IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NATO formira novu BORBENU GRUPU: Zajedno sa Mađarskom i Turskom i sa VOJNICI iz Hrvatske i CRNE GORE…

Vojnici iz Crne Gore, Hrvatske, SAD i Italije stigli su u Mađarsku gdje će formirati NATO borbenu grupu ojačane budnosti, zajedno sa kolegama iz Mađarske i Turske.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, to je jedna od četiri nove borbene grupe NATO koje su formirane kao dio procesa jačanja istočnog krila Sjevernoatlantske alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Vodeća nacija biće Mađarska. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana, iako ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, potpuno je uključena u jačanje snaga NATO na istočnom krilu od samog početka krize”, dodaje se u tekstu.

Portal navodi da tim snagama veličine ojačanog bataljona u avgustu slijede intenzivna taktička uvježbanja i bojeva gađanja, a zatim i integracija u jedinstvenu oružanu formaciju odnosno NATO borbenu grupu.

Demonstracija pune operativne sposobnosti ove borbene grupe predviđena je za početak septembra kada će izvesti taktičku vježbu sa bojevim gađanjem.

NATO snage smještene su u mađarskoj bazi Ujmajor koja je zbog toga temeljno renovirana, a nalazi se u centralnom dijelu zemlje, nedaleko od jezera Balaton i 350 kilometara od ukrajinske granice.

Čitaj još:   Senator Durbin: Znamo sve što radi SPC, SRBIJA i RUSIJA na destabilizovanju CRNE GORE!

Mađarska vojska uključila je u NATO snage jednu četu tenkova, jednu četu mehanizovane pešadije, artiljerijsku bateriju, vazduhoplovnu eskadrilu, operatere za navođenje vazduhoplovne vatrene podrške, specijalne snage i vojnu policiju.

Takođe, jedna turska vojna jedinica biće dio ove borbene grupe, ali neće dolaziti u Madjarsku, već će iz svoje baze biti u stanju povišene borbene gotovosti.

Hrvatska je poslala 60 vojnika, oružane snage Italije poslale su djelove Planinske brigade iz Torina sa ukupno 250 ljudi, a Vlada Crne Gore predložila je da se zbog većih potreba za angažovanjem u snagama NATO u parlamentu izglasa povećanje broja vojnika Vojske CG sa 20 na 60 u zajedničkim snagama alijanse.

Kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini, NATO je pojačao snage na svom istočnim krilu i oformio četiri nove stalne borbene grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Od 2014. funkcionišu i NATO borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

izvor: kodex.me

“Johnsons” ČUVENI PUDER ZA BEBE odlazi u istoriju…

"Johnsons" puder za bebe, kompanije "Johnson & Johnson", decenijama se Read more