IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Putinovi ‘vojnici’ Vučić i Dodik od sebe prave žrtve: Sistemski proizvode sukob na Balkanu… (foto, video)

Jutros najsvežije: predsjednik Srbije privatno da posjetiti Jasenovac i Pakrac, no nijedna hrvatska vlast neće da mu dopusti ulazak u zemlju…

ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 18. VII 2022… 00: 38… Putinovi ‘vojnici’ Vučić i Dodik od sebe prave žrtve: Sistemski proizvode sukob na Balkanu… (foto, video)

Reklo bi se potpuno ispravan potez Hrvatske, još da su njeni predstavnici principijelni, pa isto se odnose u slučaju BiH. I tako Vučić ne može u privatnu posjetu Jasenovcu, no Zoran Milanović i Andrej Plenković mogu u privatno/službene posjete Livnu, Mostaru…

Kako dani, ali i situacije prolaze evidentno je da su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik ljudi od konflikta, te da nisu kao takvi slučajno izabrani od strane Vladimira Putina kao osobe od povjerenja da proizvedu sukob na prostoru Balkana.

Niz je dokaza o tome, jutros onaj najsvježiji predsjednik Srbije kako je saznao “Jutarnji list” planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no nijedna hrvatska vlast neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima “Jutarnjeg lista”, kontaktirao predsjednika SDSS-a  Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu, mjestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije sa ambasadom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči godišnjice Oluje, a da onda srbijanski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

Reklo bi se potpuno ispravan potez Hrvatske, još da su njeni predstavnici principijelni, pa isto se odnose u slučaju BiH. I tako Vučić ne može u privatnu posjetu Jasenovcu, no Zoran Milanović i Andrej Plenković mogu u privatno/službene posjete Livnu, Mostaru…

Čitaj još:   Sultan pred istražiteljima Specijalnog suda

Niko se baš mnogo ne sekira kada Vučić, Ana Brnabić, Aleksandar Vulin dođu u neslužbene posjete recimo Mostarskom sajmu ili Banja Luci, a da pri tome svi zaobiđu institucije Bosne i Hercegovine!

U odbranu Vučića brzo je stao Dodik koji je istakao da se regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ne grade se zabranama već pruženom rukom i stoga je odluka hrvatskih vlasti iznenađujuća i neshvatljiva. Analogno izjavi, pustite nas da radimo šta želimo i imat ćemo mir!

Prosto je iščitati svakog dana da je srpski nacionalizam jedinstven u Evropi.

Više stoljeća u kontinuitetu intelektualne elite potpomognute Srpskom pravoslavnom crkvom rade na ostvarivanju ideoloških prava da Srbi budu u jednoj državi kao dominantna etnička skupina.
Instaliranje Dritana Abazovića u Vladu Crne Gore je dio tog projekta. Tako će danas SPC služiti parastos Draži Mihailoviću i u Budvi!?

Crnogorcima je sve jasno, pa je aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Građanske inicijative 21. maj Aleksandar Saša Zeković pozvao policiju da ograniči služenje parastosa vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, koji danas u Budvi organizuje Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Ruska priča na Balkanu postaje sve opasnija. Zvanična srpska politika daje punu podršku veličanja četničke ideologije čime samo potvrđuju svoju fašističko-četničku politiku na prostoru Balkana, a što predstavlja uvod u nove incidente. Čini se da su ratne opcije njihov krajnji cilj. Iako narativom govore drugačije, naoružavanje ratnom opremom Rusije, kao i militarizacija policije u Srbiji i RS su dokaz tvrdnji da mir nije njihova opcija. Ili jeste, ali da Crnogorci kao i Bosanci kao nacija nestanu!

Sastanak Vučića, Dodika i Srpske pravoslavne crkve u Beogradu je operacionalizacija aktivnosti na terenu. Samo što sada gledamo reprizu. Ponavlja se matrica iz 90- tih godina. SPC je pripremao uvod u rat tog doba. To su činili i u Crnoj Gori nedavno i sada čine, ali su okolnosti drugačije. Crna Gora je članica NATO-a. BiH nije, ali je okružena NATO zemljama i vrijedan je partner NATO-a.

Čitaj još:   CRNA GORA: BOLJI ŽIVOT- MALO SJUTRA

No, sve to ne smije uspavati snage/vlasti ove dvije zemlje da trezveno promatraju opasnosti koje se serviraju građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine!

BONUS VIDEO: Kako Dodik i Vučić vide genocid u Srebrenici

izvor (NAP)

Dnevni horoskop za 19. avgust 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more