IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZASTRAŠUJUĆE: Ogroman dio rakete pada u nedjelju na Zemlju, ne zna se gdje će se srušiti… (foto, video)

Dobra vijest je što su male šanse da će pad krhotina izazvati značajnu štetu, međutim loša vijest je ta što se ne zna gdje će se srušiti potisnik…

LONDON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 30. VII 2022… 00: 38… ZASTRAŠUJUĆE: Ogroman dio rakete pada u nedjelju na Zemlju, ne zna se gdje će se srušiti… (foto, video)

Ogromni, nekontrolirani dio rakete srušit će se ovog vikenda na Zemlju, a stručnjaci tvrde da su velike šanse da neće izgorjeti u atmosferi svi dijelovi već će neki pasti na tlo. Riječ je o potisniku dužine 53,3 metra i težine oko 23 tone, a pripada nedavno lansiranoj kineskoj raketi, piše The Science Alert.

Dobra vijest je što su male šanse da će pad krhotina izazvati značajnu štetu, međutim loša vijest je ta što se ne zna gdje će se srušiti potisnik.

Naučnici diljem svijeta pokušavaju dokučiti gdje bi mogla biti lokacija pada, ali su za sada sigurni da će dio rakete ući u atmosferu 31. juli 2022. godine, te  da će vjerojatno pasti na području žutih i plavih isprepletenih linija koje se vide na karti koju je objavila na Twitteru neprofitna američka organizacija Aerospace Corporation.  

Čitaj još:   BERLIN: Njemačka vlada odlučuje o "zaključavanju"... (foto i video)

“Zbog nekontrolirane prirode pada, postoje vjerojatnost da će krhotine pasti u naseljeno područje. Preko 88 posto svjetske populacije živi na području mogućeg pada krhotine”, priopćio je Aerospace Corporation Navode kako objekt te veličine neće posve izgorjeti u atmosferi Zemlje te da je generalno pravilo da 20 do 40 posto mase objekta će se srušiti na tlo. Ističu, doduše, kako to ovisi i o dizajnu objekta.

Potisnik koji bi se trebao srušiti ovog vikenda na Zemlju dio je rakete Long March 5B, nju je lansirala Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) 24. srpnja 2022. godine. Raketa je u orbitu prenosila novi modul koji će poslužiti kao budući dio svemirske postaje Tiangong koju gradi Kina.  

The Science Alert navodi kako postoje potisnici za višekratnu upotrebu poput one kompanije Elona Muska SpaceX, a s druge strane NASA- ini potisnici su padali kroz atmosferu pomoću padobrana zbog čega se moglo predvidjeti područje pada.

Čitaj još:   Zastrašujuća prognoza Stivena Povisa, šefa Nacionalne zdravstvene službe! (foto)

S obzirom na masivnost kineski Long March 5B, moguće je da će otprilike 4 do 9 metričkih tona potisnika završiti na tlu.

Ranije ovog tjedna objavljena je studija koja je analizirala šanse pogiblje od pada svemirskog otpada u narednom desetljeću te koja navodi kako postoji samo 10% vjerojatnosti jednog ili više smrtnih slučajeva.ž

izvor vecernji.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more