IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nova crna lista EU: Sankcije za Noćne Vukove– ‘odlikaše’ SPC, prijatelje Dodika, Vulina, Abazovića… (foto)

Bajkerska banda “Noćni vukovi”, bliska Kremlju, kako je prepoznata u Evropi, više neće moći da se voza po Starom kontinentu…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 20. VII 2022… 00: 38… Nova crna lista EU: Nova crna lista EU: Sankcije za Noćne Vukove– ‘odlikaše’ SPC, prijatelje Dodika, Vulina, Abazovića… (foto)

Bajkerska banda “Noćni vukovi”, bliska Kremlju, kako je prepoznata u Evropi, više neće moći da se voza po Starom kontinentu. Aleksandar Zaldostanov Hirurg, vođa bande, troje njegovih saradnika i sam bajkerski klub registrovan u Moskvi još 1980, kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i rokenrol muzike, dodati su na nacrt “crne liste” EU o kojoj su ambasadori raspravljali u ponedjeljak.

Šestdesetdevetogodišnji Zaldostanov, našao se na spisku sankcija zbog “aktivne podrške ruskoj državnoj propagandi kroz javno negiranje prava Ukrajine na državnost i pozivanje na ‘denacifikaciju’, kao i ‘deukrajinizaciju’ zemlje“, navodi se u dokumentu u koji je uvid imao EUobserver.

“Putinova braća“, kako ih zovu pojedini mediji, “Noćni vukovi” su se vozili na događaje u Evropi preko Poljske, izazivajući ogorčenje usput i povremeno se suočavajući sa lokalnim zabranama.

Njihov evropski ogranak postoji u Bugarskoj, na Zapadnom Balkanu kao i Slovačkoj, ukazuje portal.

Šef Zaldostanov je u dosijeima EU nazvan Putinovim “bliskim saradnikom“.

Zaldostanov je takođe učestvovao u propagandnim povorkama na Krimu koji je okupirala Rusija 2014. na kojima je Zapad prikazan kao “satanistička snaga koja siluje Kijev”.

Jedan od njegovih saradnika, Jozef Hambalek, je slovački državljanin, koji je “predsjednik evropskog ogranka“ bande.  Slovačka će morati da zamrzne njegovu imovinu i spriječi ga da uđe u druge zemlje EU ako zabrana bude dogovorena kasnije ove nedjelje.

Zaldostanov je “Putinov odlikaš” tačnije predsjednik Ruske Federacije ga je još prije devet godina odlikovao Ordenom časti za “izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine, učešću u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sjećanja na heroje Otadžbinskog rata“.

Čitaj još:   ESTRADA U ŠOKU: Uhapšen pozati srpski ugostitelj u Beču, našli mu pet kg droge i oružje... (foto i video)

Predstavnici ovog moto kluba, pisali su ruski mediji, ispred ambasade Srbije u Moskvi u martu su odali poštu žrtvama NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju.

Pripadnici ovog kluba su prisustvovali i litijama u Crnoj Gori 2020.  I prije toga su boravili u Crnoj Gori u manastiru Ostrog – gdje im je društvo pravio Emir Kusturica.

Predstavnici  “Noćnih vukova” su redovni gosti u Banjaluci.

Premijer manjinske vlade Crne Gore Dritan Abazović u februaru je prisustvovao skupu u restoranu na Bioču kod Podgorice gdje se veselio sa gradonačelnikom Budve Markom Batom Carevićem, menadžerom grada Budva i funkcionerom Demokratskog fronta Milom Božovićem, te sa Noćnim vukovima i Bratstvom stupovi.

U oktobru 2014. bajkeri su posjetili Crnu Goru na turneji pod nazivom “Ruski Balkan“, a njihova posjeta je i promovisana na sajtu Ambasade Rusije u Podgorici.

Tokom turneje pod nazivom “Slovenski svet 2016“, posjetiti su Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku. Cilj je, kako su tada kazali, jačanja saradnje između Rusije i zemalja slovenskog porekla.

Kako je pisao Balkan insight “Noćni vukovi“ su redovni učesnici nacionalnističkih marševa, finansirani su iz Kremlja, a umiješani duboko u strukturu Ruske pravoslavne crkve.

Kada je 2011. Putin dolazio u Beograd, na meč Zenita i Crvene zvezde, Goran Jovanović Fonza je u počasnoj loži beogradskog stadiona sjedio pored njega. Fonza je lider srpskog ogranka Vukova.

„Noćni vukovi“ su inače poznati u Srbiji zbog robusne “podrške” Srbima sa Kosova, ali i zbog “humanitarnog rada” i podrške “pravoslavnoj braći“.

I bivši srpski predsjednik Tomislav Nikolić je primao u posjetu vođu ruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi“ Aleksandra Zaldastanova i od njega dobio na poklon bajkerski prsluk sa grbovima Srbije i Rusije.

Čitaj još:   Dječak, pucao u usta iz očevog pištolja, pronađeno pismo za roditelje...

Zaldastanova je primao i patrijarh SPC Irinej.

Više puta su slikani u prisusustvu Milorada Dodika i Aleksandra Vulina.

Prema novim sankcijama Rusiji, osim Noćnih Vukova kažnjeni su i Sberbanka i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, prenosi EU Observer.

Najnoviji paket sankcija je sedmi otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Nova “crna lista” EU cilja na 47 fizičkih lica i osam pravnih lica, kao i zabranu uvoza ruskog zlata.

Većina pojedinaca su ruski vojni komandanti i političari ili ukrajinski kvislinzi na okupiranim teritorijama.

izvor Antena.M.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more