IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Planetu ZEMLJU, sutra će pogoditi SOLARNA OLUJA… (foto, video)

Sunce je opet nemirno- naredna dva dana neće biti prijatna za Zemlju, jer se ka našoj planeti kreću dvije uzastopne solarne oluje…

LOS ANGELES: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 18. VIII, 00: 15… Planetu ZEMLJU, sutra će pogoditi SOLARNA OLUJA… (foto, video)

Prva je dio serije eksplozija koje su se desile na površini Sunca u ponedeljak, 15. augusta. Naša zvijezda je pokrenula niz solarnih baklji srednje jačine, a istovremeno je poslala mlaz solarnog vjetra.

Očekivalo se da ova solarna oluja, koja je nastala iz sunčeve pjege pod nazivom AR3078, samo “okrzne” Zemlju, eventualno izazivajući G2 solarnu oluju, ali je samo dan kasnije iz iste regije eruptirala nova solarna baklja – najbrža i najjača u seriji (klase M5), prenosi SmartLife.

Naučnici predviđaju da će Zemlja osjetiti efekte prve solarne oluje u kasnim večernjim satima 17. augusta, a da nas u jutarnjim satima (između 8 i 11 sati) 18. augusta očekuje događaj koji nazivaju “kanibalski izbačaj koronalne mase”.

Drugim riječima, kako objašnjava SpaceWeather, drugi izbačaj koronalne mase će sustići i “progutati” prvi, stvarajući mješavinu ta dva. Kanibalski izbačaj koronalne mase sadrži zapletena magnetna polja i komprimovanu plazmu, te može izazvati snažne geomagnetne oluje.

Čitaj još:   ČUDO NEVIĐENO U TURSKOJ: NOVI MOST SPAJA AZIJU I EVROPU ( foto i video)

SpaceWeather dodaje da su NOAA prognostičari unapredili očekivanu solarnu oluju sa klase G2 (srednja) na G3 (snažna), kao odgovor na modele agencije NASA koji uzimaju u obzir višestruke udare izbačene koronalne mase 18. avgusta.

Poređenja radi, najveća solarna oluja u zabilježenoj istoriji, poznata kao Karingtonov događaj, koja je spržila telegrafske žice i izazvala šumske požare, nosila je G5 klasifikaciju.

Ne očekuje se da će ova “kanibalska solarna oluja” izazvati značajnu štetu na Zemlji, ali su mogući prekidi radio veza, poremećaji u GPS navigacionim sistemima, kao i vidljive aurore.

Naučnici nastavljaju da pomno prate regiju AR3078, koja je evoluirala u ogroman kompleks sunčevih pjega, a usljed pojačanog intenziteta solarnih baklji predstavlja rizik po Zemlju, te je moguće da uskoro vidimo i erupciju klasifikacije X.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more