IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIJE LAKO LOCIRATI ŠEFA DRŽAVE: Između privatne garsonjere i državnih vila, gdje stanuje predsjednik Srbije? (foto, video)

Pitanje gdje sada stanuje šef države i da li je nedavno mijenjao adresu na društvenim mrežama otvorio je Rade Panić. Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije, zbog tužbe koju je Rade Panić podnio protiv Vučića za povredu ugleda i časti…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 10. VIII. 00: 55… NIJE LAKO LOCIRATI ŠEFA DRŽAVE: Između privatne garsonjere i državnih vila, gdje stanuje predsjednik Srbije? (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i u svom drugom mandatu nastavlja da stanuje u privatnom stanu u kompleksu Belvil, na beogradskoj opštini Novi Beograd i za sada ne planira da se preseli u neku od državnih vila ali informaciju o adresi predsjednika malo je teže dobiti kada je u pitanju sudski spor u kome je Vučić tužena strana…

Panić je, naime, predsjednika Srbije tužio krajem 2020. godine uz navode da je iznosio neistine kada je Panića optužio „za urušavanje zdravstvenog sistema ali i za izdaju zemlje“.

U toku sudskog spora, Panić, odnosno njegov advokat, zatražio je od suda da ga obavesti o trenutnoj adresi stanovanja predsednika Vučića s obzirom da je iz pošte dobio informaciju o njegovom preseljenju.

„Potrebno je da ovaj sud obavestite o adresi tuženog, budući da je, po izveštaju pošte, preseljen sa adrese Bulevar Mihajila Pupina 10a“, navodi se u dopisu koji je Panić podelio na društvenim mrežama.

Ipak, pomenuta adresa sa koje je Vučić preseljen odnosi se na jednu od prethodnih lokacija na kojoj je on stanovao – na novobeogradski kompleks „Yu Biznis centar“, u kome je Vučić posedovao nekretninu ali koju je poklonio prvoj supruzi Kseniji Vučić, kako je on naveo još pre nekoliko godina.

Poslednja adresa stanovanja predsednika Srbije koja je javnosti poznata, na osnovu informacija iz baze njegove imovine, jeste kompleks Belvil.

Iz kabineta predsednika Srbije za Danas su rekli da Aleksandar Vučić nije menjao adresu stanovanja i podsetili da je nedavno i glasao na birčakom mestu, na opštini na kojoj je prijavljen.

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić živi na istoj adresi gde je i živeo. Uredno prijavljen, na tom mestu i glasao, što ste na poslednjim izborima mogli da vidite na svim televizijama“, naveli su iz njegovog kabineta.

Zaista, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na poslednjim održanim izborima 3. aprila ove godine glasao je na biračkom mestu broj 140, u zgradi Dečjeg vrtića „Tesla-nauka za život“, o čemu su izvestili svi mediji.

Čitaj još:   OVO SU TAJNE ŽIVOTA: Jeste li znali da najbolji ljudi najlošije prođu...

Pomenuti vrtić nalazi se u kompleksu Belvil na Novom Beogradu, u kome Vučić poseduje garsonjeru od 30 kvadrata, što je od ranije poznato javnosti. U istom kompleksu stan poseduje i njegova supruga Tamara Vučić (devojačko Đukanović), ali kako je Vučić ranije tvrdio, dve nekretnine nisu povezane.

Stan u „Yu Biznis centru“ koji je više puta bio predmet pisanja medija, Aleksandar Vučić je dobio od države kada je bio ministar informisanja 1998. godine. Ipak, on je kasnije tvrdio da je u decembru 2013. godine taj stan ugovorom poklonio tadašnjoj supruzi Kseniji, ali u katastru nepokretnosti ta promena nije bila zabeležena.

I danas, nakon smrti bivše supruge predsednika Kesenije Vučić, u javnoj bazi katastra nepokretnosti kao vlasnik te nekretnine upisan je Aleksandar Vučić.

Ipak, predsjednik u njemu ne stanuje odavno, ali za sada ne namerava da se preseli ni u neku od državnih vila, iako bi na to imao zakonsko pravo.

