IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Bursać: SATANSKI VLADIKA NIKANOR!

“Ovaj pop, zelenaš i sjecikesa, koji je sam sebi odredio platu od 1500 evra, dok baca kletve, zapravo govori ono što većinska Srbija nakačena na RTS, PINK i Happy hoće da čuje”

„I ovoga momenta danas ustajem i kunem, prokleću sve one koji organizuju i koji budu učestvovali u takvom nečemu, ja toliko mogu, da imam oružje i to bih upotrebio i tu bih silu upotrebio samo da ga imam, ali ga nemam“, poručio je episkop okupljenim vernicima.“

Nikanor, glas većinske Srbije

Kazao je u svojoj kletvi (jel’ se to tako kaže?) episkop banatski Nikanor, obraćajući se uopšteno LGBTQ populaciji i konkretno srbijanskoj premijerki Ani Brnabić. 

Ovaj zelenaš i kamatar, koji je sam sebi odredio platu od 1500 evra, zapravo govori ono što većinska Srbija nakačena na RTS, PINK i Happy hoće da čuje i ono što potomstvo takve Srbije, opijeno Tik tokom sluša.

Nikanor nije neki samostalni misleći entitet, koji na unjkavom krajiškom kune i proklinje svakog drugotnog i drugačijeg, a jok! On je samo dio sistema nazadne, nacionalističke, tradicionalističke i mačoističke srpske misli, koji se kao po šablonu uklapa u opšteprihvaćeni narativ Umberta Eka o fašistima. 

Patrijaršijskim stazama genocida

I ne samo to, nemojte misliti da je Nikanor nekakav zabludjeli sin s onu stranu zakona, koji ište pušku da sam rješava slučajeve sa manjinama.

Sjedimo se njegovih pretpostavljenih za vrijeme srpskih osvajačkih ratova u BiH, koji su blagosiljali “Škoprione“, državne službenike Srbije prije koljačkih genocidnih akcija. Hoću reći, džaba se kezite na Nikanora, kad je on najobičniji i najdosadniji mejnstrim Crkve Srbije.

A to će kazati, uobičajen nepismeni som, koji koristi snagu najjače nacionalističke organizacije u Srba, kako bi propagirao srednjevjekovlje. Ono što ostali hudnici iz narečene organizacije misle, Nikanor govori. On je kao brat blizanac i po porijeklu i po razmišljanju Marka Atlagića, onog nepismenog nesrećnika iz Parlamenta te iste Srbije, koji se isto ovako obračunava sa nestomišljenicima. Naravno, verbalno, supismeno, kukavički i hinjski. 

I ne kažite da nije tako, jer je tako!

Evo priupitajte pop-rok patrijarha Porfiija da li je osudio ovog nesrećnog  popa i njegovu proklinjuću besjedu koje se ne bi postidili pripadnici najradiklanijih profašističkih organizacija? Dabome da nije, jer Profije ima prečeg posla, sprema se da posjeti “srpski Hereceg Novi“, pa ne bi da ga prekidaju u kontemplaciji takve trivijalnosti kao što je poziv na javni, masovni linč jednog od čelnika njegove Crkve Srbije. 

Čitaj još:   BEOGRAD: Edin Vranj, dao prvi iskaz, dodijeljen mu i je advokat... (foto)

Ko sa homofobima tikve sadi, od homofoba strada

Bio je jedan prije Nikanora, koji je malo, malo pa proklinjao, koji je Bošnjake nazivao ljudima sa lažnom vjerom, pa je zbog loše higijene i lizanja kašika otišao Svetom Petru na istinu.

Nije Nikanor prvi, ponavjam, ali ima nešto drugo. Jasno je svima da ona struja Crkve Srbije koja je uz Vučića i koja je makar šutnjom podržala Europrajd, i koja je naravno uz premijerku Anu Brnabić, nije nikako poželjna u gro te iste Crkve Srbije, a koja je odavno uber konzervativna. 

Pa je obraćanje Nikanorovo, prije svega upućeno baš Porfirju i neposredno Ani Brnabić, što će kazati Vučiću. 

A da ne bude zabune, Nikanor u klasičnom ljotićevskom stilu za Brnabićevu kaže:

“Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem (Ana Brnabić op.aut.)? Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vjere, niti našeg porijekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem! Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam”, rekao je zapjenjeno kamatar Nikanor. 

Dobro, ovdje imamo klasičan prstohvat hejta prema Hrvatima i katoličanstvu, uopšteno prema hrišćanstvu, jer se svetosavska sekta odavno odmetnula od hrišćanstva. I očekivano od nekog ko je Nikanor ljotićevac, imamo i targetiranje osobe, koja je prva do Vučića, kažem, što može biti neočekvano samo za slabije poznavaoce gibanja u Crkvi Srbije. 

I sad bi trebalo braniti Anu Brnabić? Kao pripadnici LGBTQ populacije svakako! Kao osobu koja je na intimnom planu prozvana zbog pripadnosti drugoj religiji i narodu-svakako! To nam je obaveza!

Ali braniti Anu Brnabić, kao premijerku koja je svojim licemjerstvom upravo pogodovala razvoju srednjevjekovlja, bilo poput liječenja narkomana heroinom. 

Ili kako to lijepo reče Zoran Vuletić, predsjednik Građanskog demokratskog foruma:

“Prateći primitivne i anticivilizacijske stavove te crkve, Brnabić i njena kompromitovana ministarka Čomić su odbile da unaprede položaj LGBT osoba, kukavički povlačeći već spremljeni zakon i istopolnim partnerstvima. Prisvajajući za sebe prava (životno partnerstvo, usvajanje deteta itd) koja je uskratila drugima, Ana Brnabić je najdirektnije posvedočila šta znače diskriminacija i licemerje“…

Čitaj još:   DRAGAN BURSAĆ: "Da nije bilo Clintona, Peti korpus Armije BiH bi prošao kroz Banjaluku ko panika..." (foto)

Ko sa homfobima tikve sadi, of homofoba nastrada, jedninstvena je poruka za Brnabićku, koja će ipak sa svojim šefom (Vučićem) i sa prividnim Niakanorovim šefom (Porifirijem Perićem) morati da vidi hoće li se pravdati ili napadati. 

Što je sad već stvar države Srbije ako je uopšte ima.

Ono što je najproblematičnije je pusti fakat da će Nikanor bantaski postati nova zvijezda Tik toka i ostalih mreža, na kojima se toksični mačiozam, zajedno sa homofobijom i nacionalizmom cijedi na sve strane.

A to će u prevodu svih prevoda kazati, narod voli ovakve krvopije, neotesance, neanderatlce i supismenjake, jer su oni dio njih. 

Jebi ga, a to je opet, htjeli-ne htjeli unutrašnja stvar Srbije, koja se opako izlijeva po regiji i nije više unutrašnja stvar niti Crkve Srbije niti samo Srbije. 

Piše: Dragan Bursać

Izvor: Autonomija.info

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more