IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR- BNV: Nacionalna i vjerska pripadnost nisu isto… (foto, video)

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) vodiće kampanju čiji je cilj objašnjavanje pripadnicima bošnjačke zajednice da nacionalna i vjerska pripadnost nisu isto…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, subota, 6. VIII 2022… 00: 34… NOVI PAZAR- BNV: Nacionalna i vjerska pripadnost nisu isto… (foto, video)

Ovo je, u toku dana, najavila predsjednica bošnjačkog nacionalnog savjeta Jasmina Curić.

-Zabrinjava činjenica da, u nekim sandžačkim opštinama, ima Bošnjaka koji ne razlikuju nacionalnu od vjerske pripadnosti. Zbog toga je neophodna edukacija BNV ulazi u tu kampanju– istakla je Jasmina Curić i ponovo potvala svoje sunarodnike da se izjasne da su Bošnjaci, da govore bosanski jezik i da im je vjerska pripadnost islam.

Predsjednica BNV, od prošle sedmice, obilazi sandžačke lokalne samouprava sa predsjednicima razgovara o značaju i sprovođenju predstojećeg popisa stanovništva u Srbiji.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Premijerku BRNABIĆ dočekali demostranti: “Sram vas bilo! Stotinu ljudi je umrlo, na hiljade je zaraženo!”(foto + video)

Prema podacima iz popisa stanovništva 2011.godine, u šest sandžačkih opština bilo   142.737 Bošnjaka i 12.441 Muslimana…

Taj popis se smatra nekvalitetno urađenim, da ne odgovara stvarnom stanju, pa  se to odrazilo na loš razvoj ovog kraja…

BONUS VIDEO: Dr. Jasmina Curić, predsjednica BNV- O popisu stanovništva za 2022. godinu

izvor Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more