IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Hiljade građana pred OHR- om traži Schmidtovu ostavku, Džaferović poručio “neka se čuje glas BiH”… (foto, video)

Građani su i dalje ispred OHR- a. Najavljuju i nastavak protesta u zavisnosti od odluke visokog predstavnika…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 25. VII 2022… 19: 28… SARAJEVO: Hiljade građana pred OHR- om traži Schmidtovu ostavku, Džaferović poručio “neka se čuje glas BiH”… (foto, video)

Traje okupljanje građana ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu povodom najava da bi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uskoro mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

19:57 Građani su zatražili da visoki predstavnik Christian Schmidt podnese ostavku. Zatim su ga pozvali da izađe “među raju”.

19:48 Ako visoki predstavnik donese odluku, mi to više nikada nećemo moći promijeniti, trajno ostajemo u blokadi, trajno ostajemo u getu – rekao je jedan od učesnika skupa, pravnik po struci.

Sa skupa je poručeno i da ako Schmidt ne može da podnese pritisak, najbolje je da podnese ostavku da ne bi ostao crnim slovima upisan u historiju BiH.

Na okupljanje građana pozvali su Dervo Sejdić te političke stranke, a najavljen je i dolazak boraca, studenata…

Ono što je za stranke sa sjedištem u Sarajevu sporno u Schmidtovom tekstu izmjena i dopuna Izbornog zakona je predložena popuna Doma naroda Parlamenta FBiH koja glasi da “ako bošnjačko, hrvatsko i/ili srpsko stanovništvo kantona prema posljednjem popisu stanovništva čini manje od tri posto ukupnog stanovništva istog konstitutivnog naroda u Federaciji, nijedno mjesto neće biti dodijeljeno iz tog kantona tom konstitutivnom narodu”.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 8. decembar 2020. godine

Prema procjenama, trenutno je na skupu više od 5.000 ljudi.

19:37 Dervo Sejdić, jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pozvao je politčke lidere da se obrate, međutim, Nihad Aličković, predsjednik AntyDayton pokreta, nije dozvolio.

– Politički faktori imaju dužnost da budu ovdje, to im je posao, nećemo ih zbog toga veličati – naveo je Aličković.

19:00 Nihad Alečković, predsjednik Antidayton pokreta kazao je da je skup za domovinu BiH i pozvao viskogog predstavnika Schmidta da odustane od svoje namjere.

– Bosna nije ničija prčija i nema pravo niko da je razbija ni na kakve dijelove. Nema zakona, nema sile, osim Božije koja može ovu zemlju sravniti do nestanka. Visoki predstavnik u ovom slučaju gospodin Schmidt treba da zna da ne može i nema prava direktno uticati na određene zakone u BiH – istakao je Aličković.

18:50 Iz Udruženja Sarajevo taksi pridružili su se građanima na protestima tako da će biti manji broj vozila za prijevoz.

Čitaj još:   TUGA PREGOLEMA: NA AHIRET PRESELIO ALI HAMZA DURAKOVIĆ MLADI MOSTARSKI SKAKAČ...

18:40 Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS pridružio se građanima ispred zgrade OHR-a te poručio da je tu kako bi izrazio protest protiv najave i drafta koji su se pojavili u javnosti, te odluke kojom se pokušava zapravo “na jedan vrlo grub način da” izmijeniti izborno zakonodavstvo čak i Ustav FBiH.

izvor iBalkan.net/ agencije

PROGNOZA ZA PETAK: Oblačno, mjestimično sa pojačanom kišom…

U Bosni će danas biti pretežno oblačno, mjestimično sa pojačanom Read more

SARAJEVO Borci probili zaštitnu ogradu…

Vlada FBiH danas se izjasnila na upućene amandmane zastupnika u Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more