IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Redžep Tajip Erdogan: Ako Švedska i Finska ne ispune potrebne uslove, Turkiye će zamrznuti njihov proces u NATO- u… (foto, video)

“Ponavljam da ćemo zamrznuti njihov proces članstva u NATO, ako ne ispune uslove“, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta referirajući se na uslove memoranduma koje su nordijske zemlje potpisale s Turkiye na samitu NATO- a prošlog mjeseca…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 18. VII 2022… 18: 58… Redžep Tajip Erdogan: Ako Švedska i Finska ne ispune potrebne uslove, Turkiye će zamrznuti njihov proces u NATO- u… (foto, video)

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan osvrnuvši se na proces članstva Švedske i Finske u NATO-u ponovio je kako je jasan stav Turkiye i da će zamrznuti proces ako pomenute dvije zemlje ne poduzmu korake potrebne za ispunjavanje uslova Ankare, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ponavljam da ćemo zamrznuti njihov proces članstva u NATO, ako ne ispune uslove“, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta referirajući se na uslove memoranduma koje su nordijske zemlje potpisale s Turkiye na samitu NATO-a prošlog mjeseca.

Ranije ovog mjeseca predstavnici 30 članica NATO- a potpisali su protokole o pridruživanju za Finsku i Švedsku nakon što su formalno pozvane da se pridruže vojnom savezu.

Čitaj još:   ERDOGAN "Nećemo se povući ni ako nam SAD uvedu sankcije"...

Usljed rata kojeg je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, dvije zemlje su u maju podnijele zahtjev za pridruživanje NATO- u.

Ali, Turkiye je izrazila zabrinutosti zbog članstva kritizirajući zemlje da toleriraju pa čak i podržavaju terorističke grupe među kojima su YPG/ PKK- a i Fetullachi (FETO), teroristička organizacija odgovorna za pokušaj puča u Turkiye 2016. godine.

Uoči samita, Ankara i dvije skandinavske zemlje su potpisale memorandum nakon četverodnevnih razgovora.

Sporazum dozvoljava zemljama da postanu članice NATO- a, ali od njih zahtijeva da poduzmu korake u vezi s zabrinutostima Turkiye kada je u pitanju terorizam i ukinu embargo na oružje.

U ponedjeljak je Erdogan izjavio kako je primjetno da Švedska ne daje dobru sliku.

”Stav Turkiye je jasan, do njih je”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik se osvrnuo i na niz drugih pitanja uključujući ciljeve te zemlje za budućnost.

”Kada Turkiye iza sebe ostavi 2023. u skladu sa svojim ciljevima, svi zajedno ćemo vidjeti da nas čeka nova, svijetla era“, kazao je Erdogan.

Čitaj još:   ERDOGAN dao upute da se protjera američki i još devet ambasadora...

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

ERDOGAN “Nećemo se povući ni ako nam SAD uvedu sankcije”…

DANAS JE Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas Read more

ANKARA: Erdogan pridružuje Tursku BRIKS-u…

- Ako nas primite, ova platforma bi promijenila naziv u Read more