IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

„Noćni desant“ na Novi Pazar– povod za šalu ili zabrinutost i zastrašivanje Bošnjaka… (foto, video)

Noćni skokovi pripadnika 63. padobranske brigade nad Novim Pazarom izazvali su različite reakcije građana na društvenim mrežama od kojih su pojedini zbijali šale, a drugi u toj vežbi elitne jedinice Vojske Srbije videli zastrašivanje Bošnjaka…

NOVI PAZAR: Sandžak, Crna Hronika, vijesti, petak, 12. VIII 00: 25… „Noćni desant“ na Novi Pazar– povod za šalu ili zabrinutost i zastrašivanje Bošnjaka… (foto, video)

Ispod video snimaka i vijesti o skokovima padobranaca nalaze se i komentari u kojima se navodi da je to, zbog zatvaranja za saobraćaj glavne ulice u Novom Pazaru, bio jedini način da dođu do ćevabdžinice ili da “nas opet zaprašuju”.

“Uh, dobro je, ja mislila prskaju komarce. Bitno samo da svi padobranci ostanu živi i zdravi, da se, ne dao bog, neko ne udavi u reci (kanalizaciji)”, aludirala je jedna Novopazarka na visoku stopu zagađenosti ovdašnjih rijeka.

Sa druge strane, u vežbanju noćnih skokova pripadnika 63. padobranske brigade nad gradom sa većinskim bošnjačkim stanovništvom pojedini korisnici su videli obrise zastrašivanja.

“Vojska je institucija koja sve unapred planira. Tako je i osamdesetih godina vežbana blokada Sarajeva”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

U saopštenju za javnost nakon izvedene vježbe, kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, Vojska Srbije je navela da noćni skokovi predstavljaju “važan segment napredne obuke padobranaca za izvršavanje borbenih zadataka i primenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja”.

Čitaj još:   IRAN obećao pomoć HAMASU: OVO JE BORBA CIJELOG MUSLIMANSKOG SVIJETA
"Noćni desant" na Novi Pazar - povod za šalu ili zabrinutost 2

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da ne postoji nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vežbe i da misli da su motivi za to opasni i loši.

“Najpre su se u prirodnom rezervatu na Pešteri održale vježbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i još gore zastrašivano i raseljavano lokalno stanovništvo, a sada imamo iznenadne upade i desante na naseljene gradove koji po svemu podsećaju na one za vrijeme agresije na Bosnu”, kazao je Imamović.

On vjeruje da bi država i Vojska trebalo da, umjesto što u noćnim satima prepadaju ljude, nađu način da povećaju narušeno poverenje Bošnjaka.

“Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i drastično šteti osjećaju sigurnosti, pripadnosti i poverenja u državu i njene oružane snage”, zaključio je.

Osnivač Inicijative slobodnih građana Aladin Paučinac rekao je da mu vežba padobranaca u Novom Pazaru ne smeta i da se one održavaju i u drugim krajevima Srbije.

“Ne bi trebalo da ima bilo šta sporno u ovoj vežbi, avioni lete i nad glavama građana Beograda. Verujem da je u pitanju obična vežba, ne treba se zamarati razmišljanjem da je u pitanju neko zastrašivanje i da se baš iza svega krije neko zlo”, izjavio je on.

O izvođenju vežbe u urbanim uslovima, kako je Danasu rečeno, Vojska Srbije nije obavestila Gradsku upravu Novog Pazara i Bošnjačko nacionalno vijeće.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Čitaj još:   Njemačka: SANDŽAKLIJE Upletene u poreske PREVARE ???

BONUS VIDEO: PADOBRANCI VOJSKE SRBIJE NAD NOVIM PAZAROM (VIDEO VIJESTI)

izvor Danas.rs