IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUSE ČEKA PONOR I AMBIS: Ukrajina pokrenula žestoku protivofanzivu- “Stvorit ćemo haos u njihovim redovima!” (foto, video)

“Naša strategija je uništiti logistiku, opskrbne linije, skladišta municije i druge objekte vojne infrastrukture. To stvara haos unutar njihovih vlastitih snaga”, rekli su u Ministarstvu odbrane UKRAJINE…

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 17. VIII, 00: 35… RUSE ČEKA PONOR I AMBIS: Ukrajina pokrenula žestoku protivofanzivu- “Stvorit ćemo haos u njihovim redovima!” (foto, video)

Ukrajina je pokrenula protivofanzivu čiji je cilj stvaranje haosa unutar ruskih snaga napadima na opskrbne linije duboko u okupiranim područjima, rekao je za The Guardian Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je rekao da bi se tokom sljedeća dva ili tri mjeseca mogli dogoditi napadi slični današnjim misterioznim napadima na željezničko čvorište i zračnu bazu na Krimu, kao i prošlosedmičnom napadu na ruske ratne avione na aerodromu Saki na Krimu.

Rusija je objavila da je današnji požar u skladištu municije u okrugu Džankoj na Krimu incident koji je Podoljak nazvao “podsjetnikom” da Krim “za osvajače i lopove predstavlja visok rizik od smrti”.

“Ne koristimo se taktikom iz 60- ih i 70- ih”

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, koji su potaknuli ruske turiste da u panici pobjegnu s Krima. Ispred željezničkog kolodvora u glavnom gradu regije Simferopolju danas su nastali redovi. Ministarstvo obrane u Moskvi saopćilo je da se bavi slučajevima sabotaže i poduzima “nužne mjere” kako bi spriječilo daljnje epizode.

Čitaj još:   ANGELA Merkel najavila dolazak Christian Schmidta i poručila: "SITUACIJA NIJE ZADOVOLJAVAJUĆA..." (foto i video)

“Naša strategija je uništiti logistiku, opskrbne linije, skladišta municije i druge objekte vojne infrastrukture. To stvara haos unutar njihovih vlastitih snaga”, rekao je Podoljak.

“Dakle, Rusija misli da protivofanziva zahtijeva ogromne količine ljudstva poput goleme šake i da ide samo u jednom smjeru. Ukrajinska protuofenziva izgleda potpuno drukčije. Ne koristimo se taktikom iz 60- ih i 70- ih, iz prošlog stoljeća”, rekao je.

Ima li Ukrajina dovoljno vojnika i oružja za protivofanzivu?

Međutim, njegove primjedbe bi se također mogle protumačiti kao priznanje da se Ukrajina muči da skupi količinu ljudi i oružja potrebnog za protivofanzivu na jugu zemlje, što obično zahtijeva nadmoć od tri vojnika prema jednom.

Umjesto toga, Ukrajina je pokušala odsjeći Herson, jedini okupirani grad na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, uništavajući cestovne i željezničke mostove nedavno isporučenom zapadnom artiljerijom. Cilj je onemogućiti Rusiji učinkovitu opskrbu svojih snaga.

Podoljak je zatražio “još 50, 60, 80” MLRS-ova, uz njih 20-ak koji su već stigli u Ukrajinu. MLRS (Multiple Launch Rocket System) je američki višecijevni raketni sistem za koji Podoljak kaže da je “vrlo dobar”.

Čitaj još:   PIŠITE PROPALO: Ništa od Vlade Crne Gore ovog mjeseca, razlog je i DRITAN… (foto)

izvor (SB)

LEGENDA Bogdan Tanjević podržao Pokret “Svi za naš GRAD– dr Ivan Vuković” (foto, video)

Čuveni košarkaški trener, Bogdan Tanjević, pružio je podršku Pokretu ''Svi Read more

PLJEVLJA: Sjutra Dan žalosti povodom tragične smrti  IVANA (23) i OGNJENA Čavića(22)…

Povodom tragične smrti dvojice mladih Pljevljaka koji su sinoć stradali Read more

DRAGAN Bursać: Zelenski na Cetinju, Putin u Banjaluci- dva su svijeta različita!

“Ukrajinski predsjednik Zelenski obraća se za koji dan Cetinjanima, a Read more