IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ministarstvo o izjavi JOANAKIJA: Niko nema pravo da ošteti ili prisvoji kulturno dobro…

Mauzolej na Lovćenu zaštićeno je nepokretno kulturno dobro Crne Gore, a država mora da štiti prirodnu i kulturnu baštinu, kazali su Pobjedi iz Miistarstva kulture i medija.

”Zakonom o zaštiti kulturnih dobara je, između ostalog, propisano da niko nema pravo da vrši bilo koju radnju kojom se može prouzrokovati šteta na kulturnom dobru, te da ošteti, uništi ili prisvoji kulturno dobro”, kazali su iz resora kojim rukovodi ministarka Maša Vlaović.

Podsjetili su da pored zakona, kulturna dobra i njihovu zaštitu prepoznaje i Ustav Crne Gore. Zakonom o zaštiti kulturnih dobara su definisana pitanja vezana za zaštitu kulturnih dobara naše države, što se odnosi i na kulturno dobro Mauzolej Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu.

Čitaj još:   Almir Plojović: Nisam mislio o sebi, cilj je bio da spasimo ljude iz stana koji je gorio... (foto)

”Shodno ovom zakonu Crna Gora je dužna da obezbjeđuje zaštitu i očuvanje svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji, a vlasnici i držaoci kulturnih dobara, uključujući i vjerske zajednice, dužni su da čuvaju, poštuju, održavaju i pravilno koriste kulturna dobra koja posjeduju”, kazali su iz Ministarstva.

Izvor: pobjeda.me

Andrej NIKOLAIDIS: Zašto Dritan i Joanikije dijele i svađaju Crnu Goru?

Hoće li URA i Crkva Srbije napokon prestati da produbljuju Read more

SKANDAL: Joanikijev brat, najavljuje ukrajinski scenarij za Crnu Goru…

Kontroverzni dobitnik nagrade ,”Miroslavljevo jevanđelje“ i brat mitropolita Crkve Srbije Read more