IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA- Vanredna sjednica Skupštine: Sudbina Vlade DRITANA Abazovića, u rukama je poslaničkog kluba Demokrata… (foto, video)

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi počinje u 11 sati, većina stranaka bivše vlasti se još nije izjasnila…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, petak, 19. VIII, 09: 55… PODGORICA- Vanredna sjednica Skupštine: Sudbina Vlade DRITANA Abazovića, u rukama je poslaničkog kluba Demokrata… (foto, video)

Na osnovu saopštenja sa sjednice Predsjedništva Demokrata u kojem su premijera Abazovića direktno optužili za blefiranje i omalovažavanje, kao i na osnovu neformalnih komunikacija koje su lideri Demokrata imali sa kolegama iz bivše većine, očekuje se da poslanički klub DCG glasa za inicijativu o nepovjerenju…

Sudbina 43. Vlade Dritana Abazovića zavisiće od stava poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore, čije Predsjedništvo sinoć nije donijelo konačnu odluku. Umjesto toga, Predsjedništvo Bečićeve partije ovlastilo je poslanički klub da na osnovu rasprave u parlamentu donese konačnu odluku.

O inicijativi za nepovjerenje juče se nijesu izjasnili Demokratski front, Bošnjačka stranka i Forca, dok je Ujedinjena Crna Gora, koja ima jednog poslanika, sinoć odlučila da glasa za obaranje Vlade.

Inicijativa o nepovjerenju upućena je 3. avgusta nakon što je Abazović, krijući i van očiju javnosti, potpisao takozvani „Temeljni ugovor“ sa Crkvom Srbije…

RAZLOZI

U obrazloženju prijedloga, 36 poslanika je ukazalo da je Vlada Dritana Abazovića imala prioritetni zadatak da kroz reforme pravosudnog sistema i jačanje vladavine prava intenzivira proces evropskih integracija, ali da su izostali konkretni rezultati na tom planu.

Istovremeno, pojasnili su, Abazović je ignorisao stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, stručnjaka i organizacija civilnog društva, svjesno zanemario potencijalne posljedice takvog postupanja i u pravi plan stavio pitanje odnosa sa SPC.

Nijesu sporili da je potrebno da se urede odnosi sa tom vjerskom zajednicom, ali su istakli da je Vlada izgubila legitimitet zbog „državno neodgovornog ponašanja“ Abazovića.

Iako Vlada Dritana Abazovića nema povjerenje poslanika u Skupštini, još uvijek je neizvjesno hoće li danas na sjednici biti većine koja će joj izglasati nepovjerenje. Demokratski front i Demokrate, koji su protiv izvršne vlasti od njenog formiranja, nijesu direktno saopštili kako će postupiti.

Umjesto podrške inicijativi koja bi bila očekivana u toj situaciji, iz DF-a su pozivali da se obnove odnosi između partija koje su tvorile prethodnu vladu.

To je juče i uradio jedan od lidera DF- a Andrija Mandić koji je kazao da je Vlada pala, jer je većina poslanika u Skupštini protiv nje. Pa ipak, ustvrdio je da je politika djelatnost u kojoj je „sasvim normalno da se sve promijeni za pet minuta“, pa ne bi čudilo da tako bude i ovoga puta. Rok za tu promjenu, kako je najavio Mandić, je danas do 12 sati.

KALKULACIJE

– Ako postoji dobre volje, ako postoji želje da niko nikoga ne prevari, ako postoji i dobra namjera da se vratimo na ono što nam je narod Crne Gore dao, a narod Crne Gore je jasno saopštio da želi DPS u opoziciji, narod Crne Gore nam je jasno poručio da želi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, narod nam je poručio da želi da se napokon taj osjećaj za pravdu pokaže u svim sferama djelovanja u Crnoj Gori, onda nije nikakav problem da u ovom vremenu do 12 sati postignemo neki dogovor – istakao je Mandić.

Čitaj još:   ČANAK– ŠTA, KOSOVO U SASTAVU SRBIJE?! PA PROBAJTE DA ODETE NA KOSOVO!!! (video)

Da u ovom političkom savezu kalkulišu, potvrđuju informacije kojima raspolaže naš list. Izvor iz vrha DF-a kazao nam je da danas neće glasati za nepovjerenje Vladi.

