IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ministri biznismeni: Tri ministara aktuelne vlade su vlasnici privatnih firmi… (foto, video)

Trojica ministara aktuelne 43. Vlade apsolutni su ili djelimični vlasnici privrednih društava koja posluju na teritoriji Crne Gore, a tu vrstu vlasništva Agenciji za sprečavanje korupcije prijavili su članovi Vlade koji rukovode resorima poljoprivrede, ekonomije i pravde Vladimir Joković, Goran Đurović i Marko Kovač…

PLJEVLJA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 18. VII 2022… 09: 58… Ministri biznismeni: Tri ministara aktuelne vlade su vlasnici privatnih firmi… (foto, video)

Potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio je vlasništvo nad dvije kompanije „Citus d.o.o“ i „Primasport d.o.o“ koje se, kako se navodi u registru firmi, bave trgovinom sportskom opremom.

U imovinskom kartonu ministra Jokovića piše da kompanija „Citus“ u svom vlasništvu ima stambenu zgradu od 135 kavdrata u nikšićkom naselju Kličevo, kao i stambeni prostor od 53 kvadrata u kotorskom naselju Muo.

Jokovićeva firma raspolaže, takođe, sa pet poslovnih prostora veličine između 37 i 276 kvadrata koji se nalaze u Nikšiću, Podgorici, Baru i Budvi.

Kompanija „Citus“ raspolaže i sa pet livada i četiri njive u Kličevu.

Na tu kompaniju se, kao pokretna imovina, vodi i kombi registrovan u Nikšiću.

Imovinski karton Vladimira Jokovića na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije posljednji put je ažuriran krajem marta ove godine, dok je obavljao funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore, i tada je u njemu pisalo da nad svoje dvije kompanije nije izvršio prenos upravljačkih prava.

Čitaj još:   Tatjana platila baštovanu da joj ubije muža, onda se desio šok i obrt... (foto)

Javni funkcioner, na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, ne može biti predsjednik, ovlašćeni zastupnik, član organa upravljanja, izvršni direktor ili član menadžmenta u privrednom društvu.

“Lice koje je vlasnik, odnosno osnivač privrednog društva, ustanove ili drugog pravnog lica dužno je da, u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja na javnu funkciju, prenese svoja upravljačka prava u tim subjektima na drugo pravno ili fizičko lice, kako bi ih to lice u svoje ime, a za račun javnog funkcionera vršilo do prestanka njegove javne funkcije”, navodi se u članu 10. Zakona o sprečavanju korupcije.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je vlasnik kompanije „Cerovo invest“. Đurović je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da je izvršio prenos upravljačkih prava nad tom kompanijom što je, kao javni funkcioner, bio dužan da uradi.

Kompanija „Cerovo invest“, kako se navodi u Đurovićevom imovinskom kartonu, raspolaže sa poslovnim prostorom od 279 kvadrata i šest garaža veličine između 12 i 15 kvadrata.

Iz Đurovićevog imovinskog kartona proizilazi i da se sva nepokretna imovina u vlasništvu njegove kompanije nalazi u opštini Bar.

Ministar pravde Marko Kovač raspolaže sa 33 odsto udjela u vlasništvu nad advokatskom kancelarijom „Ivanović, Kovač i Vuksanović“ registrovanoj u Podgorici.

Kovač je, takođe, Agenciji za sprečavanje korucije prijavio da je izvršio prenos vlasništva nad tim ortačkim društvom.

U imovinskom kartonu ministra pravde se navodi i da, na osnovu drugog posla u sklopu privrednog društva, mjesečno prihoduje hiljadu eura.

Čitaj još:   Milan PIPUN Knežević: SNP- u i URA- i od 20 ministarstava nuđeno 10... (foto, video)

Ministarka nauke vodi i nevladinu organizaciju

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović ima nešto više od 33 odsto udjela u vlasništvu nad nevladinom organizacijom „Građevinarstvo – nauka i praksa“.

Šćepanović, kako proizilazi iz njenog imovinskog kartona, nije izvršila prenos prava nad tom NVO.

izvor Kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more