IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS GRADONAČELNIKA BEOGRADA- ALEKSANDARA ŠAPIĆ KOJI KAŽE: “Ne ispunjavam haške želje”- NEĆE DA UKLONIM MLADIĆEV MURAL… (foto, video)

MLADI Gradonačelnik Beograda odgovara da “ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u BiH”…

BEOGARD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, nedelja 24. VII 2022… 00: 48…  UŽAS GRADONAČELNIKA BEOGRADA- ALEKSANDARA ŠAPIĆ KOJI KAŽE: “Ne ispunjavam haške želje”- NEĆE DA UKLONIM MLADIĆEV MURAL… (foto, video)

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je pozvala gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da naloži komunalnim službama da uklone mural sa likom Ratka Mladića na Vračaru. Gradonačelnik odgovara da “ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u BiH”.

Šapić je istakao da je Haški tribunal za njega izgubio kredibilitet kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, mnogo ranije nego što je osudio Mladića.

Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio, ali znam da je Mladić branio srpski narod i da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi vjerovatno završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta”, kazao je Šapić, prenosi Beoinfo.

On je istakao da “uvijek možemo da govorimo o grafitima i o komunalnom redu u Beogradu”, ali je zamolio javnost da u te stvari ne miješa Haški tribunal i njegove presude.

U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i morat ćete da sačekate nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mjesto i da vam ispunjava te vrste haških želja“, poručio je Šapić.

Čitaj još:   SLUČAJ EDIN ČIZMIĆ: Sarajliji sud iz Pazara, odakle mu je preminula supruga, želi da oduzme kćerkicu

YIHR Srbija je prethodno pozvala Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural posvećen Ratku Mladiću, na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića na Vračaru.

Već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu su ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata“, ukazala je Inicijativa mladih.

Krajnje je vrijeme, dodali su, da gradske službe “očiste obraz Beograda i Srbije, uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima, kao i simbola ruske agresije na Ukrajinu, poput slova Z“.

Mural s likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula u Beogradu prošle godine, a već narednog dana crvenom bojom ižvrljana je ruka kojom Mladić salutira, podsjeća se u saopćenju.

Rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku, a pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, Inicijativa je u koordinaciji sa stambenom zajednicom najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar, koji je zabranjen.

Poslije izjave gradonačelnika Šapića od 17. jula u Sokocu da ’treba odati poštu svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji’, apelujemo na njega da inicira podizanje spomen obilježja u Batajnici, gdje su u tajnoj masovnoj grobnici pune dvije godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca, koji su ubili pripadnici MUP Srbije i Vojske Jugoslavije. Ovaj apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi“,  zaključili su iz Inicijative…

Čitaj još:   SARAJEVO POTRESENO: Mlada majka umrla od Covida, prijatelji i rodbina se opraštaju od Lejle... (foto)

BONUS VIDEO: GRADONAČELNIK BEOGRADA ALEKSANDAR ŠAPIĆ POSJETIO OPŠTINU SOKOLAC, prilog RTVIS, 17.7.2022

Izvor (SB)

MIODRAG Vlahović: DRITAN Abazović DA SE JAVNO IZVINI VASKU Akoviću…

Mislim da Dritan Abazović treba da se javno izvini Vasku Read more

Ministarstvo odgovorilo: HELIKOPTER MUP- a SRBIJE SA PORFIRIJEM u CRNU GORU ušao bez dozvole…

Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi provjerava Read more

ČEKAJUĆI 19. AVGUST: ZA DRITANA težak izbor…

Prema informacijama Pobjede, Demokrate Alekse Bečića prihvatiće ponuđenu šansu i, Read more