IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Redžep Tajip Erdogan: Ako Švedska i Finska ne ispune potrebne uslove, Turkiye će zamrznuti njihov proces u NATO- u… (foto, video)

“Ponavljam da ćemo zamrznuti njihov proces članstva u NATO, ako ne ispune uslove“, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta referirajući se na uslove memoranduma koje su nordijske zemlje potpisale s Turkiye na samitu NATO- a prošlog mjeseca…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 18. VII 2022… 18: 58… Redžep Tajip Erdogan: Ako Švedska i Finska ne ispune potrebne uslove, Turkiye će zamrznuti njihov proces u NATO- u… (foto, video)

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan osvrnuvši se na proces članstva Švedske i Finske u NATO-u ponovio je kako je jasan stav Turkiye i da će zamrznuti proces ako pomenute dvije zemlje ne poduzmu korake potrebne za ispunjavanje uslova Ankare, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ponavljam da ćemo zamrznuti njihov proces članstva u NATO, ako ne ispune uslove“, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta referirajući se na uslove memoranduma koje su nordijske zemlje potpisale s Turkiye na samitu NATO-a prošlog mjeseca.

Ranije ovog mjeseca predstavnici 30 članica NATO- a potpisali su protokole o pridruživanju za Finsku i Švedsku nakon što su formalno pozvane da se pridruže vojnom savezu.

Čitaj još:   ERDOGAN dao upute da se protjera američki i još devet ambasadora...

Usljed rata kojeg je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, dvije zemlje su u maju podnijele zahtjev za pridruživanje NATO- u.

Ali, Turkiye je izrazila zabrinutosti zbog članstva kritizirajući zemlje da toleriraju pa čak i podržavaju terorističke grupe među kojima su YPG/ PKK- a i Fetullachi (FETO), teroristička organizacija odgovorna za pokušaj puča u Turkiye 2016. godine.

Uoči samita, Ankara i dvije skandinavske zemlje su potpisale memorandum nakon četverodnevnih razgovora.

Sporazum dozvoljava zemljama da postanu članice NATO- a, ali od njih zahtijeva da poduzmu korake u vezi s zabrinutostima Turkiye kada je u pitanju terorizam i ukinu embargo na oružje.

U ponedjeljak je Erdogan izjavio kako je primjetno da Švedska ne daje dobru sliku.

”Stav Turkiye je jasan, do njih je”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik se osvrnuo i na niz drugih pitanja uključujući ciljeve te zemlje za budućnost.

”Kada Turkiye iza sebe ostavi 2023. u skladu sa svojim ciljevima, svi zajedno ćemo vidjeti da nas čeka nova, svijetla era“, kazao je Erdogan.

izvor agencije AA

ERDOGAN dao upute da se protjera američki i još devet ambasadora…

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu Read more