IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pokrenuta kampanja da Bošnjaci izađu na popis u Srbiji… (foto)

Islamska zajednica u Srbiji, Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore pokrenule su kampanju da što veći broj Bošnjaka izađe na popis stanovništva u oktobru u Srbiji.

„Osetili smo potrebu da ukažemo narodu na ovo važno pitanje. Treba svi da se popišemo, da se objedinimo oko ovog interesa. Ovo je više od dnevne politike“, rekao je na tribini večeras u Novom Pazaru poglavar Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić.

On je dodao da svi pažljivo prate šta o ovom pitanju kaže IZuS „jer sve drugo je nebitno, sve drugo se prosulo.“

„Naša dijaspora mora da dođe i da se popiše, jer to je u interesu Bošnjaka. Kada čovek mora da plati porez, dođe mu obračun gde god da živi, a eto za popis mora čovek da dođe iz inostranstva, ali baš zato pozivam sve naše ljude da dođu i da se popišu“, rekao je muftija Dudić.

On je o pitanju izjašnjavanja o verskoj pripadnosti pretpostavio da su muslimani u Srbiji na drugom mestu po brojnosti, odmah nakon pravoslavaca.

Čitaj još:   AMFILOHIJE u bolnici recituje Puškinove stihove!!! (video)

Više učesnika na tribini je osudilo najnovije pokušaje pojedinih političkih faktora da vrše albanizaciju Bošnjaka u Sandžaku. Istaknuto je da takvi pokušaji neće uspeti.

Predsednik Matice bošnjačke i narodni poslanik Jahja Fehratović je ovom prilikom pozvao sve faktore među Bošnjacima da ujedine energiju oko popisa kako bi narod dobio sve benefite koji sleduju, po brojnosti.

On je takođe istakao važnost da Bošnjaci kao maternji jezik navedu bosanski jezik.

Predstavnik Zajednice sandžačke dijapore iz Minhena Izet Bibić rekao je da „najnoviji pokušaji albanizacije Bošnjaka predstavljaju podmetanje“.

„Ja sam ubeđen da ta podvala neće proći i da ćemo se svi izjasniti kao Bošnjaci, što i jesmo“, rekao je Bibić.

Na skupu je tokom rasprave književnik Zehnija Bulić predložio da Bošnjaci sami naprave statistiku o svojoj brojnosti u zemljama Zapadne Evrope kako bi i na taj način ostvarili benefite u obrazovnim institucijama država u kojima su na privremenom radu.

(FoNet/N1, Foto: N1)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more