Na pitanje da li je šef države možda odlučio da se u novom mandatu na mestu predsednika preseli u neku od državnih vila, iz njegovog kabineta odgovorili su da za sada to nije učinio a ukoliko bude promena, javnost će biti obaveštena.

„Ništa se po tom pitanju nije promenilo, a ako se ikada bude menjalo, obavestićemo javnost o tome“, navode iz Predsjedništva.

U prethodnom mandatu Aleksandar Vučić najčešće je koristio državnu vilu „Bokeljka“ za prijeme stranih gostiju i druge protokolarne sastanke, u šta je javnost imala prlike više puta da se uveri.

Spekulisalo se da Vučić u „Bokeljki“ provodi dosta vremena te da se praktično već preselio u nju i da postoji mogućnost da to i zvanično uradi. Ovakvi navodi bili su dodatno podgrejani kada je u oktobru 2020. godine ispred Bokeljke održan „sponatni“ skup pristalica SNS kako bi svog šefa ispratili na važna diplomatska putovanja koja su tada bila na njegovoj agendi – na Bled, u Vašington i Brisel.

Velelepna Vila Bokeljka, u Tolstojevoj ulici na Dedinju bila je najčešće boravište predsednika države i prema nezvaničnim navodima iz diplomatskih krugova, o čemu je Danas tada pisao.

I u svom drugom predsedničkom mandatu, Vučić je strane goste, diplomate i druge važne zvanice najčešće gostio u Bokeljki.

Među poslednjim državnim zvaničnicima koje je Vučić ugostio u ovom zdanju bio je španski premijer Pedro Sančez koji je prilikom dvodnevne posete Beogradu krajem jula ove godine na zvaničnom prijemu dočekan u „Palati Srbija“ a zatim i na neformalnoj večeri sa Vučićem ugošćen u vili Bokeljka. Za Sančeza je te večeri pevala i poznata domaća pevačica Jelena Tomašević, i to na španskom jeziku.

Čitaj još:   BEOGRAD: ŽESTOKA SVAĐA ZBOG RATKA, ex. gradonačelnik vikao "SRAM VAS BILO ŠTO BRANITE MLADIĆA, ON JE NULA OD ČOVEKA, POBIO JE CELU SREBRENICU"

U Bokeljki je dočekan i premijer Crne Gore Dritan Abazović za koga je organizovan je svečani ručak dok je bio u zvaničnoj poseti Beogradu krajem juna ove godine.

Kroz vilu u Tolstojevoj su ranije prošetali i predsednik Slovenije Borut Pahor, nemačka kancelarka Angela Merkel, bugarski premijer Bojko Borisov, grčki premijer Aleksis Cipras i mnogi drugi.

Vučić je „Bokeljku“ dobio na raspolaganje 2014. kada je postao premijer. Tada je navedeno da je „Bokeljka“ (Tolstojeva 2) adaptirana 2005. i da se koristi za sastanke visokih državnih delegacija.

Nikolić još uvek u Užičkoj

Posle pobede na predsedničkim izborima 2013. godine, Tomislavu Nikoliću je takođe nuđena „Bokeljka“ kao rezidencija, što je međutim Nikolić tada odbio i izabrao da se „skrasi“ u predsedničke vile u Užičkoj 23, koju Nikolić koristi i danas, više od pet godina od završetka njegovog mandata.

To mu je omogućila Vlada, izmenama Uredbe o nepokretnosti za reprezentativne potrebe Republike Srbije, na osnovu čega je određeno da navedeno zdanje ubuduće služi za „boravak i reprezentativne potrebe“ predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, odnosno Tomislava Nikolića, koji je postavljen na tu funkciju.

Boris Tadić je, dok je bio predsednik, stanovao u vili u Lackovićevoj ulici, koja je sa vilom u Užičkoj povezana parkom. Iselio se po prestanku mandata…

BONUS VIDEO: “Vladalac”, politička biografija Aleksandra Vučića…

izvor Danas. rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more