IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROTESTI U NIKŠIĆU: Prekid i nasilje 13. jula osmislila su rukovodstva LOKOLNE POLICIJE I OPŠTINE… (foto)

Večeras je u Nikšiću, ispred zgrade Centra bezbjednosti, u organizaciji grupa građana iz Nikšića, Cetinja i Podgorice organizovano građansko stajanje u znak protesta zbog neadekvatnog, nedovoljnog i neprofesionalnog postupanja policije i prekida proslave 13. jula – Dana državnosti, održane u tom gradu.

Na prijedlog aktiviste za ljudska prava Aleksandra Saše Zekovića, skup je počeo odavanjem pošte minutom ćutanja svim stradalim žrtvama zločina u selu Velika, u opštini Plav.

Prisutnima se prvi obratio Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma slobodnih građana Luča, nevladine organizacije koja je bila i organizator proslave u Nikšiću:

“Prekid proslave državnog praznika 13. jula i nasilje u Nikšiću su namjerno osmislili i sproveli u djelo rukovodstva nikšićke policije i nikšićke opštine. Podjele u Crnoj Gori su dnevnopolitičkom i ideološkom zloupotrebom policije dovedene do krajnjih granica usijanja. Umjesto da nas sve okupi evropska budućnost i veliko DA članstvu i životu Crne Gore u Evropskoj uniji policija je odlučila dana djelu pokaže da u Crnoj Gori novodno postoje dva nacionalizma i dodatno podstakne podjele i netrpeljivost”, kazao je on.

Mrvaljević: Tražimo promjene u policiji…

Ekstremisti u Nikšiću, kako je istakao Mrvaljević, pokazali su agresiju i netoleranciju prema onima koji su se zakonito okupili, a Uprava policije nije smjela da dozvoli ometanje slobode izražavanja i prava na slobodu okupljanja.

“Policija je svojim ovlašćenjima i kapacitetima bila sposobna da spriječi nasilje 13. jula ali to nije htjela da uradi. Odgovorno tvrdimo da opcija muzičkog koncerta nije mogla postojati a CB Nikšić ga je do posljednjeg trenutka držao otvorenim, u igri, kao vid pritiska na organizatore 13. julske proslave.

Kad je otpala ta mogućnost odlukom pjevača da ne učestvuje u daljim igrama opštine i policije, čelnici Opštine Nikšić i dio starješina CB Nikšić aktivirali su ekstremističke grupe koje su na kraju i uspjele da izazovu nerede, prekinu proslavu i izazovu reakciju policije koja je isključivo bila na štetu mirno i zakonito okupljenih građana koji su slavili praznik”, dodao je on.

Istakao je kako traže promjene i profesionalizaciju policije.

Nikčević: Stid me je u ime policije

Nikšićanin Vuk Nikčević rekao je kako su imali povjerenje u policiju i vjerovali da će ona svim učesnicima proslave garantovati sigurnost.

“Vjerovali smo policiji da niko ne može biti ugrožen samo zato što ne zaboravlja svijetle tekovine Crne Gore koje trebaju biti na ponos svima bez bez obzira koje smo vjere, nacije ili političkog uvjerenja. Kao neko ko pripada crnogorskoj mladosti razočaran sam postupanjem policije. Stid me je u njihovo ime što su tog dana okrenuli leđa građanima i predali nas u ruke onima koji šire mržnju, podjele i koji hoće da satru građansku i antifašističku Crnu Goru. Sram vas bilo zbog toga”, rekao je on.

Čitaj još:   NAŠA PRELIJEPA, AZRA RADI ZA NAJVEĆU MODNU AGENCİJU...

Crnogorska mladost, poručio je on, ima znanje, snagu i hrabrost da se odupre svim pokušajima nacionalističke i neofašističke radikalizacije.

Božović: I dalje trpim bolove jer me je policajac bez potrebe gađao suzavcem

Dragana Marković pročitala je obraćanje penzionerke Ranke Božović, koju je za sada nepoznati policijski službenik protivzakonito i nesavjesno pogodio patronom suzavca u nogu, usljed čega je pala i pretrpjela teške tjelesne povrede.

