IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MALA JE BOSNA ZEMLJA- KOLIKI JE ON INTELEKTUALAC: Fahro Radončić, umjesto da iznese jasan stav o Schmidtovom planu, hvali OHR i kritizira “bošnjačke političare”… (foto, video) 

Schmidtovo nametanje problematičnih izbornih pravila je prvorazredna, nezaobilazna tema sa dalekosežnim reperkusijama po politički život i budućnost Bosne i Hercegovine i njegovo prećutkivanje, marginaliziranje ili zaobilaženje nije samo stvar kalkulantskog oportunizma, nego elementarne političke kulture…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, petak 22. VII 2022… 12: 28… MALA JE BOSNA ZEMLJA- KOLIKI JE ON INTELEKTUALAC: Fahro Radončić, umjesto da iznese jasan stav o Schmidtovom planu, hvali OHR i kritizira “bošnjačke političare”… (foto, video)

Otkako se početkom nedjelje, najprije u medijima, a potom i u političkoj javnosti počelo otvoreno govoriti o planu Christiana Schimidta, visokog predstavnika u BiH da nametne Izmjene izbornog zakona, nema ozbiljnijih (niti neozbiljnijih) političara, parlamentarne ili vanparlamentarne stranke, medija koji drži do sebe i svoje publike… koji se, na ovaj ili onaj način nisu odredili prema ovoj ideji. Plan Visokog predstavnika bio je proteklih dana profesionalni izazov i za brojne regionalne europske medije, o njemu su svoj sud iznijeli strani predstavnici, diplomati, državnici…

Schmidtovo nametanje problematičnih izbornih pravila je prvorazredna, nezaobilazna tema sa dalekosežnim reperkusijama po politički život i budućnost Bosne i Hercegovine i njegovo prećutkivanje, marginaliziranje ili zaobilaženje nije samo stvar kalkulantskog oportunizma, nego elementarne političke kulture.

Upravo je tu taktiku, “pravljenja mrtvim”, odabrao Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost. “Političar, industrijalac i intelektualac”, kako sebi laska Radončić, i medij pod kontrolom njegove bivše supruge (sic!) “Dnevni Avaz” ostali su gluhi, nijemi i skrštenih ruku na Schmidtov provokativni politički  “challenge” .

Čitaj još:   Vučić: Sa PEŠTERA viče na sav glas, "Bošnjake niko ne smije da dira!" (foto)

Na naslovnim stranama “Dnevnog avaza” proteklih dana nije bilo mjesta za naslove vezane za nametanje promjena Izbornog zakona. Nije ta tema uspjela izboriti mjesto ni na drugim mjestima u “najtiražnijem, najutjecajnijem bh. dnevnom listu”.

Vodeći “Avazov” komentator, Danijal Hadžović, umjesto na portalu ili printanom izdanju, izložio je na Twitteru svoje “smatranje”, odnosno najavio “okvirni”, “principijelni” stav Radončićevog “političkog, medijskog i poslovnog carstva” prema najaktuelnijem političkom fenomenu u BiH. .

“OHR do sada ukupno je nametnuo preko 900 odluka koje mahom Srbima nisu bile po volji. Pomirili su se s tim. Na samo naznaku da bi mogao nametnuti jednu odluku koja njima nije po volji, Bošnjaci urlaju o aparthejdu i križarima, a visoki funkcioneri im prijete ratom. Kakav narod” , napisao je “Avazov” kolumnista i komentator svega postojećeg.

Dilemu oko toga da li je kolumnista iznio svoje vlastito mišljenje i stav o ovom osjetljivom pitanju ili je njegov sud, po običaju, usklađen sa “savjetnikom” u “Dnevnom avazu” Fahrudinom Radončićem, razriješio je osobno lider SBB-a koji se konačno sinoć odlučio progovoriti (na BHT-u) o Schmidtovim planovima.

“Činjenica je da se domaći politički faktori nisu uspjeli ništa dogovoriti. I činjenica je da mi u OHR-u, pa ako hoćete i kao Bošnjaci, imamo velikog saveznika u Bosni i Hercegovini. Mi ne smijemo praviti greške srpske politike, ili stranaka…”

Fahrudin Radončić je u proteklom periodu iznosio stavove bliske “duhu” promjena izbornog zakona kako ih je kreirao Christian Schmidt, što se tumačilo njegovom bliskošću sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a BiH. Ovog puta on je “razumijevanje” za Čovićevu politiku predstavio i upakovao kao lojalnost prema “OHR-u kao velikom savezniku”…

Čitaj još:   BRAVO KAKO JE I OBEĆAO: Nenad Čanak stigao na Cetinje... (foto)

(SB)

DRAGINJA Vuksanović- Stanković ministarki Marović: I VAS JE ODLAZEĆI PREMIJER ISKORISTIO…

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković poručila je ministarki evropskih poslova Read more

Dnevni horoskop za 19. avgust 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more