IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ukrajinski avion prevozio oružje iz Srbije: Srbijanski ministar tvrdi da je pali avion vozio oružje u Bangladeš… (foto, video)

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je avion u vlasništvu firme Meridian ltd iz Ukrajine, koji je sinoć pao na teritoriji Grčke, a poletio iz Niša, prevozio 11,5 tona robe namjenske industrije ka Bangladešu, čije je Ministarstvo odbrane bilo i kupac te robe…

BEOGRAD: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 17. VII 2022… 11: 38… Ukrajinski avion prevozio oružje iz Srbije: Srbijanski ministar tvrdi da je pali avion vozio oružje u Bangladeš… (foto, video)

Ukrajinski teretni avion AN- 12, koji se u subotu kasno navečer srušio u Grčkoj, prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja namjenjenog Bangladešu kao krajnjem korisniku, saopštio je u nedjelju srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović.

U padu aviona poginulo je svih osam članova posade i  oni nisu bili državljani Srbije, rekao je Stefanović.

On je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao da je u zrakoplovu bilo 11,5 tona tereta koji su činile minobacačke osvjetljavajuće mine i školske mine, a da je proizvođač oružja firma iz Srbije “Valir”.

Stefanović je odbacio nagađanja da je naoružanje bilo namijenjeno Ukrajini rekavši da je ukrajinska tvrtka bila samo vlasnik aviona.

Ministar je tvrdnje pojedinih medija da je oružje putovalo u Ukrajinu ocijenio “zlonamernim i štetnim za Srbiju”, koja iako kandidat za članstvo u EU, odbija uvesti sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Čitaj još:   Turska policija nema milosti prema pljačkašima, pljušte hapšenja DOK LJUDE VADE IZ RUŠEVINA, ONI KRADU.... (foto, video)

“Avion je poletio oko 20, 40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarstvo obrane Bangladeša”, rekao je ministar.

On je naglasio da od 2016. godine nije izdana nikakva dozvola za naoružanje iz Srbije za Ukrajinu ili u Rusiju.

“Avioni kojim se transportira ta oprema velikog su kapaciteta njih su prije svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Bjelorusija i Ukrajina. Ruski i bjeloruski zbog međunarodnih sankcija ne mogu prevoziti naoružanje, a ukrajinski se zbog situacije u toj zemlji ne mogu vraćati u Ukrajinu i tamo slijetati i angažirani su diljem svijeta za prijevoz te robe”, rekao je Stefanović novinarima. 

Teretni avion u kojem je bilo osam osoba srušio se kasno u subotu u blizini grada Kavale u sjevernoj Grčkoj, objavili su vatrogasci i državna televizija.

Državna televizija ERT izvijestila je kako se radi o avionu Antonov An-12. Pilot je zatražio hitno slijetanje zbog problema s motorom, ali je signal aviona izgubljen, prenosi Hina.

Videosnimka objavljena na ertnews.gr pokazuje kako se avion u plamenu brzo spuštao prije nego što je udario o tlo, a izgledalo je kao da se dogodila eksplozija, prenosi Reuters.

Iz vatrogasne brigade su rekli kako je prema prvim izvještajima u avionu bilo osam osoba.

Čitaj još:   DANAS: Savjetovanje rukovodstava kantonalnih odbora SABNBOR-a u BiH... (foto)

U gašenju požara koji je izbio nakon nesreće angažirano je više vatrogasaca i spasilaca.

BONUS VIDEO: Stefanović: Svi članovi posade poginuli, avion prenosio naoružanje za Bangladeš

IZVOR: AGENCIJE

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more