Ona nije mogla prisustvovati skupu zbog bolova, koji su posljedica povreda zadobijenih tog dana.

“Nedužna đeca i majke su gutale i udisale dim suzavca, trudnice, prijatelji grada Nikšića iz svih krajeva Crne Gore. Mnogo je povrijeđenih i ohrabrujem ih da podnosu pritužbe zbog kršenja ljudskih prava. Ne viđeh te večeri u hitnoj službi nijednu osobu kojoj je bila potrebna pomoć ili je bila povrijeđena, od onih, koji su namjerno i nesmetano umarširali u Manastirsku ulicu i izazvali haos građanima koji su imali samo jedan grijeh – proslavljali su dvostruki praznik svoje države”, stoji u njenom obraćanju.

“I dalje obilazim ljekare i trpim bolove samo zato što me je nesavjesni policajac pogodio suzavcem i to na prostoru đe nikoga nije bilo oko mene a posebno ne remećenja reda ili neprimjerenog ponašanja prema policiji. Ne pristajem na to da treba da budem kažnjenja samo što smo aktivna u borbi za demokratizaciju i spašavanje građanske i antofašističke Crne Gore i samo zato što sam bila na proslavi državnog praznika i na njemu se ponašala pristojno, civilizovano, dostojanstveno”, poručila je ona.

Zeković: Nemamo povjerenja u policiju…

Na kraju skupa prisutnima se obratio aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković.

“Večeras smo ovđe i zato što smo posebno zabrinuti zbog mogućnosti da stradaju nevini ljudi. Kada neko u policiji ne radi profesionalno i ne govori istinu onda obično stradaju nevini. Pozivanja u policiju učesnika 13. julske proslave su masovna i ne može is ključiti mogućnost da su mnoga od njih neosnovana, u funkciji pritiska i konstrukcije daljih optužbi. Povjerenje u policiju je ozbiljno narušeno…

Tome može da ide u prilog i činjenica da su hemijskim sredstvima prinude isključivo bili zaduženi policijski službenici koji su jedne nacionalnosti i u koje su starješine imale povjerenja po osnovu ideološke, vjerske i etničke pripadnosti. Ne želimo podjele u policiji po etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Želimo da jedinstveno svi policijski službenici rade odgovorno i savjesno, poštuju zakone i ljudska prava građana. Želimo i da se napokon počnu isticati i oni koji odbijaju protivzakonita naređenja”, istakao je on.

Čitaj još:   MUP O HAPŠENJU U BG HOTELU: 20 osoba na okupu, idu KRIVIČNE i pritvor za Đanija i njegovu ženu! (foto)

Dodao je kako nemaju povjerenja u policiju, “zato što nijesu učinjeli ni mimalne korake da im trebamo i možemo vjerovati”.

“Nažalost građanske, demokratske i evropske snage koje učestvuju ili su podržali aktuelnu Vladu, i pored apela, propuštili su priliku da pitanje policijske odgovornosti povodom Belvedera postave kao jedan od uslova za podršku. Strahujemo zato da će se isto dogoditi povodom provjera o postupanju policije u Nikšiću…

U ime svih prisutnih Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniši Bjekoviću, postavićupitanja koja nažalost nema vajde postavljati izvršnoj vlasti. Pozivam Bjekovića da se ne ljuti zna nas i molimo ga da razumije da se građanska i demokratska Crna Gora nema kome drugo obratiti jer ni u ovoj Vladi nijesu profesionalci od integriteta, nego većinom obični politički manipulatori u što nas je uvjerilo usvajanje teksta tzv. Temeljnog ugovora i imenovanje generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Građani traži pomoć i posredovanje svog Ombudsmana”, dodao je on.

Okupljeni su aplauzom pozdravili i građane Esada Gegića, Beća Medunjanina i Milana Mrvoševića.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more