Iz Demokratske Crne Gore sinoć su se oglasili saopštenjem. Oni su istakli da je Predsjedništvo stranke ovlastilo klub poslanika da na osnovu rasprave u parlamentu donese konačnu odluku u vezi sa izglasavanjem nepovjerenja.

Podsjetili su da su na sjednici prije mjesec dana dali šansu deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom, uz podnošenje ostavke Abazovića.

– Predsjedništvo konstatuje da je na naš korektan i konstruktivan pristup odgovoreno blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda, odbijanjem zahtjeva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/ 3 većine za izbor članova Sudskog savjeta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS- Ura- SNP, saopštavanjem neligitimnog premijera na premijerskom satu da nema namjeru da podnese ostavku, izjavom predsjednika SNP- a da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi i nastavkom primitivnog političkog revanšizma prema Demokratama– naglasili su.

Naveli su i da su tražili od Abazovića da ono što u javnosti govori pretoči u pisanu inicijativu sa potpisima najmanje 32 poslanika, ali da to on nije učinio.

– Predsjedništvo ističe da je pristup predsjednika Vlade neozbiljan i vjerovatno motivisan potrebom političkog blefiranja i omalovažavanja Demokratske Crne Gore– ocijenili su.

Predsjedništvo Demokrata smatra i da u ovom trenutku postoji veliki broj razloga da poslanici glasaju za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore, ali i ističu da u tom slučaju nemaju namjeru da ulaze u politički prevarantske modele.

Pojasnili su da je podrška inicijativi za smjenu Vlade koju je podnio DF svojevrsna rezerva da kojim slučajem DPS ne odustane od inicijative 19. avgusta.

Na osnovu saopštenja sa sjednice Predsjedništva Demokrata u kojem su premijera Abazovića direktno optužili za blefiranje i omalovažavanje, kao i na osnovu neformalnih komunikacija koje su lideri Demokrata imali sa kolegama iz bivše većine, očekuje se da poslanički klub DCG glasa za inicijativu o nepovjerenju.

Premijer Dritan Abazović juče je ponovio da je rekonstrukcija moguća ukoliko danas Vlada ne padne.

Čitaj još:   NIKŠIĆ: Grupa građana poziva na otpor kapitulaciji, blokirat će grad i sve prilaze... (foto, video)

– Ukoliko Vlada ne padne, spremni smo odmah, ne moramo čekati ponedjeljak, može i u subotu, spremni smo odmah da vidimo šta je to održiv model do izbora i kako Crna Gora može da zaobiđe bilo koji vid destabilizacije koji je u ovom trenutku jako nepotreban – istakao je Abazović.

Odluka o glasanju čeka se i od Bošnjačke stranke i Force. Glavni odbor BS juče je održao sjednicu na kojoj su ovlastili Predsjedništvo da u susret glasanju o nepovjerenju Vladi donese konačnu odluku. I Forca će danas saopštiti kako će postupiti tokom glasanja.

Oglasio se juče i poslanik Demosa Miodrag Lekić i saopštio da će najvjerovatnije biti uzdržan tokom glasanja.

Joković: SNP će prisustvovati sjednici

Potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je Pobjedi da će poslanici Socijalističke narodne partije na čijem je čelu prisustvovati današnjoj sjednici na kojoj će se odlučivati o budućnosti izvršne vlasti.

– SNP ne razmišlja o tome. Bićemo na sjednici i mi ministri i poslanici SNP-a – kazao je Joković.

Prethodno je za Adria TV kazao je moguće i da se dogodi da se sjednica ne održi zbog nedostatka kvoruma.

Pobjedi je pojasnio da nije mislio na poslanike SNP-a kada je to rekao, već da je nedostatak kvoruma naveo kao jedan od scenarija koji mogu sjutra da se dogode.

– To je jedan od mogućih scenarija koji je najmanje vjerovatan. Ja sam nabrojao što sve može da se desi. Možda neko od drugih poslanika ne dođe na sjednicu. Mi o tome nijesmo razgovarali– istakao je Joković…

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more