IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vožnja u štiklama ili haljini ne predstavlja problem: ELIDA Adrović u Ministarstvu ekologije BICIKLOM DOLAZI NA POSAO (video)

Ona je simpatična Podgoričanka koju ste makar jednom prmijetili kako ulicama glavnog grada jezdi na svom biciklu u štiklama, haljini, na suncu ili kiši. Elida Adrović, jedna je od rijetkih u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koja na posao dolazi isključivo biciklom. U razgovoru za portal Adria ona govori o benefitima tog prevoznog sredstva, svijesti mladih Podgoričana, razbijanju tabua…

Na ulicama Podgorice se primjećuju biciklisti, ali čini se ipak nedovoljno. O prednostima biciklizma se slabo priča, a o političarima na biciklu i da ne pričamo. Na pitanje kako prosječnom Podgoričaninu, kojem je dobar auto statusni simbol, objasniti da biciklo nije sramota, Adrović kaže da je lični primjer uvijek najbolji.

„Podgorica je grad pun kompleksa, tatinih automobila i praznih džepova. Lični primjer je uvijek dobar način. Pokazati ljudima koliko je jednostavno biti prirodan i autentičan, bez da strepiš hoće li biti podsmjeha. Kompleksi ljude dovode do toga da imaju potrebu da stvaraju sliku o sebi koja nije stvarna.. biciklo je samopouzdanje na točkovima“, priča ona.

Podgoričanka, koja je i jedna od aktivistkinja pokreta Ekopatriotiza, navodi da je poskupljenje goriva dovelo do porasta broja biciklista, ali i smajenja srama i viška kilograma.

„Ujedno mimo prinude ovog tipa, potrebno je desi revolucija ona unutrašnja da se ljudi oslobode mišljenja i neprijatnosti, jer biciklo obično vežu za neimaštinu“, kaže Elida.

Čitaj još:   UPOZORENJE: Sve manje brucoša na fakultetima, broj upisanih manji za 10 odsto... (foto)

A njoj ni štikle, haljina, ili vremenske prilike nikada nijesu smetale da vozi biciklo, jer sve se može kad se hoće. Ipak, smatra da skorije u Crnoj Gori nećemo vidjeti premijera ili nekog funkionera na dvotočkašu, kao što je slučaj u mnogim evropskim zemljama.

„Kao što rekoh nama je bitna slika, fasada, šminka. Kako da poštujete premijera koji vozi biciklo? Kod nas je tendencija da se samopouzdanje gradi spolja ne iznutra. Istina je da je stvar obratna, nego svijest našeg društva nije još na tom nivou“, poručuje ona.

Navodi da je biciklo uopšte ne sputava da sa lakoćom oblači garderobu adekvatnu instituciji u kojoj radi.

„Vožnja bicikla u štiklama, haljinama ili suknji ne predstavlja problem, naprotiv svakodnevno sam inspirisana ujedno uživam komplimente kolega i koleginica, jer sam potvrda da se može spojiti lijepo i korisno. Voljela bih da se više njih pridruži i dolazi biciklima na posao“, kaže Elida.

Smatra da je biciklista u svakodnevnim aktivnostima čini se sve više, ali kada je u pitanju posao nažalost nedovoljno, posebno žena.

„Prisutan je taj osjećaj srama i neprijatnosti. Jako je bitno razbijati tabue, pokazati da je voziti biciklo zdravo, lijepo i prelijepo. Naše mlade treba naučiti pored ličnog primjera i edukacijama ekološkog karaktera. Međutim najbitnije je da mladi putuju i vide da po Evropi vožnja bicikla predstavlja najnormalniju stvar“, zaključuje ona.

Čitaj još:   TUŽAN JE Leposavić: Vlada neće pasti zbog mene, mnoge maske će uskoro pasti... (foto i video)

izvor: adria.me

Dnevni horoskop za 11. avgust 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

DANAS ponesite kišobrane, biće pretežno oblačno vrijeme uz temperature do 33 stepena C… (foto)

Pretežno oblačno, povremeno sa kišom. najniža jutarnja temperatura oko 16° Read more