IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRPSKI POP U PLJEVLJIMA, REKLAMIRA SVOJE USLUGE PO KUĆNIM VRATIMA…

Lazar Veljančić (na slici gore), iz Crkve Srbije (SPC), nalik reklamiranju usluga tzv. male privrede ili slično, ostavlja svoje vizit-karte sa br. telefona po kućnim vratima Pljevljaka, sa napomenom da je „sveštenik”- javljaju „Anteni M” začuđeni mještani.

Veljančić je rodom iz Vareša (Bosna i Hercegovina). U Pljevljima je 2020. jedan od kolovođa litija „ne- damo- svetinje”.

On je sveštenik Mileševske eparhije Atanasija Rakite iz Republike Srbije (Prijepolje), osnovane 1993.

S obzirom da je u Crkvi Srbije u činu protojereja- stavrofora, Veljančić ima tamo najviši „platni razred” za mirsko sveštenstvo.

No, poput drugih parohijskih srpskih sveštenika, ima pravo na keš- premije, „procente” ili bonuse- u odnosu na broj „usluga” koje od Pljevljaka naplati.

Veljančić je paroh 3. parohije pljevaljske, koja obuhvata Moćevac- to je dio gradskoga jezgra Pljevalja, te selâ: Crni Vrh, Krnjača, Ograde, Kosanica, Glibaći, Đurđevića Tara, Premćani, Vaškovo, Šumane, Crnobori, Gornja i Donja Rudnica.

Prema pisanju srpske štampe, „SPC nikada zvanično nije odredila cijenovnik za parohijske usluge sveštenika”, a „po principu ‘dogovorićemo se poslije obreda’ ili ‘daćete koliko imate’, pojedini sveštenici čak ni približno ne nagovijeste sumu. Zato se, na primjer, novopečeni mladenci iznenade kada čuju da za vjenčanje treba da izdvoje čak 200 eura”.

Čitaj još:   Granice turske otvorene, Bugarska svoje zatvorila za Srbe do 31. jula... (foto)

„Zavisno od eparhije do eparhije, cijene su različite, a uglavnom ih određuju nadležni episkopi, bez ikakve kontrole. Kolike god da su, vjernici su složni u jednom- paprene su!”

„Zbog toga ne čudi što se dosta ljudi odlučuje na to da više ne prima sveštenika da mu sveti redovnu godišnju vodicu tokom posta, a izvršavaju se samo obredi bez kojih se ne može: krštenja, vjenčanja i sahrane”.

„Fiskalizacija, samim tim i plaćanje PDV- a, u SPC je stran pojam”, a „protok novca u SPC i dalje obavlja bez ikakve kontrole”.  (Priredio: V.J.)

izvor: antenaM.me

VIC DANA Đetić i odlazak na balet… (foto)

Šta se dogodi kad Vaso odvede Natu na balet, pa Read more

ISTINA IZ PERA NOVINARKE NEVENE KOVAČEVIĆ: “Dio vlasti u Crnoj Gori i u BiH pomaže Srbiji da ostvaruje svoje aspiracije” (foto)

"Sa evropske agende, koja je inače jedino pitanje oko kojeg Read more

Čitaj još:   "BEZ PANIKE KADA VAM KRAJEM SEDMICE...": Meteorolog Nedim Sladić najavi promjenu vremena i to... (foto i video)