IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DEFINITIVNO Nikada ranije nije registrovano: NAUČNICI “UHVATILI” MISTERIOZNI SIGNAL IZ SVEMIRA… (foto, video)

Misteriozni objekat koji je milijardama svjetlosnih godina udaljen od Zemlje odašilje snažnu energiju, veoma sličnu otkucajima srca...

MASSACHUSETTS: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 16. VII 2022… 00: 38… DEFINITIVNO Nikada ranije nije registrovano: NAUČNICI “UHVATILI” MISTERIOZNI SIGNAL IZ SVEMIRA…

Tim astronoma, predvođen Tehnološkim institutom Massachusetts, uhvatio je ono šta formalno poznajemo kao brzi radijski udar (FRB). Riječ je o intenzivnim radiovalovima koji obično traju nekoliko milisekundi.

Novootkriveni FRB, međutim, traje do tri sekunde– oko hiljadu puta dulje od prosjeka. Signal, označen kao FRB 20191221A, trenutno je najdugotrajniji FRB, s najjasnijim periodičnim uzorkom otkrivenim do danas. Iako istraživači nisu sigurni oko izvora, sumnjaju da signal potiče od pulsara ili magnetara, neutronskih zvijezda s izuzetno gustom, rotirajućom jezgrom.

Prvi FRB je otkriven 2007. godine, stručnjaci su tražili izvor i pokušali otkriti tajne u prostoru između galaksija proučavajući kretanje signala.

Brzi radio signali, opisani su kao kratki i misteriozni, primjećeni su u raznim i udaljenim dijelovima univerzuma, kao i u našoj galaksiji. Njihovo porijeklo je nepoznato, a izgled nepredvidiv, piše Daily mail.

FRB 20191221A otkrio je kanadski teleskop za mapiranje intenziteta vodika, CHIME.Teleskop koji je signal uhvatio sastoji se od četiri cilindra u obliku slova U i nalazi se u planinama British Columbije. Može otkriti signal iz vremena kada je svemir bio star između 6 i 11 milijardi godina. Teleskop je za skoro četiri puta povećao broj brzih radio “rafala” otkrivenih do danas.

Čitaj još:   VELIKA ZAPLJENA KOKAINA: Pronađeno skoro 5 tona, uhapšeno 34 ljudi- Među njima i DJEVOJČICA... (14)

Utvrđeno je da obrazac radio rafala FRB 20191221A ima sličnost sa radio pulsarima i magnetarima. Radio pulsari su neutronske zvijezde koje emituju snopove radio valova, a čini se da pulsiraju dok zvijezda rotira. Slično čine i magnetari zbog svojih izraženih magnetskih polja.

Glavna razlika između novog signala i emisija radio valova pulsara i magnetara je u tome šta je FRB 20191221A više od milion puta svjetliji.

Astronomi se nadaju da će uhvatiti dodatne eksplozije iz periodičnog FRB 20191221A i tako pomoći da se suzi izvor signala i sazna više o neutronskim zvijezdama.
Ovo otkrivanje postavlja pitanje šta bi moglo uzrokovati ovaj ekstremni signal koji nikada prije nismo vidjeli i kako možemo koristiti taj signal za proučavanje svemira.

S obzirom da teleskopi obećavaju da će otkriti hiljade FRB- ova mjesečno, a tada možemo pronaći mnogo više periodičnih signala.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: U poslednja 24 sata dvoje preminulo od kovida

IZVOR AGENCIJE

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more