IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAŠKO Konjević: Ili sam ja dio organizovane grupe koja ugrožava bezbjednost premijera, ili je DRITAN Abazović PATOLOŠKI LAŽOV…

Nisam znao da će jutros biti potpisan Temeljni ugovor, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

“Čini mi se da nije znao ni premijer koji je prije dva dana rekao da je dezinformacija da će 3. biti potpisan. Jučerašnje gostovanje ministra pravde nije ukazivalo da će biti potpisan jutros”, rekao je Konjević gostujući u emisiji Intervju na TVCG.

Ističe da i način na koji je premijer odabrao da “u tajnosti potpiše takav dokument, jasno govori o kvalitetu i sadržini tog dokumenta”.

“Ako je dokument nešto što bi bilo pozdravljeno od javnosti, nema razloga da se krije i potpisuje na ovakav način. Mislim da predstavlja poniženje i za Crnu Goru i SPC – zašto potpisujete nešto što maltene tajite od javnosti, način na koji potpisujete”, rekao je Konjević.

“Ponižavajuće je da kao premijer ne znate datum”

Podsjetio je da je premijer prije dva dana rekao da je dezinformacija da će biti potpisan 3. avgusta.

“Ministar pravde u emisiji TVCG je rekao nešto slično. Njih dvojicu treba pitati. Na Vladi se nije raspravljalo o datumu. Taj dio oko Temeljnog ugovora su premijer i ministar pravde držali u uskom krugu”, rekao je Konjević.

Abazović je, po sudu Konjevića, imao obavezu ovo da uradi.

“Ovo je njegova politička obaveza, koja je po mom sudu preuzeta prije. Nažalost, on je na toj obavezi istrajao i bojim se krupno politički pogriješio. Siguran sam da će u crnogorskoj političkoj istoriji  ostati kao neko ko je bez legitimiteta”, naglasio je potpredsjednik Vlade.

Govoreći o organizaciji današnjeg događaja potpisivanja, Konjević odgovara da “činjenicom da premijer, koji potpisuje ugovor ne zna kada će ga potpisati, šlag na torti pogrešnog procesa koji je vođen”.

“Ponižavajuće je da kao premijer prije dva dana ne znate datum. Onda je negdje logično da je taj datum utvrđivala SPC, a da je utvrđivala i samu sadržnu ugovora. Sve je to ambijent koji je samo finale načina na koji ser ovaj proces vodio. Mimo odgovarajućih vladinih procedura, mimo potrebe da o ovakvim stvarima temeljnije razgovarate…”, istakao je Konjević.

Čitaj još:   SITUACIJA U CRNOJ GORI IZMAKLA KONTROLI: Najavljeno "ZAKLJUČAVANJE GRAĐANA..." (foto)

“Očekujem da će 19. avgusta biti izglasano nepovjerenje Vladi”

Konjević je rekao da očekuje da će se na sjednici parlamenta zakazanoj za 19. avgust izglasati nepovjerenje Vladi.

“Računam na opoziciju. Mislim na sve partije koje su opozicija. DF i Demokrate su kritikovale Abazovića kada je srušio prethodnu Vladu”, dodaje Konjević.

Ističe da su dvije mogućnosti.

“Da Vlada izgubi povjerenje sa minimum 41. glasom ili da se formira nova parlamentarna većina, ona koja je podržavala Vladu Zdravka Krivokapića. Moramo imati čisto političko rješenje. Ne možemo od Abazovića pretvarati novog Zdravka Krivokapića koji je mislio da moe Vlada bez jasne parlamentarne većine. Ukoliko Abazović i njegova URA žele da se vrate pod skute DF, slobodno. Mi ćemo otići u opoziciju i nemamo problema sa tim”, poručio je potpredsjednik Vlade.

“Ako 19. avgusta ne bude izglasano nepovjerenje, 20. avgusta podnosim ostavku”

Prema njegovim riječima, direktni krivac što danas nemamo rješenja u Sudskom savjetu, sudije Ustavnog suda je “politički potez Abazovića da temu Ugovora sa SPC naprasno postavi kao prioritet”.

Naglašava da Abazović može ostati premijer jedino ako ga podrže DF i Demokrate.

Ukoliko ne bude većine 19. avgusta za izglasavanje nepovjerenja Vladi, Konjević kaže da neće ostati u vladi.

“Ukoliko 19. avgusta ne dođe do izglasavanja nepovjerenja, 20. avgusta će premijer dobiti od mene pismo da on za mene više nije predsjednik Vlade i da treba da pokrene proceduru razrješenja u parlamentu kako to predviđa Ustav. Stvari su jednostavne, samo ćemo ukoliko se ne izglasa nepovjerenje znati da je kreirana nova parlamentarna većina. Bez iakakvih problema, nemamo nikakav problem da odemo u opoziciju, jer ideje koje zastupamo su jasne i pokazuju se ispravnim”, poručio je Konjević.

“Ili sam ja dio organizovane grupe koja ugrožava bezbjednost premijera, ili je Abazović patološki lažov”

Prema njegovim riječima, Abazović je danas na sjednici Vlade na “najogavniji način” pokušao da ga stavi u kontekst da svojim djelovanjem “ugrožavam bezbjednost predsjednika Vlade”.

“Ne znam o čemu se radi, zato sam pozvao specijalnog državnog tužioca da pozove Abazovića da on pojasni”, rekao je Konjević.

Čitaj još:   AL' DINO NAKON NAPADA NA NJEGOVOG SINA U BARU: "Mom HARUNU i ALIJI" rane će zacijeliti- Jedini lijek je ljubav, jedini lijek je opraštanje... (foto)

Podsjetio je da je prije 20ak dana Abazović poslao poruku da ministar odbrane “želi da izazove sukobe među građanima” i da se “oni, misleći na neke političke strukture, ne plaše Temeljnog ugovora nego Europola”.

“Dan nakon toga ja sam podnio prijavu specijalnom državnom tužiocu, jer je predsjednik vlade kada takve stvari govori, dužan da potkrijepi odgovarajućim dokazima. Iz izjave premijera sada mogu da budu samo dvije stvari– da je potpredsjednik Vlade dio organizovane grupe koja ugrožava bezbjednost premijera i ime čini ozbiljno krivično djelo, ili je Abazović patološki lažov…

Kada vas neko optuži da nekome želite da skinete glavu, a da je taj čovjek vaš kolega u vladi, to su najmonstruoznije optužbe. Zato sam ovako grub. Jer ta optužba koju je iznio Abazović bez ikakavog osnova, zaslužuje ovakvu grubost sa moje strane”, kazao je Konjević.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more