IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LOKACIJA NEPOZNATA A PLATA STIŽE: Gdje je VLADIMIR Božović, ambasador Srbije ”PROTJERAN” IZ CRNE GORE… (foto)

Lokacija (protjeranog) ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, koga Srbija sa tog mjesta još uvijek nije povukla, trenutno je nepoznata široj javnosti a po svemu sudeći i vlastima Crne Gore namjerenim da Božovića udalje iz zemlje ili mu zabrane ulazak u tu zemlju, ali je zato u diplomatskim krugovima poznato da Božović i dalje prima ambasadorsku odnosno deviznu platu, piše Danas.rs.

Provokacije između Beograda i Podgorice u vezi sa „progonom“ ambasadora ponovo su podgrijane kada je, kako je saopštio kabinet crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, sa adrese protjeranog ambasadora Srbije Vladimira Božovića crnogorskim vlastima stiglo pismo saučešća srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, povodom tragedije na Cetinju.

Osim oštre reakcije iz kabineta Đukanovića, tamošnji organi pokrenuli su postupak zabrane ulaska odnosno udaljenja Božovića iz Crne Gore, bez jasnijeg preciziranja imaju li informacije da se on eventualno u toj zemlji i trenutno nalazi.

Stručnjak za međunarodno pravo i bivši ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić kaže za Danas da kada je neki ambasador „protjeran“ on ne bi smio ni da boravi u toj zemlji i dodaje da Srbija u ovom slučaju nepotrebno „komplikuje“ situaciju.

„Kada je neko protjeran, on više nije ambasador u toj zemlji i ne može ni da boravi u njoj. Generalno se ova situacija nepotrebno komplikuje a vlasti u Srbiji prave problem tamo gdje ne bi trebalo da ga bude“, naglasio je Lopandić…

Osim što se ne zna gdje se srpski diplomata trenutno nalazi, ne zna se zvanično ni da li je nastavio da prima ambsadorsku platu, dok se nezvanično spekuliše da pozamašni devizni iznosi iz budžeta Srbije još uvijek na mjesečnom nivou odlaze na njegov račun.

Čitaj još:   PKS: CRNOGORSKOM KOŠTUNICI PORUČUJEMO DA JE IZA NAS SAMO NAROD

Naime, Danas saznaje nezvanično iz krugova bliskih Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da je Vladimir Božović nastavio je da prima deviznu platu za obavljanje funkcije ambasadora u Crnoj Gori i nakon što ga je ta zemlja proglasila personom non-grata, suprotno propisima Srbije.

Na to je početkom ove godine ukazivala ukazivala Stranka slobode i pravde, ističući da se na taj način krše diplomatska pravila.

„Srbija krši diplomatska, ali i unutrašnja pravila time što ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića nakon protjerivanja iz te zemlje ostavlja da obavlja „dužnost ambasadora“ iz Beograda već 14 mjeseci, uz „nezakonitu platu od oko 4.500 eura mjesečno“ čime je oštećen budžet za 56.000 eura, saopšteno je iz SSP u januaru ove godine.

Izvori Danasa tvrde da Božović još uvijek prima deviznu platu u istom iznosu, umjesto da dobija naknadnu u dinarima kakva sleduje i drugim zaposlenim u MSP…

Početkom ove godine sam Božović je tvrdio da, uprkos stavu Crne Gore, on još uvijek jeste ambasador Srbije u toj zemlji, ali ubrzo su se pojavile spekulacije o drugim imenima koja bi mogla da ga zamijene.

U januaru je Božović na svom tviter nalogu poručio da je i dalje ambasador Srbije u Crnoj Gori.

„I tako će i ostati sve dok Republika Srbija ne odluči drugačije, jer država Srbija, kao i Crna Gora i svaka druga suverena i priznata država, imaju pravo da samostalno biraju svoje ambasadore i diplomate”, napisao je Božović, prenijeli su mediji.

Nedugo nakon toga u srpskim medijima pojavile su se spekulacije da bi Božovića na ovoj diplomatskoj funkciji mogao da zamijeni Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije (LDP), koji bi mogao da popravi odnose dvije zemlje zahvaljujući dobrim ličnim odnosima sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem…

Čitaj još:   Vic dana Crnogorci u lovu na sokola...

Tada se pisalo i da Božović trenutno boravi u Beogradu, te da je njegovo mjesto u Podgorici upražnjeno. Ova informacija nikada nije potvrđena, a ubrzo je i tema smjene ambasadora nestala sa radara…

izvor: standard.me

LEGENDA Bogdan Tanjević podržao Pokret “Svi za naš GRAD– dr Ivan Vuković” (foto, video)

Čuveni košarkaški trener, Bogdan Tanjević, pružio je podršku Pokretu ''Svi Read more

PLJEVLJA: Sjutra Dan žalosti povodom tragične smrti  IVANA (23) i OGNJENA Čavića(22)…

Povodom tragične smrti dvojice mladih Pljevljaka koji su sinoć stradali Read more

DRAGAN Bursać: Zelenski na Cetinju, Putin u Banjaluci- dva su svijeta različita!

“Ukrajinski predsjednik Zelenski obraća se za koji dan Cetinjanima, a Read more