IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović: Biće promjena unutar UP, visoki službenici značku koriste da štite kriminalne strukture… (foto, video)

U Skupštini Crne Gore počeo je premijerski sat, tokom kojeg predsjednik Vlade Dritan Abazović odgovara na pitanja poslanika…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 20. VII 2022… 12: 38… DRITAN Abazović: Biće promjena unutar UP, visoki službenici značku koriste da štite kriminalne strukture… (foto, video)

Jevto Eraković (DPS) pitao je Abazovića da li je komisija, koja je obrazovana da utvrdi okolnosti vezane za dešavanja u Nikšiću 13. jula, zaključila da je bilo propusta, te ko je odgovoran za propuštanje provokatora.

“Prošlo je sedam dana, a očito rad komisije nije donio nikakve odgovore. Zašto do dan danas nema odgovora na pitanja, a vidjeli smo da je bilo propusta u radu policije”, konstatovao je.

Rekao je kako je kreiran sistem u kojem je poželjna mržnja prema svemu što je drugačije.

“Na najvažniji državni praznik slušali smo pjesme kako leleču Turci i kukaju bule, a da se nakon toga služi parastos ratnom zločincu Draži Mihailoviću. Vi ste išli na slavu onima koji su pjevali o lelekanju Turaka i kukanju bula. Vi zarad vaših interesa dvije godine paktirate sa srpskim nacionalizmom. I sada želite da nas pomirite vještački, stvarajući narativ o dva nacionalizma. Želite kreirati lažnu stvarnost, što jasno govori o Vašim namjerama i Vašim političkim gabaritima”, dodao je Eraković.

Abazović: Nije mi bilo neočekivano to što se desilo u Nikšiću…

Abazović je kazao kako osuđuje ono što je bilo u Nikšiću.

“Jedna svečanost nije nikako trebalo da se manifestuje kroz ono što se desilo. Ali to je posljedica nekih stvari… Ako pitate mene lično, nije mi bilo neočekivano da u Nikšiću ima nekih elemenata turbulencija tog dana. Prvo zakazan je koncert Sergeja Ćetkovića, ali je on otkazan zbog pritisaka ili nečega drugog. Onda je SUBNOR trebalo da održi proslavu, pričao sam sa gradonačelnikom Nikšića, nije bilo nikakvih problema da se to održi… Sve se činjelo da se tog 13. jula ipak da bude nešto što nije povod za slavlje nego za određene provokacije”, dodao je.

Čitaj još:   DRITAN Abazović, pokušava da spriječi dolazak dijaspore na glasanje 2. aprila!!! (foto)

Sve je to, kaže, kreirala politika, kao i ono što se dogodilo 4. i 5. septembra prošle godine na Cetinju.

“Komisija radi na tome, nećemo zaštitnički nastupati prema bilo kome, ministar je imao reakciju na to, ali mi moramo da poštujemo institucije sistema. Ako se utvrdi lična odgovornost bilo koga, neće biti zadrške da se procesuiraju. Biće promjena unutar Uprave policije. To sam i ranije najavio. Policija je u dugogodišnjoj vladavini vaše partije došla do toga, visoki policijski službenici su dio kriminalnih grupa, značku koriste da bi pomagali kriminalnim strukturama”, rekao je Abazović.

Opet krivi– mediji…

Poručio je i kako je krivica na – medijima.

“Ako mislite da se politika, koja se preko medija bliskih pojedinim političkim strukturama, svakodnevnom produkcijom govora mržnje, može manifestovati drugačije u odnosu na ono kako se manifestovala 13. jula u Nikšiću, onda mislim da griješite. Ako imamo konstantan govor mržnje, etiketiranje, povampireni nacionalizam, ako mislite da je to način da podižemo građansku svijest, u velikoj smo zabludi”, istakao je premijer.

Kazao je da se želi na silu stvoriti konflikt i izvući “neka druga politička raspodjela”.

“I to je cilj svih ovih provokacija kojih je bilo”, zaključio je.

Eraković je kazao da je dosta bilo priče i da su dovoljno slušali Abazovića dvije godine.

Demokrate su ranije najavile kako danas neće postaviti pitanje Abazoviću, jer ga više ne doživljavaju kao premijera.

Eraković: Ne skrivajte se iza poluistina, ne relativizujte nacionalizam…

Eraković je kazao da je dosta bilo priče i da su dovoljno slušali Abazovića dvije godine.

“Više puta ste u protekle dvije godine izrekli tvrdnje koje nijesu bile tačne. U razgovorima sa različitim političkim grupacijama iznosite različite političke teze. A za organizaciju 13. jula želim odmah da vas demantujem – nije SUBNOR odlučio da preseli proslavu iz Nikšića u Bijelo Polje, nego nijesu dobili nikakav odgovor ni od Vas ni od Opštine Nikšić. Nemojte da se sakrivate iza poluistina”, poručio mu je Eraković.

Čitaj još:   PODGORICA: Ime kandidata DPS- a ipak u petak, nakon Predsjedništva i Glavnog odbora partije... (foto)

Poručio je kako Abazović relativizuje nacionalizam zbog kojeg danas imamo i rat u Evropi, aludirajući na proruske organizacije u Crnoj Gori.

“Koja korupcija se krije iza ovog nacionalizma koji propagira priče o leleku Turaka i kukanju bula? Zahvaljujući kojoj korupciji taj nacionalizam već dvije godine maršira Crnom Gorom. Iza tog nacionalizma ne leži nikakva korupcija, to je problem koji je dugo prisutan na Balkanu i koji je doveo do stotina hiljada žrtava”, upitao je, aludirajući na Abazovićeve navode.

Demokrate su ranije najavile kako danas neće postaviti pitanje Abazoviću, jer ga više ne doživljavaju kao premijera…

BONUS VIDEO: Sedma- posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2022. godini, 20.07.2022…

izvor: Portal Analitika

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more