IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Biseri kulturne baštine: Kuran u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima… (foto, video)

Kuran iz Husein Pašine džamije iz XVI vijeka je najvrijednije islamsko pisano djelo sa područja Crne Gore. Ručno je pisano na arapskom jeziku… 

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 17. VII 2022… 21: 38… Biseri kulturne baštine: Kuran u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima… (foto, video)

Husein pašina džamija u Pljevljima krije izuzetno vrijedan kulturno-istorijski spomenik, od značaja ne samo za crnogorsku kulturnu baštinu već i za region. Riječ je rukom pisanom Kuranu na arapskom jeziku, knjizi koja je pravi raritet. Ovaj rukopis je zabilježen u svim vodičima grada. 

Ekipa Portala Analitike imala je uvid u stanje knjige i čitaocima prezentujemo fotografije ovog raritetnog izdanja.

Inače, Husein pašina džamija nalazi se u samom centru Pljevalja, podignuta je 1562. godine. Predstavlja remek-djelo istočnjačkog građevinarstva, jedan je od najljepših spomenika orijentalno-sakralne arhitekture na Balkanu.

U džamiji se čuva nekoliko starih rukopisnih i štampanih knjiga na arapskom i turskom jeziku, među kojima se izdvaja rukopisna knjiga-Kuran, pisana arapskim pismom i ukrašena minijaturama sa pozlatom, nastala, kako smatraju stručnjaci, u XVI veku.

Prenosimo kraće tekstove o Kur'anu Husein paše koji su do sada publikovani. Prvi je tekst prof. Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu Kasima Hadžića u glasilu medrese listu “Zemzem” iz 1978. godine, koji je u to vrijeme izlazio u Sarajevu. Drugi tekst je dr Dragane Kujović sa Istorijskog instituta Crne Gore u Podgorici, koji je objavljen 2006. godine u knjizi: Tragovima Orijentalno-islamskog kulturnog nasledja u Crnoj Gori…

Čitaj još:   VRAĆAJU SE U BiH, ŽIVOT U NJEMAČKOJ SKUP I TEŽAK: "Samo je plin poskupio za 159 posto" (foto, video)

Profesor Hadžić, osim opštih podataka o gradu i Husein pašinoj džamiji kaže u svom tekstu: „U Husein pašinoj džamiji je sačuvana veoma stara ali izvanredno lijepa rukopisna knjiga-Kuran na arapskom jeziku, koja predsatavlja remek djelo islamskog rukopisa iz 16. vijeka…

Dr Dragana Kujović, opisujući rukopisni Kuran ističe: „…Kur'an je u kožnom povezu veličine 39 x 28,5 cm, a debljine 6 cm. Ima 233 lista, a ukrašen je sa 352 minijature, koje su izrađene na zlatnoj podlozi. Tekst je ispisan crnim mastilom u trinaest redova. Tačke su u obliku pozlaćenog cvijeta. Minijature su najčešće u obliku kruga, kruga sa izvučenim linijama uzduž stranice sa trouglastim ukrasom ili cvijeta u zelenoj, crvenoj, plavoj i crnoj boji. O prepisivaču i mjestu izrade rukopisa još uvijek nema sigurnih saznanja, jer su nepažljivom konzervacijom ovi podaci izbrisani zajedno sa vremenom njegove izrade“.

Čitaj još:   RASTE TENZIJA NA RELACIJI POGORICA-BEOGRAD: Na pomolu novi DIPLOMATSKI SKANDAL, očekuje se oštra reakcija…

izvori analitika.me

DRAGAN Bursać: Četnički Beogradski sindikat u “srpskom Herceg Novom“… (foto, video)

Dobro, Dritan Abazović je potpisao sramni i izdajnički Temeljni ugovor, Read more

Sarajevo postaje grad koji ne spava: Sređena i nasmijana lica na ulicama… (foto, video)

Kada počinje Sarajevo Film Festival, glavni grad Bosne i Hercegovine, Read more

Dnevni horoskop za 13. avgust 2022. godine…

Bikovi, ne rizikujte na poslu, Vage, obratite pažnju na pritisak, Read more