IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNOJ GORI POTREBAN ZAKON O DANU ŽALOSTI…

Pojedinci ali i neki mediji nijesu ispoštovali Vladinu odluka o trodnevnoj žalosti. Sagovornici Dnevnika TVCG smatraju da je Crnoj Gori neophodan zakon o danu žalosti u kojem bi se jasno propisale obaveze ali i sankcije za sve one koje ne poštuju odredbe.

U danu kada je Crna Gora tugovala za nevino nastradalim u tragediji na Cetinju u bjelopoljskom Žuberu vjernici Srpske pravoslavne crkve uz muziku i upotrebu oružja proslavili su osveštanje krsta.

Sveštenstvo SPC, kako su kasnije saopštili, na poziv mještana osveštalo je krst ali tvrde da nijesu bili organizatori skupa, te da je nakon završenog obreda grupa mladića pustila muziku. I to nije jedini primjer kršenja vladine odluke o trodnevnoj žalosti. Na društvenim mrežama juče su se mogli vidjeti i snimci sa svadbenih veselja iz pojedinih gradova.

Svi ti slučajevi, kaže advokatica Dina Šabotić, ukazuju, da je Crnoj Gori neophodan zakon o danu žalosti.

“Pošto je očigledno da taj etički kodeks i neka moralna obaveza nije dovoljna da pojedince spriječe da ispoštuju dana žalosti,a kod nas ne postoji zakonska regulativakoja precizno propisuje sankciju za kršenju istoga smatram da bi to trebalo preciznije regulisati zakonom”, kazala je advokatica Šabotić.

Za razliku od Crne Gore, Srbija ima zakon o danu žalosti kojim se tačno precizira u kojim se slučajevima proglašava nacinalna žalost, koliko traje, kako se obilježava,ko nadzire primjenu zakonskih odrebi ali i kazne za njihovo nepoštovanje koje su od 400 do 1800 eura.

Čitaj još:   SNIMCI UŽASA: Drvljem i kamenjem na GRADJANE sa CRNOGORSKIM obilježjima (video)

“Smatram da je to put kojim treba Crna Gora da slijedi i da u tom istom duhu donesemo odluke jer pojedinci koji nemaju kod sebe dovoljno empatije i moralne obaveze moraju biti na taj način primorani da ispoštuju dane žalosti”, istakla je advokatica Šabotić.

S druge strane crnogorski mediji su kako kažu u Agenciji za elektronske medije uglavnom prilagodili programske sadržaje vladinoj odluci o trodnevnoj žalosti.

“Mi smo imali nekoliko manjih propusta koji su čini mi se više bili greška nego što su bili namjera. Tako da mogu reći da su crnogorski mediji ispoštovali ono što je bila preporuka vlade ali i preporuke koje je Agencija uputila emiterima u Crnoj Gori. Da se sve ne bi svodilo samo na preporuke i dobro volju emitera u Agenciji smatraju su neophodne jasne zakonske smjernice”, kazao je predsjednik Savjeta AEM Branko Bošković.

“Činjenica je da ovaj dio nije dovoljno zakonski razrađen, takođe nije razrađen i u pravilnicima na osnovu kojih radi agencija Tako da je moja preporuka da se u narednom periodu poradi na ovome”, poručio je Bošković.

Čitaj još:   Vuksanović- Stanković: KUKAVICE KUKAVIČKI I U TAJNOSTI, DRITAN I KOVAČ ĆE ODGOVARATI ZA VELEIZDAJU...

Iz Agencije predlažu i da se u izmjenama medijskih zakona koja je u toku unese odredba o postupanju emitera tokom dana žalosti.

izvor: aktuelno.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more