IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAMA IZ NJEMAČKE O PROMJENI KLIME: Vrijeme je isteklo, idemo prema katastrofi… (foto, video)

Ministri iz 40- ak zemalja raspravljat će o idućim koracima koje treba poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena na Petersberškom klimatskom dijalogu koji se održava danas i sutra u Berlinu. Domaćini sastanka su Njemačka i Egipat.

BERLIN- KAIRO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 18. VII 2022… 08: 58… DRAMA IZ NJEMAČKE O PROMJENI KLIME: Vrijeme je isteklo, idemo prema katastrofi… (foto, video)

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrijavanje na najviše 1.5 Celzijevih stupnjeva u usporedbi s predindustrijskim razinama, upozorio je njemački meteorolog i klimatolog uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu. Meteorolog i klimatolog Mojib Latif rekao je njemačkoj medijskoj grupi Bayern da ćemo “s današnjom emisijom stakleničkih plinova ovu razinu premašiti za nešto manje od deset godina”.

“Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u cijelom svijetu, više smo u smjeru prema tri stupnja”, nastavio je Latif. “Približavamo se točki u kojoj treba priznati: vrijeme je isteklo”, dodao je. Globalno zatopljenje na tri stupnja bila bi “katastrofa”, naglasio je Latif ukazujući na to da se uvijek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti. 

Sastanak u Berlinu

Ministri iz 40- ak zemalja raspravljat će o idućim koracima koje treba poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena na Petersberškom klimatskom dijalogu koji se održava danas i sutra u Berlinu. Domaćini sastanka su Njemačka i Egipat. Njemački kancelar Olaf Scholz i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi trebali bi se obratiti na sastanku. 

Čitaj još:   POZNATI POLITIČAR UMRO OD KORONAVIRUSA: Jezivi detalji smrti Ali Ramazani Dastaka! (foto)

Sastanak je dio prvih rasprava za određivanje dnevnog reda UN- ove konferencije o klimi COP27, koja bi se trebala održati u egipatskom obalnom gradu Sharm el-Sheikhu početkom novembra.

Dramatično upozorenje UN- a

UN- ova agencija za klimatsku znanost u travnju je poslala upozorenje o klimatskim promjenama.

“Drastični rezovi korištenja fosilnih goriva, pošumljavanje i smanjena konzumacija mesa samo su neki od poteza potrebnih u ovom desetljeću da se globalno zatopljenje održi na 1.5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskih temperatura”, navodi se u izvješću.

Unatoč upozorenjima o klimatskim promjenama koje je objavljivao Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) od 1990. godine, globalne emisije nastavile su rasti u prošlom desetljeću, dosegavši svoju najvišu točku u povijesti. Rezultat je da su globalne emisije na putu da prijeđu granicu od 1.5 Celzijevih stupnjeva koja je previđena 2015. godine Pariškim sporazumom te do kraja desetljeća dosegnu povećanje od 3.2 stupnja.

“Sad ili nikad”

“Napustili smo COP26 u Glasgowu s naivnim optimizmom, utemeljenim na novim obećanjima i obvezama”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres po objavi izvješća. “No trenutna klimatska obećanja i dalje bi značila povećanje od 14 posto u emisijama. A većina glavnih onečišćivača ne poduzima potrebne korake da ispuni čak ni ta nedostatna obećanja.”

U ovom trenutku samo ozbiljni rezovi emisija u ovom desetljeću u svim sektorima, od poljoprivrede do prijevoza, energije i gradnje, mogu promijeniti stvari, navodi se u izvješću. Čak i tada, vlade će također trebati poticati nastojanja da se zasadi više drveća i razviju tehnologije koje će otkloniti dio ugljičnog dioksida koji se već nalazi u atmosferi nakon više od stoljeća industrijske aktivnosti.

Čitaj još:   Kristijan GOLUBOVIĆ za OMILJENI VUČIĆEV TABLOID: "Zašto se taj ubica poziva na mene? Koga sam ja ubio?" (foto, video)

“Sad ili nikad”, priopćio je supredsjedatelj IPCC- ovog izvješća Jim Skea.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more