mirovnim sporazumom Čekrčići su vraćeni u sastav općine Visoko, a stanovništvo je uglavnom napustilo svoje domove i imanja. Šta se desilo sa imovinom familije Mandić i kakva je sudbina zadesila teniski teren, nije poznato.

Emir Kusturica nije do sada  komentirao aktivnosti Novaka Đokovića u Bosni i Hercegovini, posebno njegovu privrženost Visokom. Koliko je poznato, samo je jednom za Đokovića rekao da je “vrhunski diplomata”

Čitaj još:   Erdogan osudio armensko kršenje mirovnog sporazuma iz 2020. godine... (foto, video)

BONUS VIDEO: nOVAK Đoković šou u Visokom: Imitirao Nadala, Šarapovu i Bekera, okupio decu da mu budu treneri…

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more