IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA TUGA: Prestalo da kuca srce Sande, žene sa čuvene fotografije iz okupiranog Sarajeva… (foto, video)

Sanda Škrabić- Čondra, žena sa čuvene fotografije Rogera M. Richardsa iz okupiranog Sarajeva, preminula je u 56. godini…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 26. VII 2022… 00: 28… VELIKA TUGA: Prestalo da kuca srce Sande, žene sa čuvene fotografije iz okupiranog Sarajeva… (foto, video)

Fotografija nosi naziv “Woman Running from Sniper” (“Žena koja bježi od snajpera”), a nastala je 1993. godine. Sanda je tada postala simbol otpora i prkosa.

Ona se pojavljuje i u filmu “Sarajevo Roses” (“Sarajevske ruže”), koji je također režirao Roger M. Richards. U njemu su prikazane priče ljudi iz Sarajeva koji su ovdje proveli rat. Pored Sande, o užasima rata govorio je i Vedran Smailović, u svijetu poznat kao “sarajevski čelista”, a pojavljuju se i Asim Haračić, Armin Oprašić i Sanela Tasić.

Richards je ranije u intervjuu za Klix.ba rekao da je želio ispričati priču Sarajeva, a odlučio je da je film najbolji način da to učini, jer su fotografije statične i pričaju samo priču jednog trenutka.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 1. maj 2023. godine

“Fotografije samo sugeriraju, mogu biti misteriozne. Na njima ne možeš vidjeti šta se desilo prije tog trenutka, film je najbolji način da se ispriča priča”, kazao je.

Posljednji ispraćaj Sande obavit će se u utorak, u 17 sati na mjesnom groblju u Gornjim Brelima u Dalmaciji.

Iza nje ostaju dva sina i suprug Josip…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more