IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO JE VASKO AKOVIĆ: ČASNI POLICAJAC KOJI NIJE HTIO DA ŽMURI NA BEZAKONJE…

U moru jučerašnji vijesti u vezi sa potpisivanjem takozvanog ”temeljnog ugovora” između Vlade CG i Srpske pravoslavne crkve, te još jednom desantu na CG srpskog patrijarha Porfirija, izdvojila se vijest o tome da je šef granične policije Vasko Aković podnio ostavku na tu poziciju jer je, srpska delegacija sveštenika ušla u Crnu Goru bez kontole i evidencije. Rijetko častan čin čovjeka koji je u više prilika pokazao kako se brane principi i čuva čast crnogorske policije.

Ko je Vasko Aković?

U policijskoj službi je već 21 godinu. Radio je kao pomoćnik za javni red i mir u Beranama, zatim kao komandir stanice policije u Rožajama i Andrijevici. Bio je načelnika Odaljenja bezbjednosti Andrijevica i načelnik OB Podgorica.

Profesionalni put ga je vodio dalje do načelnika Odsjeka za obezbjeđenje objekata sve do sadašnjeg, već bivšeg radnog mjesta, načelnika regionalnog centra granične policije Centar.

Aković je beskompromisan borac protvi svih oblika kriminala, hrabar policajac koji je stavljao glavu u torbu vuše puta, braneći Crnu Goru i građane od raznoraznih kriminalaca. Onih organizovanih ili individualaca. Kao čin odmazde i upozorenja kriminalci su pokušali da ga ubiju još 2006. godine kada mu je postavljena bomba pod auto i 2007. godine kada su to isto učinili ali ispred vrata njegovog stana.

Nije ostao po strani ni prilikom protesta 2015. godine kada je, prilikom obavljanja dužnosti, pogođen kamenicom u slijepočnicu, u incidentima za vrijeme protestne šetnje Demokratskog fronta.

Čitaj još:   KVALIFIKACIJE ZA OI: BiH savladali Portugal i uspješno krenuli u borbu za plasman na Olimpijske igre… (foto, video)

Šta je prethodilo Akovićevoj ostavci?

Tajni dolazak patrijarha srpskog Porfirija brižljivo je pripreman i planiran. Aković je nakon saznanja da su njegove kolege, preskačući lanac komande, organizovale dolazak srpskog Patrijarha sa delegacijom na teritoriju Crne Gore, bez ikakve granične kontrole i evidencije, predao zahtjev za razrješenje sa dužnosti. Iako su patrijarh Porfirije i ostali sveštenici SPC sletjeli helikopterom države Srbije na Zlaticu, evidentirani su kao da su prošli redovan granični prelaz na Aerodromu Podgorica.

O svemu su bili informisani pojedini, njemu potčinjeni, policijski službenici, poput šefice graničnog prelaza Aerodrom Podgorica Aleksandre Đukić sa kojom je, zaobilazeći Akovića kao njoj nadređenog, komunicirao pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor granične policije Dragan Klikovac.

I tu je kap prelila čašu. Akoviću je ostao samo jedan izlaz za časnog čovjeka– da podnese ostavku.

Tu informaciju prokomentarisao je i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović koji je izrazio je poštovanje prema Akoviću zbog te odluke.

Vijest o njegovoj ostavci objavila je i njegova sestra na svom FB profilu.

Čitaj još:   KENANA Strujić- Harbić: MVP da objasni zašto Crna Gora nije podržala Rezoluciju kojom se osuđuje paljenje Kur’ana u Švedskoj... (foto)

“Moj brat Vasko Aković danas je podnio ostavku jer su mu njegove kolege kojima je bio šef radile iza leđa i organizovale nelegalan ulazak patrijarha u Crnu Goru bez zvanične procedure. Crna Gora većinski ostaje poltronska, jadna, prodana kao i 100 godina unazad”, rekla je Marina Aković.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more