IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZASTRAŠUJUČI Megapožar kakav Slovenija ne pamti: Gasi ga oko 1.100 ljudi, u toku evakuacija stanovništva… (foto, video)

Na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, i danas se bore s požarom, koji je dosad zahvatio više od 2.000 hektara i prema nekim je ocjenama najveći ikad zabilježen u Sloveniji.

KRAS: Slovenija, Crna Hronika, vijesti, četvrtak 21. VII 2022… 20: 38… ZASTRAŠUJUČI Megapožar kakav Slovenija ne pamti: Gasi ga oko 1.100 ljudi, u toku evakuacija stanovništva… (foto, video)

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, noćas je bio pod nadzorom, ali je stanje opet postalo vrlo ozbiljno. Iz tri sela na području požara (Vojščica, Temnica i Novel), gdje živi oko 400 stanovnika, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija, jer je vatra još dosta udaljena od samih naselja, ali je područje opasno za život jer ga obavija gust dim.

Nina Raduha, potpukovnica Slovenske vojske rekla je kako je u kasarni Vipava osiguran smještaja za stotinjak vatrogasaca te se dnevno priprema 700 obroka dnevno.

– Imamo aktivni dron koji detektira žarišta. Medicinski timovi uspostavili su medicinski punkt, kao i punktove hitne medicinske pomoći. Na putu je i bager težak 20 tona koji će šumarima pomoći u uređenju puta i kanaliziranju požara- rekla je potpukovnica.

Čitaj još:   TUŽNA VIJEST IZ TUZLE: Senad Muminović, legenda bh. košarke nakon lavovske borbe sa opakom bolešću izgubio životnu bitku... (foto)

– Nažalost, ovo je najgori, najveći požar. Uvjeren sam da ćemo uspjeti obuzdati vatrenu stihiju. Vjerujem da ćemo biti u boljoj situaciji nego jučer. Kada ujutro zapuše vjetar, naravno da se stvari zakompliciraju. Sada imam informacije da bi danas vjetar mogao dostići 20 do 25 km/h. Situacija će se poslijepodne opet smiriti, ali ujutro bi se opet mogla pogoršati – rekao je komandant Civilne zaštite Srečko Šestan.

Dodao je da se na terenu nalazi oko 1100 ljudi, od čega 1000 vatrogasaca i da će ih biti još više u poslijepodnevnim satima.

U gašenju pomažu helikopteri Oružanih snaga i policije Slovenije, kao i transportni avioni pilatus i tri helikoptera Austrije, Slovačke i Hrvatske.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more