IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEW YORK TIMES PIŠE…: “Koristi li Rusija Srbiju za izazivanje sukoba?” (foto, video)

List piše da su strahovi od ruskog utjecaja na Srbiju pojačani zbog prošlotjednih tenzija u vezi s pitanjem registarskih tablica na Kosovu, što je dovelo do demonstracija, barikada i pucnjave.

NEW YORK: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 15. VIII, 00: 35… NEW YORK TIMES PIŠE…: “Koristi li Rusija Srbiju za izazivanje sukoba?” (foto, video)

Zapadni diplomati pitaju se koristi li Rusija Srbiju za pokretanje razdora u Europi i stvaranje novih sukoba među zemljama bivše Jugoslavije kako bi skrenula pažnju NATO pakta s rata u Ukrajini, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je mali Putin s agresivnim namjerama prema susjedima, piše američki list New York Times, prenosi Al Jazeera.

List piše da su strahovi od ruskog utjecaja na Srbiju pojačani zbog prošlotjednih tenzija u vezi s pitanjem registarskih tablica na Kosovu, što je dovelo do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mjesecima objavljuju zapaljive izvještaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, navodi NYT i ocjenjuje da oni predstavljaju reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini, koja je ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste, prenosi agencija Beta.

Čitaj još:   DANIJEL Živković: DRITAN Abazović i JAKOV Milatović brukaju Crnu Goru... (foto)

“Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći provesti znojeći se u ruskom dvorištu”, rekao je za američki list istraživač u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku Vuk Vuksanović.

Tako je premijer Kosova Albin Kurti u travnju Vučića nazvao “malim Putinom iz Srbije” dodavši da je Srbija “ostala jedina zemlja u Europi koja je odbila Rusiji uvesti sankcije”.

Vučić je ove optužbe odbacio, podsjeća njujorški list.

Rekao je da “Kurti želi biti mali Zelenskij koji se bori protiv malog Putina” i da ga zbog toga predstavlja kao “užasnog nacionalista koji želi ratovati sa svima”, što “uopće nije istina”.

List je podsjetio i na nedavnu izjavu zastupnika Srpske napredne stranke u parlamentu Vladimira Đukanovića o “denacifikaciji” na Balkanu, i to usporedio s ciljevima Rusije u Ukrajini i idejom “Velike Srbije” iz 90- ih godina 20. stoljeća, što je Vučić nazvao “neodgovornim”.

BONUS VIDEO: Vučić: Dok sam ja predsednik neće biti ruske vojne baze u Srbiji

Čitaj još:   TONA KOKAINA I ZAPALJENI KAMIONI POVEZANI SA OVIM SRBINOM...

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more