IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRPSKI POP U PLJEVLJIMA, REKLAMIRA SVOJE USLUGE PO KUĆNIM VRATIMA…

Lazar Veljančić (na slici gore), iz Crkve Srbije (SPC), nalik reklamiranju usluga tzv. male privrede ili slično, ostavlja svoje vizit-karte sa br. telefona po kućnim vratima Pljevljaka, sa napomenom da je „sveštenik”- javljaju „Anteni M” začuđeni mještani.

Veljančić je rodom iz Vareša (Bosna i Hercegovina). U Pljevljima je 2020. jedan od kolovođa litija „ne- damo- svetinje”.

On je sveštenik Mileševske eparhije Atanasija Rakite iz Republike Srbije (Prijepolje), osnovane 1993.

S obzirom da je u Crkvi Srbije u činu protojereja- stavrofora, Veljančić ima tamo najviši „platni razred” za mirsko sveštenstvo.

No, poput drugih parohijskih srpskih sveštenika, ima pravo na keš- premije, „procente” ili bonuse- u odnosu na broj „usluga” koje od Pljevljaka naplati.

Veljančić je paroh 3. parohije pljevaljske, koja obuhvata Moćevac- to je dio gradskoga jezgra Pljevalja, te selâ: Crni Vrh, Krnjača, Ograde, Kosanica, Glibaći, Đurđevića Tara, Premćani, Vaškovo, Šumane, Crnobori, Gornja i Donja Rudnica.

Prema pisanju srpske štampe, „SPC nikada zvanično nije odredila cijenovnik za parohijske usluge sveštenika”, a „po principu ‘dogovorićemo se poslije obreda’ ili ‘daćete koliko imate’, pojedini sveštenici čak ni približno ne nagovijeste sumu. Zato se, na primjer, novopečeni mladenci iznenade kada čuju da za vjenčanje treba da izdvoje čak 200 eura”.

Čitaj još:   VIC DANA: Mujo prozvao havera telefonom u Banju Luku, da mu otkrije razliku između SNSD- a i Lambordžinija… (foto)

„Zavisno od eparhije do eparhije, cijene su različite, a uglavnom ih određuju nadležni episkopi, bez ikakve kontrole. Kolike god da su, vjernici su složni u jednom- paprene su!”

„Zbog toga ne čudi što se dosta ljudi odlučuje na to da više ne prima sveštenika da mu sveti redovnu godišnju vodicu tokom posta, a izvršavaju se samo obredi bez kojih se ne može: krštenja, vjenčanja i sahrane”.

„Fiskalizacija, samim tim i plaćanje PDV- a, u SPC je stran pojam”, a „protok novca u SPC i dalje obavlja bez ikakve kontrole”.  (Priredio: V.J.)

izvor: antenaM.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more