IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS U DUBROVNIKU: ‘Majka u automobilu pred vrtićem mlatila djecu, počela šamarima, pa onda navalila šakama‘… (foto)

Do dolaska policije sve je trajalo oko pola sata, a svaki se trenutak činio kao vječnost…

DUBROVNIK: Hrvatska, Crna Hronika, vijesti… ponedeljak, 8. VIII 2022… 10: 24… UŽAS U DUBROVNIKU: ‘Majka u automobilu pred vrtićem mlatila djecu, počela šamarima, pa onda navalila šakama‘… (foto)

– Svjedočio sam brutalnom maltretiranju, batinanju i neopisivo brutalnom zlostavljanju djece na parkiralištu lapadskog vrtića “Palčica”. Bilo je to 20. lipnja oko 18 sati, a sve se dogodilo na parkingu, u osobnom vozilu (marka i registarske oznake vozila te osobni podaci osoba o kojima je riječ poznati redakciji Dubrovačkog vjesnika) tako što je majka, iz nepoznatog razloga dvogodišnjeg dječaka i četverogodišnju djevojčicu prvo šamarala po licu, a potom i otvorenim dlanom po tijelu, posebno stražnjici…

Razina njezine ljutnje postupno je rasla, uslijedili su udarci pesnicom, udaranje šakama pa i “čekićanje”, udaranje šakom kao da se zakucava čavao u dasku ili pečat na dokument.

Mališani su glasno zapomagali i molili majku da ih poštedi “Mamice nemoj, mama ne…! Sve je bilo vrlo mučno promatrati i pozvao sam policiju. Na obližnjem je igralištu bilo još roditelja. Jedino što su učinili jest da su djecu odmicali od ograde koja dijeli igralište od parkinga.

Vidio sam da su se dječica u vozilu, u jednom trenutku, nekako uspjela zavući i sakriti između prednjeg i stražnjeg sjedala, ali ih je majka doslovce izvlačila te bjesomučno nastavljala tući. Do dolaska policije sve je trajalo oko pola sata, a svaki se trenutak činio kao vječnost! – posvjedočio je za Dubrovački vjenik građanin koji je sve prijavio policiji.

Čitaj još:   ISPOVJEST REMZIJE ZORNIĆ: SESTRA MI JE UMRLA ZBOG NEISPRAVNIH APARATA... (foto)

Majka je (bila) ovisnica

Dramatični događaj koji je ga je ostavio u šoku prepričao je sugrađanin, otac predškolca, koji je o slučaju tog dana, sve do 21 sat, davao iskaz u sjedištu PU dubrovačko-neretvanske. Naveo je i kako mu je poznato da je ta majka, navodno, u mladosti imala problema s ovisnosti:

– Ne znam, moguće je da je i to utjecalo na slabiju kontrolu bijesa. Mislim da će se kazneno djelo zlostavljanja djece lakše dokazati jer je policija izuzela snimke nadzorne kamere. Dan kasnije o događaju je svjedočila još jedna majka koja je, došavši preuzeti dijete iz vrtića, također nazočila zlostavljanju mališana.

Uz konstataciju da je slučaj doista zabrinjavajući, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika je potvrdila da je policija niti Centar za socijalnu skrb nisu obvezni obavještavati o pojedinačnim povredama djetetovih prava, već pravobraniteljica u okviru svojih ovlasti prati funkcioniranje sustava ako na temelju prijava i obavijesti, nerijetko i iz medija, dozna za konkretne povrede djetetovih prava:

– Uključit ćemo se u praćenje slučaja, ali ga ne možemo javno komentirati, treba znati da smo prema Obiteljskom zakonu svi dužni prijaviti sumnju u povredu djetetovih prava: tjelesno ili mentalno nasilje, spolnu zloupotrebu, zanemarivanje ili nehajno postupanje, zlostavljanje ili izrabljivanje djeteta…

Prijave mogu biti i anonimne, a onima koji se ustručavaju prijaviti nešto “u što nisu sigurni”, poručujemo da je opravdano prijaviti i sumnju u zlostavljanje te da se od njih ne očekuje da dokažu da se ono stvarno dogodilo, jer će nadležne službe utvrditi utemeljenost sumnje- rečeno nam je i naglašeno da za kazneno djelo zlostavljanja djeteta roditelju može biti izrečena kazna od jedne do pet godina, a za kvalificirane oblike (teška tjelesna ozljeda, smrt djeteta) i do 15 godina zatvora.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Ponosan sam na demokratski iskorak DPS- a... (foto)

Od jedne do tri godine je zatvorska kazna za nasilje u obitelji, a za prekršaj nasilja u obitelji mogu se izreći novčana i kazna do 90 dana zatvora te zaštitne mjere, piše Dubrovački vjenik.

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more